Rókák oltási programja

Marcellus képe

 Mivel a rókák házi tartása korántsem annyira elterjedt, mint a kutyatartás, ezért jelenleg nem állnak rendelkezésre kifejezetten rókák számára kifejlesztett állatorvosi készítmények. Azonban mivel a rókák a kutyafélék családjába tartoznak, ezért esetükben jól használható a kutyák vakcinázási programja.

 

6. hét: parvo vírusos bélgyulladás elleni védõoltás

8. hét: kombinált védõoltás (szopornyica, fertõzõ májgyulladás, parvovírusos bélgyulladás, parainfluenza és leptospirosis ellen)

10.hét: parvo vírusos bélgyulladás elleni védõoltás

12. hét: kombinált védõoltás (szopornyica, fertõzõ májgyulladás, parvovírusos bélgyulladás, parainfluenza és leptospirosis ellen)

14.-16. hét: veszettség elleni kötelezõ védõoltás

6 hónap múlva: (az utolsó oltástól számítva): veszettség elleni kötelezõ védõoltás

 

Évente: Veszettség + Kombinált

 

 A gyakorlatban több lehetséges oltási protokol is létezik, ezek az oltóanyagok tekintetében azonosak, csupán az oltások sorrendjében különböznek.  Vadállatok esetében szokásos a veszettség elleni első oltást valamelyest előrébb venni a kutyákra vonatkozó ajánlásnál.  (Az itt idézet oltási program a kecskeméti Ebszervíz Állatorvosi Rendelő kutyákra vonatkozó ajánlásán alapul.)

 

A vadonból emberhez kerülő rókakölykök esetében emellett kiemelt fontosságú a külső és belső élősködők elleni védekezés, ugyanis a különféle bélféregfajokkal történő megfertőződés - akárcsak a kutyák esetében - lényegében a születést követően azonnal megtörténik, az anyaállat bundájára tapadt peték miatt.  Hasonló módon a bolhák és a rühatkák átadása is igen könnyen végbe megy az állatok között. A féreghajtásra fiatal korban pasztás, míg később tablettás készítmények alkalmazása a célszerű.

Féreghajtók esetében a legfontosabb szempont, hogy mindig ún. szélespektrumú, praziquantel tartalmú féreghajtót válasszunk, mivel csak ezek nyújtank védelmet a róka-ember kapcsolat tekintetében problematikus galandféregfajok (Echinnococus multilocularis / granulosus) ellen, illetve emellett figyelni kell a készítmények testtömeg-arányos adagolására.

 

Forrás: http://ebszerviz.hu/allatorvos-kecskemet-oltasi-program-kutyak-szamara