Látogatás Bécsben

Profile picture for user Marcellus

Az elmúlt hetet Bécsben töltöttem egy kis pihenés és némi szellemi felfrissülés jegyében. Természetesen a város nevezetességeinek felkeresése mellett nem feledkeztem meg arról sem, hogy az osztrák főváros tágas parkjai egy Közép-Európai viszonylatokban jelentősebb városi róka populációnak adnak otthont. 

Mókus
Mókus

Bécs két legnagyobb parkja a Práter illetve a Schönbrunn palota kertje. Mindkét helyszín  igen kedvelt mind a bécsiek, mind az Ausztriába látogató turisták körében, ennek ellenére hatalmas kiterjedésük garantálja, hogy vannak olyan részeik, ahova ritkán vetődik látogató. Az Alsó-Práter eldugott fás térségeiben igazoltan élnek rókák, ugyanis készült róluk térmészet film is: Az osztrák rendezésű "Univerzum" című dokumentumfilm-sorozatnak van egy része, amely épp a Práter világával foglalkozik. Valamikor ősszel adták azt hiszem a Duna Tv-n.

Az, hogy valószínűleg Schönbrunnban is lehet róka populáció igazából csak az én feltételezésem. A parkban szemmel láthatólag elszaporodtak a mókusok, annak köszönheően, hogy sok láogató eteti őket. Mivel sok a fás-füves térség, ezért a mókusoknak kiszórt mogyorón és napraforgómagon vélhetőleg más rágcsálók (pocok, mezei egér) is jól élnek. Emellett a parkban kialakított mesterséges tavak és szökőkutak nagy számban vonzák a vadkacsákat. Szóval itt is jó esélyekkel indulhat egy talpra esett városi róka.

Őz
Őz

Ugyanakkor, aki egy kicsit természetközelebbi élményre vágyik, annak ajánlhatom a város szélén fekvő Lainzer Tiergarten nevű vadaskertet. Noha nevéből könnyen arra következtethetünk, a szóbanforgó hely nem közönséges vadaspark. Ez lényegében egy hatalmas bekerített erdős terület, ami eredetileg a császári vadászatoknak adott helyet. A park este 9-ig látogatható, ezért a szürkületig is maradhatunk. Egyébként ide rókalestől függetlenül is érdemes ellátogatni, ugyanis meglepően szelíd őzekkel és szarvasokkal is találkozhatunk.

Mivel túl sok volt a látnivaló és kevés az idő, ezért végülis csak a képen látható rókával találkoztam:

Graffiti
Róka graffiti