Újra itt

Az elmúlt időszakban nagyon elhanyagoltuk a honlapot. Már éppen itt volt az ideje egy alapos átalakításnak, frissítésnek. Lassan tíz éve, hogy elindítottuk a VULPES Rókabarát Klub honlapját. Már régen került fel új tartalom, és a Facebook-csoportot is magára hagytuk. Ennek főként időhiány, részben a lelkesedés hiánya az oka. De ez nem jelenti azt, hogy megszűnne akár a Klub, vagy a honlap.

Weboldalunk most megújult külsővel jelentkezik. Emellett egy sokkal gyorsabb tárhelyre költöztünk át, és a legfrissebb Drupal 8 szolgálja ki azt. Jelentősen átalakult a webhely menürendszere, egyszerűbb átlátni a felépítését. A szinte sosem használt menüpontok és funkciók eltávolításra kerültek. Reméljük, hogy az érdeklődők, régi és új olvasóink könnyebben találják meg így az őket érdeklő tartalmakat. Nagy munka volt átszervezni, és szinte az alapjaitól felépíteni az egészet. De azt gondolom, megérte.

A weboldalon korábban közzétett valamennyi tartalom továbbra is elérhető változatlan formában. Időnkhöz mérten megpróbáljuk tovább bővíteni, ugyanakkor arra bíztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy ők is vegyenek részt ebben. Továbbra is várjuk tehát a rókás történeteket, élményeket, cikkeket, amelyeket közzétehetünk


 

 

Kategóriák

Jandácsik Pál: Állatok maszkabálja

A könyv borítójaTörténetünk szereplői félig állatok, félig emberek. Állati külsővel, ugyanakkor emberi gondolatokkal, érzelmekkel és intelligenciával rendelkeznek. Az olvasó bizonyosan sok történetet tudna felidézni, a régi idők állatos tanmeséktől kezdve a gyermekeknek szánt rajzfilmekig, amelyekben az állatok kétlábon járnak, beszélnek, emberi módra viselkednek.

Tájékoztatás a segítséget kérőknek

Az oldal főszerkesztői nem tudnak segíteni rókák befogásában, elhelyezésében, állatorvoshoz juttatásában. Ha ezzel kapcsolatban keresel meg minket, csak annyit tudunk tenni, hogy továbbítjuk állatvédő önkénteseknek. Vedd figyelembe, hogy a nekünk küldött üzeneteket esetenként csak napokkal később tudjuk elolvasni. Megértésedet köszönjük.

 

Kategóriák

Rókatartás 2.0 - Végre itt van!

Kedves Rókabarátok!

A legendás "Róka mint háziállat" cikkünk, mely Magyarországon először foglalkozott a rókabarát rókatartás témájával, a mai nappal nyugdíjba vonul, hogy átadja helyét az új generációnak: Hónapok hosszú munkája után ugyanis elkészült a rókatartás szekciónk nagy átszervezése! A témával kapcsolatos írásaink jelentősen kibővültek és a könnyebb olvashatóság kedvéért egy könyv fejezeteihez hasonlóan tematikusan csoportosításra kerültek.

Kategóriák

Szerzői jogvédelem

Szomorúan vettem tudomásul internetes keresgélésem során, hogy bizonyos "webhely-szerkesztők" mindenféle előzetes kérés, és forrás megjelölése nélkül vesznek át szöveges tartalmakat, cikkeket és képeket a webhelyünkről...

Szeretném felhívni a figyelmét mindenkinek, hogy a webhelyen található tartalmak szerzőink és a webhely tagjainak saját munkája, és nem más webhelyekről átvett tartalom.

Amíg a webhelyünkön a licensz megjelölés és típus nincs egységesítve, addig is a magyar jogszabályok értelmében automaikusan védi webhelyünk tartalmát a szerzői jog, minden további felhasználás csak az eredeti szerző hozzájárulásával történhet.

Természetesen ha valaki mindenáron szeretné mindezek ellenére is átmásolni saját webhelyére a cikkeinket, legalább annyit tegyen meg, hogy feltünteti forrásként a webhelyünket és legalább a szerző nicknevét.

Az elmúlt időszakban felmerült, hogy fotózásal és természetfilmezéssel foglalkozó tagjaink saját készítésű fényképeit és videóit használjam fel a weboldal ismertető cikkjeiben, mert egyedi lenne, illetve ahhoz engedélyt is kaptunk tőlük. Azonban sajnos úgy tűnik, hogy ezt a fentiek miatt nem tehetem meg, mivel egyesek a webhelyünkről minden forrás és szerző megjelölés nélkül lopják a tartalmat, legyen az akár szöveges, akár multimédia tartalom. Úgyhogy a Klub tagjainak saját készítésű, máshol nem látható, nagyfelbontású rókás fényképei és videói helyett maradnak a google-keresőből kiszedegetett ingyenes képek egyenlőre a cikkekben... Ezt köszönjétek meg a "tartalom-tolvajoknak".

 

Az észlelt tartalomlopások bejelenthetőek emailben vagy az alábbi fórumon:

http://rokabaratklub.hu/forum/index.php?topic=190.0

Kategóriák

Most akkor legális, vagy nem?

A rókatartás nem egyszerű dolog, felkészültséget, pénzt és rengeteg időt igényel. Ha pedig mindezt legálisan, rendezett jogi keretek között szeretnénk megtenni Magyarországon 2014-ben, végképp nem vagyunk egyszerű helyzetben...

Érdekes esettanulmány következik. Szolgáljon tanulságul mindenkinek, aki ma Magyarországon rókát szeretne tartani, és mindezt legálisan szeretné megtenni, a hatályos törvényeknek és rendeleteknek megfelelve.


Egy illető (nevét, elérhetőségét nem tehetjük közzé) néhány hete azzal keresett meg minket, hogy segítséget kérjen tőlünk. Elmondta, hogy gyerekkori álma teljesült, amikor néhány hete kapott egy kotorékozást túlélt rókakölyköt. Megfelelően felkészült, van megfelelő kifutója, ideje és pénze rá. Annak érdekében, hogy ne kelljen az "ismerősök" feljelentésétől tartania, első körben rögtön szerette volna megtudni, hogy milyen engedélyeket is kell beszereznie ahhoz, hogy legálisan tarthassa a rókáját.

Ezért először is felkereste a területileg illetékes önkormányzatot, akik nem tudtak pontos választ adni arra, hogy tarthat-e rókát a kérdéses településen. Minden településen kell, hogy legyen valamilyen állattartást szabályozó helyi rendelet, ez azonban itt sem nem tiltotta a rókatartást, de nem is engedélyezte. Annyit azonban sikerült elérnie, hogy ennek végülis utánanézzenek, bár beletelt néhány napba. Végül a polgármester kiállított egy hivatalosnak látszó dokumentumot, hogy - engedély ide vagy oda - tudnak a dologról. (Más kérdés, hogy ezt mostanra visszavonták, pontosan azért, mert nem adhatnak hivatalos "engedélyt" arról, amit nem tilt meg egyetlen rendelet sem.) Így a településen tarthat rókát az önkormányzat szerint! Eközben felkereste a területileg illetékes vadászkamarát is, akik lényegében - egyáltalán nem adtak ki tartási engedélyt. Csak ugyanazt ismételték vissza, amit a rendeletekben találunk: A vadállat, így a róka is, az állam tulajdona, így csak hivatalos vadász foghatja be, hivatalos keretek között. Amennyiben valaki nem tudja igazolni, hogy az általa tartott vadállat vadásztól került hozzá, aki engedéllyel fogta be, az vadorzásnak számít, és komoly szankciókra számíthat. A vadász, aki befogta, külön engedéllyel értékesítheti (ennek beszerzése tetemes költséget jelent a vadászok számára is), ennek hiányában csak elajándékozhatja. Végül is a szomszédos megye (!) vadásztársaságától kért segítséget, mivel ennek vezetőjét személyesen is ismerte. Ez utóbbi egyelőre folyamatban van, és ez is csak azért, mert ismeri őket.

"Ha a róka az államé, és dúvad, és csak vadász ejtheti el, akkor a minap a tv-ben bemutatót illető aki a lapáttal "teljesen humánus" módon verte agyon az udvarába betévedt rókát, akkor az nem orvvadászat?" - tette fel a kérdést. "Ha valaki vadkacsát tart, az is vadállat, ha valaki fácánt, az is; illetve egyre népszerűbb a vadászgörénytartás (igaz, a görényt már lehet kereskedőktől venni, de régen ez nem így volt), akkor ezekkel az állatokkal mi is a helyzet, illetve mi lesz (ezek költői kérdések). Tehát: ha megvan a megfelelő tartási körülmény, megvan a megfelelő állatorvos, és nem veszélyes vad, akkor miért nem lehet amúgy a pusztulásra ítélt rókát tartani, ha valakinek ez a kedvenc állata? Lehet valakinek a kutya, macska, görény, csincsilla, nekünk a róka. Persze jönnek az ellenzők, a "tudatlanok" mert veszélyes. A legnagyobb  veszélyt az emberre az ember jelent! Természetesen kössék akár egy tanfolyamhoz (amiből megint csak az állam profitálhat) és mindenki jól jár!"

A dolog jelen pillanatban úgy áll, hogy hiába járt utána és kérdezett rá rengeteg helyen, eltelt több hét, és még mindig nincs semmilyen irata, hivatalos dokumentuma arról, hogy tarthat rókát. De tudnak  róla és hála istennek eddig nem ütközött egyéb akadályba, illetve nagyon reméli, ez így is marad.


Ez a történet nem egyedi. Vannak más rókatartók is, akiket ismerünk, és beszámoltak arról. hogy milyen falakba ütköztek akkor, amikor engedélyt szereztek volna rókatartáshoz. Az önkormányzattal, és a vadásztársasággal hetekig, sőt volt, aki hónapokig levelezett, eredménytelenül. Az önkormányzat nem akart, vagy nem tudott segíteni, a vadásztársaság meg csak fenyegetőző válaszokat küldött vissza. Sokszor egyébként egymásnak, és a hatályos rendeleteknek is ellentmondó dolgokat állítottak. Vagy azért, mert ők sem ismerték a jogi hátteret, vagy azért, hogy lerázzák magukról az érdeklődőt: "nem lehet rókát tartani, mert... nem, és kész."

Marcellus leírta a rókatartással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat tartalmazó ismertető cikkjében, hogy milyen jogszabályoknak és rendeleteknek kell megfelelnie annak, aki rókát szeretne tartani a ház körül hobbiállatként (társállatként). Látszólag ez rendben is volna, hiszen a cikkben idézett rendeletek látszólag pontosan szabályozzák ezt. A probléma inkább ezen jogszabályok értelmezésével, betartatásával van. Hiába dúvad a róka, tartását a megyei vadászkamara nem engedélyezheti, ha nem megfelelő "forrásból" szereztük be. Érdekes módon amikor az irtásukról esik szó, akkor a vadásztársaság jóval megengedőbb, de ez egy másik történet...

Kategóriák

Privát üzenet küldése előtt...

Felhívjuk kedves olvasóink és tagjaink figyelmét, hogy a webhely üzemeltetőként nem tudunk privát üzenetben történt megkeresésre azonnal segítséget és választ adni, mert nem áll módunkban folyamatosan figyelni a Klub postafiókját. Továbbá felhívjuk a segítséget kérők figyelmét, hogy mivel nincsenek hivatalos és folyamatos kapcsolataink szakmabeliekkel, sem hivatalos szevekkel, sem állatorvosokkal, ezért nem tudunk minden kérdésre részletes és minden kiterjedő választ adni.

Kérjük, a segítséget kérők lehetőség szerint használják a fórumunkat erre a célra, mert itt anonimitásuk megőrzése mellett is fel tudják tenni kérdéseiket, és nagyobb eséllyel érkezik gyorsabb válasz. Továbbá azáltal, ha a válaszként küldött hozzászólások, megoldások és ötletek is nyilvánosak, azzal elkerüljük, hogy nagyon sokszor kellejen megválaszolni ugyanazokat a kérdéseket privátban, mint ami már a Fórumon meg lett válaszolva, ki lett beszélve.

Tehát a Fórum hasznos, de csak akkor, ha valóban használják az újonnan ránktalált olvasóink is.

Természetesen ha valaki mégis ragaszkodik a privát üzenethez, azt megteheti, de a fentiek figyelembevételével tegye!

Kategóriák