Róka a Berekben

Sziasztok! Én viszonylag új tag vagyok. (tegnap írtam magamról az adatlapomra) Két hónapja van felhasználói fiókom, de az iskola és a rossz idő miatt eddig nem nagyon volt időm semmi érdekes dolgot csonálni amiről írhattam volna. Most viszont hogy itt a tavasz és a jóidő, (a kisrókákról nem is beszélve), nagyapám szinte minden hétvégén lemegy Fenyvesre a nyaralón dolgozni. Most hogy itt volt Május 1, és a "hosszú" hétvége eldöntöttem, annak ellenére hogy egész hétvégére záporesőt mondanak, lemegyek én is, és bemegyek a Berek külső részére, hátha látok valami érdekeset. Napnyugta előtt néhány órával felültem a biciklimre, és eltekertem a Berekbe vezető földútig, majd ott hagytam a biciklimet, letértem az útról, és egy nádas (nem biztos hogy nádas volt, csak nem tudom hogy hívják) mentén haladtam tovább. Mivel a héten esett az eső, a föld nedvesebb volt mint általában, ezért minden lábnyom tisztán kivehető volt. Néhány perc gyaloglás után egy kis mélyedésben vizet találtam. A víz körül tisztán kivehető Rókalábnyomokra bukkantam, melyek a nádasba vezettek, és utána a nádason belül egy keskeny ösvénnyé változtak. Megálltam, és elkezdtem élénken fürkészni a nádast, hátha hallok vagy látok valamit. Sajnos a szél elég erőteljesen fújt, ezért a nádas zúgása miatt nem hallhattam semmi zörejt, és nem látthattam semmi mozgást. Azonban amint elkezdtem lassan, kis lépésekben haladni, (közben a nádast figyeltem) és ráléptem valamire vagy csak hangosan léptem, és a nádasban egy hirtelen zörejre figyeltem fel. Valami, hihetetlen gyosrsasággal elinalt, be a nádas belseje felé. Szép lassan utána akartam menni, de már sötétedett és egyáltalán nem voltam benne biztos hogy Rókát láttam. Valahogy nem szívesen találkoztam volna mondjuk egy vaddisznóval sötétedéskor egyedül. Később megfigyeltem hogy a nádas belsejében több kis méretű széles törzsű fa áll, melyek tökéletes helyül szolgálnak kotorék készítésére. Nem vagyok benne biztos hogy Rókát láttam akkor este elfutni, de a lábnyomok biztosan Rókától származtak, és ez az élmény még inkább kiváncsívá tett engem a Rókákkal kapcsolatban.

Hozzászólások

Profile picture for user Marcellus

Hello!

Köszönjük, hogy megosztottad ezt a történetet. Nekem is volt egyszer egy hasonló "találkozásom", de ott nádas helyett a magas (derékig érő) fű miatt nem tudtam megbizonyosodni arról, hogy mi is volt a szóban forgó állat. Van itt a közelünkben egy tisztás vagy rétszerűség az erdő szélén, ami valamikor szerintem dinnyeföld vagy gyümölcsös lehetett, ugyanis a régi lemezből tákolt csőszbódé pár évvel ezelőttig még ott volt - de már nem használta senki. Egyik tavasszal mikor arra jártam eszembe ötlött, hogy ez az üresen álló tákolmány ideális lenne rókáéknak, mivel az eső és a hideg ellen is védelmet nyújt. Szóval kíváncsiságomnak engedve átküzdöttem magam a gaztengeren. Már épp elértem volna a bódét, amikor váratlanul valami alacsony termetű állat elsietett mellettem a nagy fűben. Ugyan nem láttam, hogy mi is volt az, de máig úgy hiszem, hogy helyes volt a feltevésem és egy rókát riasztottam fel a rejtekhelyéről.

Visszatérve amúgy a nádasra: A nádas kedvelt nappali rejtekhely lehet róka szemszögből, illetve a vízimadarak fészeki csábító lehetőséget kínálhatnak. Azonban az ilyen vízparti területeken többnyire nem szoktak kotorékok lenni, mivel a magasabb talajvízszint miatt elárasztódhatnak a járatok.