A bunda, a körmök és a fogak ápolása

Profile picture for user Marcellus

Bunda

A rókák – noha elsőre talán másként gondolnánk – meglehetősen tiszta állatok, és a macskákhoz hasonlóan nagy gondot fordítanak a bundájuk rendben tartására. Ebből fakadóan a felnőtt rókák nem igényelnek különösebb segítséget ebben: általában nincs szükség rendszeres fürdetésre, és a bundájukat sem kell gyakran kifésülni. Ez utóbbira elsősorban csak a tavaszi vedlés alkalmával lehet szükség, amikor a rókák igyekeznek megválni a téli bundájuktól. Ilyenkor sokat vakaróznak, mert a leváló szőr csiklandozza a bőrüket. A vedlés általában április környékén kezdődik, és több héten keresztül, nyár közepéig-végéig tart. Ezt a folyamatot meggyorsíthatjuk, ha napi szinten egyszer átkeféljük a bundájukat, de ezt nem minden róka szereti.

Ezzel szemben kölykök sokkal nehezebben nevezhetőek tisztának. Esetükben gyakran előfordul, hogy egyszerűen belefetrengenek a saját ürülékükbe, vagy éppen magukra borítják az ennivalójukat. Emellett a fiatalkori kíváncsiság és felfedezővágy is sok olyan helyzethez vezethet, amiből nem lehet tiszta bundával előkerülni. Ezért esetükben szükség van rendszeres fürdetésre és kefével való tisztogatásra. A túl gyakori fürösztés ugyanakkor különféle bőrirritációkhoz vezethet, ezért fontos, hogy a havi 2-3 alkalomat ne lépjük túl, és csakis kutyák számára készült speciális sampont használjunk. A kevésbé makacs szennyeződések esetén jó alternatíva lehet, ha egy enyhén megnedvesített frotírtürölközővel átdörgöljük kisrókánk bundáját. A tisztálkodás ezen módja rókánk hozzánk való kötődését is segít megerősíteni, mivel olyan érzés, mint mikor az anyjuk végig nyalogatja őket.

Körmök

Házi rókák esetében külön gondot kell fordítani a körmök rendzseres megkurtítására. Erre alapvetően két okból van szükség: Egyfelől a kifutóban élő rókák karmai kevesebb igénybevételnek vannak kitévé, mint vadonélő fajtársaiké. Ebből fakadóan nem lehet a természetes kopásra bízni a körmök kordában tartását. Másfelől a karmaik segítségével akaratlanul is könnyen okozhatnak sérüléseket nekünk játék közben, vagy ha fel szeretnénk venni őket az ölünkbe. A körömvágáshoz használjunk mindig speciális macskák vagy kutyák számára készült körömcsiptetőt. Figyeljünk rá, hogy sose vágjunk túl közel a köröm rózsaszínű részéhez, mindig csak a fehéres részt távolítsuk el.

Fogak

Végül, de nem utolsó sorban a fentiek mellett nem szabad elfeledkezni a fogak ápolásáról sem. Itt elsősorban a fogkő lerakódását kell megakadályozni, mivel az ínygyulladáshoz, a fogak meglazulásához, sőt végső esetben azok elvesztéséhez vezethet. Talán meglepően hangzik, de ezen fogászati problémákat legtermészetesebb ellenszere a rágás. A folyamatos rágás nem engedi, hogy a lepedék sok ideig a foghoz hozzátapadva fogkővé alakuljon. Következésképpen a különféle strapabíró gumiból készült rücskös játékok kitünő szolgálatot tehetnek e tekintetben is - nem csupán rókánk fölös energiáinak levezetésében. Emellett a különféle fogtisztító jutalomfalatok is sokat segíthetnek a fogazat egészségének megörzésében.

Bűzmirigy

A ragadozó állatokhoz, és a kutyákhoz hasonlóan a rókák is rendelkeznek bűzmiriggyel. Ez a végbélnyílásuk közelében elhelyezkedő, kétoldalt található páros végbélzacskó, amelynek váladéka egészséges állapotban is rendkívül bűzös. Használják területjelölésre, de megkönnyíti a széklet ürítését is, és stresszhelyzetben védekezésként is használják. Továbbá nagyon fontos szerepe van a fajtársakkal való szociális kapcsolataikban is. Stresszhelyzetben, amikor félnek, a legtöbb róka akaratlagosan is ki tudja üríteni, és ez nagyon sok gondot okozhat például szállításnál, állatorvosnál, de otthon a kifutóban is, mert mindent átható, az ember számára nagyon kellemetlen és erős, nehezen eltávolítható szagnyomról beszélünk. Ez a mirigy felelős elsősorban a jellegzetes "rókaszagért".

Egészséges állapotban a bűzmirigy folyamatosan ürül. A mirigyek megbetegedése esetén a mirigy begyulladhat, felduzzadhat, feszítő, viszkető, fájdalmas érzést okozhat. Ezt okozhatja baktériumos, gombás fertőzés, bélférgesség de a kiürülés hiánya is lehet kiváltó oka, vagy következménye a fertőzésnek (ha a váladék nagyon besűrűsödik, és nem tud természetes módon kiürülni). Tünetei: ha a róka gyakran "szánkázik" (húzza magát a földön), rágja magát, oda-odakap magához, hullik a szőre, a megszokottól eltérő, erősebb szaga van.

Akár egészséges, akár nem, ajánlatos a róka bűzmirigyeit meghatározott időközönként a gazdájának vagy az állatorvosnak "kinyomni", azaz eltávolítani az abban levő váladékot. Ez nagymértékben csökkenti a rókaszagot, és segít az egészséges állapot fenntartásában, vagy a mirigyek gyulladása esetén a gyógyulásban is. Előfordulhat, hogy a rendszeres bűzmirigy-ürítés néhány hét alatt megszűnteti a fertőzést. Amennyiben a fertőzés nem szűnik meg, akkor viszont mindenképpen állatorvoshoz KELL fordulni. Amennyiben még nem csináltunk ilyet, akár már az oltások alkalmával kérjük meg az állatorvost, hogy mutassa meg, miként tudjuk otthon magunk is elvégezni rókánt bűzmirigyének rendszeres kiürítését.

Forrás:

Kategóriák

Címkék