The Belstone Fox (1973) - A belstone-i fővadász

Profile picture for user Marcellus
The Belstone Fox (1973) - A belstone-i fővadász

Eredeti cím: The Belstone Fox
Alternatív cím: Free Spirit
Magyar cím: A belstone-i fővadász
Eredeti könyv:
David Rook: The Ballad of the Belstone Fox

Rendező: James Hill
Forgatókönyvíró: James Hill, David Rook
Zeneszerző: Laurie Johnson
Operatőr: John Wilcox

Színészek:
Eric Porter - Asher Smith
Jeremy Kemp -John Kendrick
Bill Travers - Tod
Rachel Roberts - Cathie Smith


Az elkövetkező néhány sorban a rókás filmek egy igazi klasszikusával szeretném megismertetni kedves Olvasóinkat.

Elsőre talán kissé fura kijelentésnek tűnhet a szóban forgó filmről, mint "klasszikusról" beszélni, mivel sokak számára bizonyára nem mond semmit még a magyar címmel együtt sem. Hazánkban valóban meglepően kevéssé ismert ez a remekmű, noha külföldön - elsősorban Angliában - sok rajongója akad. Ami nem is csoda mivel a film a hagyományos angol filmipar egy remekműve, mely igen sok nagynevű brit színészt és színésznőt vonultat föl.

A mű története és mondanivalója a rókavadászat problematikus témája köre csoportosul: Bemutatja egyfelől a falkavadászatok közösségösszetartó és hagyományőrző szerepét, ám másfelől rávilágít ezen sport sok esetben kegyetlen és véres mivoltára. A mű gerincét ebből fakadóan egy igen erőteljes drámai történetsor jelenti, melyben komoly erkölcsi kérdések kerülnek a felszínre, ám ezt a komolyságot minduntalan apró bohókás szálak, kisebb-nagyobb komikus jelentek szövik át - melyek javarészt rókapárti jelleggel vannak kihegyezve.

A történet egyébként nagyon hasonlít a "The fox and the hound" című klasszikus Disney rajzfilmhez, amely Daniel P. Mannix azonos című novellája alapján készült. Mannix könyve 1967-ben íródott, míg a David Rook tollából számazó  "The Ballad of the Belstone Fox" regényt 1972-ben adták ki. Rook regényét azonban hamarabb  filmre vitték (1973), mint Mannix-ét, ugyanis Disney egészen 1981-ig váratott magára híres rajzfilmével. A két történet és film hasonlósága érdekes párbeszédre ad jogot a két mű között, ám szigorúan véve egyik sem tekinthető a másik közvetlen előzményének.

Egy kis ízelítő a történetből

A helyszín a 70-es évek vidéki Angliája egy álmos kisvárosa Belstone, ahol régi úrilét és a falkavadászat hagyománya a lassan mindenhova begyűrűző modernizáció ellenére is megőrizte meghatározó szerepét.  A története középpontjában Asher Smith fővadász (Eric Porter) és családja áll. Munkájából fakadóan, Asher legfőbb feladata munkaadója John Kendrick (Jerremy Kemp) kiterjedt vadászfalkájának nevelése, gondozása valamint a nagy vadászatok lebonyolítása. A lassan nyugdíjazás előtt álló  Asher számára a vadász lét többet jelent egyszerű szakmánál, egy életstílust, egy irányelvet, ami mentén leélte addigi életét. Ezért is esik nehezére arra gondolni, hogy hamarosan át kell adni helyét a fiatalabb generációnak.

Egy végig dolgozott tavaszi nap estéjén váratlan fordulat áll be Asher és családja megszokott életébe. Tod a helyi erdőkerülő toppan be váratlanul egy sérült rókakölyökkel. (Tod - noha félig olyan csavargó forma ember -a vadászok körében nagy szaktekintélynek örvend mivel az erdő-mező minden zugát ismeri, és mindig tudja, hol lehet biztos zsákmányra akadni.)  Asher megszánja a legyengült apróságot és felesége tanácsára egy éppen szoptatós szuka gondjaira bizza.

Másnap reggel Asher alig bír saját kíváncsiságával és korán hajnalban belopódzik a pajtába. Nagy meglepetésére a kisróka csodával határos módon átvészelte az éjszakát, sőt mi több a szuka és kölykei egészen maguk közé fogadták. Hamarosan Cathie, Asher felnőtt lánya is tudomást szerez a nem mindennapi jövevényről.

Cathie az elkövetkezendő hónapok során féltő gonddal nevelgeti a kisrókát, akinek a Tag nevet adják. Tag emellett egy igaz barátra is talált Merlin, egy vele együtt nevelkedő kutyakölyök személyében. Ezen barátság az idő előrehaladtával csak egyre szorosabbá fondóik és a meglepő kutya-róka páros szinte elválaszthatatlan lesz egymástól.

Azonban ahogy telnek-múlnak a hónapok egyre inkább érzi mindenki, hogy közelít az őszi vadászatok szezonja...

Kapcsolódó hivatkozások