betegségek

Marcellus képe

Rókák oltási programja

 Mivel a rókák házi tartása korántsem annyira elterjedt, mint a kutyatartás, ezért jelenleg nem állnak rendelkezésre kifejezetten rókák számára kifejlesztett állatorvosi készítmények. Azonban mivel a rókák a kutyafélék családjába tartoznak, ezért esetükben jól használható a kutyák vakcinázási programja.

Vulpex képe

Veszettség statisztikák

Utolsó frissítés: 2014. április

Kategóriák: 
Marcellus képe

Rókaféreg (Echinococcus multilocularis)

Sajnálatos módon a rókák itt tárgyalandó parazitás megbetegedése Magyarországon alig van jelen a köztudatban, még az erdészek és vadászok is viszonylag keveset tudnak róla. A nemzetközi orvosi és állatorvosi lapok is csak az utóbbi években kezdtek foglalkozni ezzel az igen jelentős problémával. Nézzük hát mivel is állunk szemben:

Kategóriák: 
Címkék: 
Marcellus képe

Ha beteg a kisróka

A következő sorokban néhány olyan tünetet és az általuk esetlegesen jelzett beteséget foglaltam össze, amelyek igen gyakoriak a rókakölyök között.

Kategóriák: 
Marcellus képe

Rókák vérképe

Az állatorovosok számára többnyire nem jelent rutinvizsgálatot egy róka ellátása, mert hazánkban erre az elmúlt évtizedek során nem nagyon volt szükség. Azonban manapság egyre több ember-róka barátságról hallhatunk világ szerte, sőt a gondolat immár kis hazánkban sem idegen. Mivel mi magunk is hisszük, hogy rókát tartani nem lehetetlen, sőt igen szoros kapcsolat alakítható ki róka és gazdája között, ezért szükségesnek érezzük, hogy ne csak a leendő "rókabarát" rókatartóknak, hanem a rókák egészségügyi ellátását végző állatorovosoknak is segítséget nyújtsunk.

Az alábbiakban szeretnénk közzé tenni a rókák vérképének átlagos egészségügyi határértékeit. Noha ezutóbbi táblázat összeállítása a német rókabarátok érdeme, ezen adatokat magyar nyelven elsőként a mi fordításunkban tekinthetik meg az érdeklődők.

Kategóriák: 
Marcellus képe

Orsóférges betegségek

Itt két a kutyaféléket veszélyeztető belső élősködőről: a toxocariasis nevű orsóférges betegségről és az ún. szívférgességről szeretnék szót ejteni.

Kategóriák: 
Címkék: 
Marcellus képe

Rühesség (Scabies)

A jelenleg a rókák életét leginkább megkeserítő megbetegedésnek a rühesség számít. Ezen betegségért egy parányi atka a felelős.

Kategóriák: 
Címkék: 
Marcellus képe

Veszettség (Rabies, Lyssa)

A veszettség - avagy régiesen víziszony - a rókák talán leghirhedtebb megbetegedése.

Kategóriák: 
Címkék: 
Feliratkozás RSS - betegségek csatornájára