Brüsszel rókája

Profile picture for user Marcellus

Augusztus utolsó hetében egy kéthetes szakmai gyakorlat keretein belül Brüsszelbe vetett a sors. Az első héten úgy tűnt, hogy városnézésre nem nagyon fog idő jutni, mivel elég sok tennivaló akadt a laborban. Azonban hétvége táján illetve a második hét elején akadt néhány üres nap, amikor különböző okok miatt nem volt mit csinálni. Ezért mégis csak városnézésre adtam a fejem - igaz nagyjából már ismertem Brüsszelt, mert két éve más okból már voltam Európa fővárosában.

Brüsszel, róka szobor

Mivel hajlamos vagyok a nosztalgikus hangulatra ezért először azokat a helyeket igyekeztem felkeresni, ahol legutóbbi is jártam. Tudom, ez nem igazán effektív módja a turistáskodásnak, de hát én ilyen vagyok. Így jutottam le a főtérre, ahol akkor éppen valami fesztiválra pakolták ki a sátrakat. Ahogy ott mászkáltam a házak mellett, egyszer csak valami szemet szúrt az egyik régi épület oldalában: egy kis aranyszínű szobrocska volt.

Első ránézésre nem igazán tudtam milyen állat is akar ez lenni, mivel nyulánk testalakat miatt és a színből fakadóan rögtön aranysakál jutott az eszembe. Azonban később utánanéztem és kiderült, hogy ez egy régi róka-ábrázolás. Az épület - melyet egyébként többnyire csak  "La Renard"-nak azaz "A rókának" neveznek - eredetileg a kereskedők céhjének a székháza volt. Szerintem elég találó párosítás...

Szóval Belgiumot sem úsztam meg róka nélkül...