Szakkönyvtár

Vulpex képe

A webhely egy új szekcióval bővült, melynek a neve: "Szakkönyvtár".

Terveink szerint ide rókákkal kapcsolatos tanulmányok, ismertetők és egyéb letölthető dokumentumok kerülnek, akár idegen nyelven. Talán idővel teljes könyvek is.

A gyűjteményt úgy alakítottuk ki, hogy nagy mennyiségű dokumentumban is könnyen lehessen megtalálni azokat a témákat, melyeket olvasóink keresnek.

A szolgáltatás jelenleg kísérleti jelleggel érhető el. A webcímek változhatnak, így rájuk hivatkozni nem feltétlenül érdemes még más oldalakról. A hozzáférés egyelőre mindenki számára nyilvános. Nemsokára újabb, máshol nem tslálható dokumentumok is felkerülnek.

Olvasóink segítségét kérjük a gyűjtemény bővítésében. Regisztrált tagjaink is beküldhetnek, feltölthetnek ide dokumentumokat. De közzétételük csak az adminisztrátorok jóváhagyásával történhet.

Kategóriák: 

Hozzászólások

mudibarát képe

Ez jó lesz! Mondjuk a tudományos szövegek kicsit nehezen emészthetőek idegen nyelven, de még mindig jobb, mint a semmi. Kissé zavaró, hogy szinte semmilyen magyar tanulmány, vagy akárcsak szöveg nem található a rókákkal kapcsolatban.

Megrendeltem egy angol nyelvű könyvet, ami a rókákkal foglalkozik, íme: http://www.amazon.com/Red-fox-Catlike-Canine-Smithsonian/dp/1560986352

Ha találok benne érdekes dolgokat, amiket érdemes lenne megosztani veletek, majd beszkennelem az oldalakat! De arra még várnom kell, csak valamikor márciusban jön meg.

Vulpex képe

Köszi a felajánlást! Hasznos lenne.

Igazából nem is olyan egyszerű ez a dokumentum-gyűjteményes dolog. Mert hát a szerzői jogok, ugye. Marcellus régebben scannelt be régi külföldi könyveket, igazi ritkaságokat, a rókákról. De nem raktuk ki eddig a weboldalra. Nem akartuk ezt a kockázatot vállalni. Jelenleg az két dokumentum, amit első körben feltöltöttem oda, az is Creative Commons licensz alatt lett közreadva. Azaz szabadon terjszthető változatlanul, csak a forrás, szerző legyen jelölve. Az más kérdés, hogy ha csak ilyen "szabad" dokumentumokat teszünk ki, azzal mennyire lesz valóban használható, és komoly ez a tudásbázis. Így nem sok értelmét látom.

Jelenleg dolgozunk az áthidaló megoldásokon. Olyan megoldáson, hogy minél több információt, tartalmat közzétehessünk a portálon, ugyanakkor ez mind kevésbé legyen jogsértő. Át kell gondolni, hogy megengedjük-e például könyvek, dokumentumok scannelt lapjainak feltöltését, vagy könyvekből készült jegyzetek, összefoglaló dokumentumok közzétételét - ez vajon mennyire sért szerzői jogokat? Főleg, ha tényleg ismeretterjesztő jelleggel tesszük ki ezeket, tehát nem azért, hogy pénzt keressünk rajta. Az is lehet, hogy a hozzáférést korlátozzuk, csak bizonyos tagok láthatják ezeket, míg a többi nyilvános lesz továbbra is. Csak ez utóbbi egyelőre nem kivitelezhető technikailag még, nincs megoldva a rendszerben az ilyen szintű jogosultságkezelés.

Szóval nem tudom. Én az információk szabad áramlásának a híve vagyok, ez végülis meg egy ismeretterjesztő weboldal, de nyíltan nem szeretnék szerzői jogokat sérteni. A dokumentumgyűjteményből meg idővel akármi is lehet, csak ügyesen kell csinálni.

Marcellus képe

Szerintem már akkor is van értelme ennek a könyvtárosdinak, ha csupán Creative Commons dolgokat teszünk elérhetővé, mivel a valóságban meglepően sok rókás cikk, diploma- vagy TDK munka jelenik, ám megtalálásukhoz igen csak sokat kell az embernek a netet bújnia. Ezért ha össze tudunk szedni néhány fontos művet, szerintem már azzal is segítettük a rókák iránt érdeklődők munkáját.

A szerzői jogok esete egyébként elég kényes téma, amiben tisztán látni elég nehzéskes kérdés.