Februári rókás kaland (második felvonás)

Profile picture for user Marcellus

Három évvel ezelőtt egy februári napon esett meg velem az a bizonyos rókás kaland, melyet elsőként leírtam az itt vezetett blogomba. Három év hosszú idő, amely alatt számtalan probálkozást tettem arra, hogy megint találkozhassak azzal a bizonyos rókával. Jó pár cselt eszeltem ki arra, hogy miképp bukkanhatnék nyomára a környéken élő rókáknak. Ám mindösszesen annyit sikerült eredményképpen felmutatni, hogy találtam egy látszólag lakott kotorékot.

Most viszont végre megtört a jég...

A mai napon dél körül sikerült elszabadulnom az egyetemről, és mivel szép téli idő ígérkezett délutánra is, hónom alá csaptam a fényképezőgépemet, majd nekivágtam az erdőnek. Régen nem jártam kint, mivel az autópálya építkezés miatt nem sok értelmét láttam a dolognak, ám most a hó mégis csak kicsalt. A szokásos útvonalamon haladtam. Gondoltam ha mást nem is, legalább felkeresem a jó öreg kotorékot.

Szép komótos tempóban lépdeltem, mivel bőven volt időm, időnként megállva egy fénykép kedvéért. Amint azt valahol már írtam, van az erdőben egy régi sínpár, amit már évek óta nem használnak, így csak úgy a maga kedvére rozsdásodik ott. A fehér havon végtelenbe nyúló vöröses barna két párhuzamos vonal érdekes témát ígért, ezért itt is mepihentem egy két kép erejéig. Már épp készültem továbbindulni, mikor valami gyanús lett. A baloldalon futó sín a távolban mintha hullámot vetett volna. Nyáron nem lett volna meglepő egy felpúposodás a hőségben, de így télen...? (A fényképen nem is igazán látszik a dolog, ezért bejelöltem a helyét.)

Rókales

Különösebben nem érdekelt a dolog, de gondoltam ha már ott vagyok, akkor egy zoomos felvételt megér - legfeljebb kitörlöm. A nézőkén keresztül elsőre ezúttal sem volt túl látványos a kép, ezért gondoltam átkapcsolom a hátsó LCD-panelre és megnézem nagyítva...

És ekkor jött a meglepetés: a szóban forgó valami egy a sínen napozó RÓKA volt!

Rókales
Rókales

Felismerésnek nagyon is megörültem, ám a róka most is - akárcsak az őszi daruleses alkalommal - nagyon messze volt, ám legalább nem rohant, mint az a másik. Őkelme egyébként láthatóan nem vett észre - gondolom örült a napozásnak, vagy éppen "valami" máson járhatott az esze, így februárban. Ezért úgy döntöttem, hogy megpróbálok közelebb lopózni. Azonban csak hamar rá kellet jönnöm, hogy a húsz centiméteres hóban illetve fájdalmasan hangosan susogó kabátomban ez nem fog menni. Ezért kb 10 méterrel odébb inkább úgy döntöttem, hogy lekuporodva a hóba megpróbálok még néhány fényképet készíteni, amíg lehet.

Ám ebben a pillanatban beütött "Murphy", ugyanis kimerült a gépem akkumulátora. Így nem volt más hátra, neki kellett állnom elemet cserélni. Természetesen a sietségben sikerült egy akkut a leejtenem. A hóban való turkálás közben a róka viszont eltűnt a szemem elől.

Már éppen azon voltam, hogy egy nem éppen szalonképes megjegyzés kíséretében belerúgjak a sínbe, mikor váratlanul ismét felbukkant a róka, így sikerült még egy elfogadható képet készítenem róla:

Róka a sínen

Mázlim volt, mivel a következő percben végleg odébb állt. Megpróbáltam ugyan a nyomára akadni, ám ehhez túlságosan sok csapás volt azon a helyen, ahol eltűnt. Kicsit sajnáltam a dolgot, azonban ugyanakkor végtelenül elégedett voltam, hogy három év után végre sikerült egyet lencsevégre kapnom a környéken tanyázó rókák közül.

Címkék