A Magas-Tátra és egy róka

Profile picture for user Marcellus

Egy elég kimerítő vizsgaidőszakot követően, az elmúlt hetet a Tátrában töltöttem némi kikapcsolódás és sportolás reményében. Amint arról régebbi bejegyzéseim is árulkodnak, gyakorta a környező hegységekben keresek menedéket a mindennapok egyhanguságával szemben. Nyáron a napsütés és a túrázás, míg télen a havas táj látványa és síelés vonz. 

Ezúttal Zdiarban, egy hangulatos kis hegyi faluban ütöttem fel a tanyámat. Azoknak, akik szeretnének egy jót sielni, de nem akarnak túl messzire utazni, szerintem ideális hely. Ugyanakkor már csupán a tiszta tátrai levegőért is megéri eljönni ide. A száraz hegyi levegő nagyon jótékony asztma vagy allergia esetén.  Sajnos  a 2004-es vihar pusztítása miatt a hegység sokat veszített egykori szépségéből, ám azért a régi fák csonkjai között már cseperedik a fenyők új generációja...

Azonban ez egy rókás oldal, tehát illik, hogy ne csak a Tátráról írjak... Az odafelé úton ugyanis volt szerencsém találkozni egy rókával. Épp átléptük a szlovák-magyar határt, mikor arra lettem figyelmes, hogy jó háromszáz méterre előttünk átszaladt valami az úton. Elsőre nem volt egyértelmű, hogy mi is volt az, amit láttam. Éppen ezért valami kóbor kutyának véltem a szóban forgó állatot. Ám ahogy közelebb értünk, kiderült, hogy az bizony egy róka volt. Egy darabig ugyanis ott vágtázott a balra eső szántóföldön - a havas tájon szinte eltéveszthetetlen látvány nyújtva.

Maga a róka elég filigrám alkattal volt megáldva, valamint a téli bundája sem volt túl látványos, de ettől eltekintve egészséges példánynak tűnt. Ezért véleményem szerint valószínű, hogy egy fiatal (idei) róka volt, aki párkeresés végett csatangolt fényes nappal.