Építsünk kifutót!

Profile picture for user Marcellus

A rókatartás jogi feltételeinek megteremtése mellett ugyanolyan fontos az infrastrukturális környezet, vagyis egy megfelelő kifutó kiépítése. Egy-egy állatkertben unottan szundikáló róka láttán nem is gondolnánk, hogy vörös barátainkba mennyi aktivitás és mozgásigény szorult. Ebből fakadóan jobb, ha a fölös energiáik levezetése nem a lakásunk berendezési tárgyain történik. Közismert tény, hogy egy lakásban tartott kutya vagy macska is sok kárt tud tenni a bútorokban, vázákban és egyéb törhető, szétszaggatható dolgokban, azonban a destruktivitás igazi szakértői mégis csak a rókák...

Következésképpen, ha nincs egy kellő nagyságú kertünk, vagy más, alkalmas szabad területünk, akkor jobban tesszük, ha nem gondolkozunk rókatartáson. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kifutó megépítéséhez nem elegendő egy talpalattnyi föld a házunk hátuljában vagy az előkertünkben. A humánus rókatartás ugyanis egy kb. 25-30 m2 nagyságú kifutót feltételez. Elméletileg egy kifutó akkor jó, ha az állat mozgásterét minél kevésbé szűkíti be, tehát ha anyagi lehetőségeink megengedik, akkor a fenti minimális ajánlott méretnél nagyobbat is építhetünk. A méret növekedésével azonban nem csak a költségek növekednek, hanem egyre nehezebb lesz tisztán tartani - ami higiéniai problémákhoz vezethet.

Hely megválasztása

A jó hely kiválasztása legalább olyan fontos, mint a megfelelő alapanyagok használata. Szem előtt tartva magunk és rókánk békéjét, a kifutót lehetőleg a kíváncsiskodó pillantások elől rejtve, zaj- és zavarforrásoktól minél messzebb helyezzük el.

Alapozás

Majdani rókánk lakhelyének - mint minden rendes háznak - szilárd alapokon kell nyugodnia. Erre elsősorban azért van szükség, mivel a rókák szeretnek áskálódni, és így a kerítés alatt is meg tudnak lógni. Az alap megválasztása terén több lehetőség is adódik:

  • A legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás, ha a kifutó aljára egy tartós vashálót fektetünk le, amit hozzáhegesztünk az oldalfalakhoz. Fontos, hogy horganyzott vagy rozsdamentes alapanyagot válasszunk, mivel ellenkező esetben a korrózió problémákat okozhat idővel. A rácsnak emellett kellően kis osztásúnak kell lennie, nehogy rókánk átférjen rajta.
  • A legbiztonságosabb megoldást egy sík betonfelület jelenti. Ez a tisztán tarthatóság tekintetében is előnyös választás, mivel a ráhordott föld könnyen lelapátolható, és a kifutót ezt követően egyszerűen lemoshatjuk. Ez azonban egyben hátrány is, mivel a csapadék nem tud elszivárogni az alapon keresztül, és nagyobb esőzések után könnyen mocsárrá alakulhat a kifutó. Ezért a betont csak megfelelő vízelvezető rendszerrel együtt szabad használni.
  • A fenti két megoldás jó tulajdonságait kombinálják az olyan műkőlapok, melyeket többnyire kocsibeállók alapzatául szoktak használni. Ezek az általában betonból öntött elemek kellően nagyok és egymáshoz szorosan illeszkedve lefektethetőek, így hatékonyan akadályozzák meg, hogy rókánk kiássa magát. Másfelől viszont a rácsosan kialakított szerkezetük lehetővé teszi a csapadék víz elszivárgását.

Bármelyik lehetőséget is válasszuk, a komfortosság növelése érdekében célszerű néhányszor tíz centiméter földet, homokot vagy mulcsot hordanunk rá. A mulcs esetében preferáljuk a természetes anyagból készült, és nem színezett változatokat. A modern gummimulcsok ugyanis nagyon hasonló anyagból készülnek, mint a kutyajátékok, ezért fennáll annak a veszélye, hogy rókánk tévedésből lenyel belőle darabokat.

Kerítés és tető

Az erős alap mellett fontos, hogy kifutót megfelelő kerítéssel körbe is kerítsük, méghozzá nem csak négy oldalról, hanem felülről is. A rókák ugyanis jól másznak fára, és ezért a rácsos kerítés egyáltalán nem jelent számukra kihívást. A kerítés anyagának megválasztásakor nem szabad az egyszerű csibefonat és hasonló olcsó dróthálók láttán elcsábulni, ide ugyanis strapabíró és időjárásálló rácsra van szükség. Fontos továbbá, hogy a rácsháló minél kisebb osztású legyen (max. 5x5 cm). A horganyzott alapanyagok itt is preferáltak, de kevésbé kritikusak, mivel a kifutó oldalfalainak állapota könnyeben szemmel tartható, mint az alapozás esetében.

A kifutónak természetesen bizonyos mértékig védelmet kell nyújtania az eső, a hó, illetve nyáron a nagy hőség ellen. Nem szükséges ugyanakkor a teljes alapterületet tető alá hozni, elegendő, ha csak a kifutó fele kap fedelet (feltételezve, hogy az esővíz elvezetése megoldott). A tetőt kedvünk szerint készíthetjük hullámpalából, kátránypapírral bevont OSB lapból, cserépből, vagy bármi másból, ami kellően tartós.

Kényelem

Ha rókánk biztonságáról már gondoskodtunk, akkor a következő lépés, hogy minél kényelmesebbé és érdekesebbé tegyük számára leendő lakhelyét. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány gyakorlati ötletet arra vonatkozóan, hogy miképp valósíthatjuk ez meg.

  • A kifutóban elhelyezhetünk farönköket, néhány deszkából könnyedén összeácsolhatunk nekik egy kis emeletes pihenőt vagy akadálypályát, amin mászkálhatnak - ezeket többnyire szeretni szokták.
  • Szükséges egy lehetőleg sötét, száraz alvóhely kialakítása is. Erre legjobb valami olyasmit eszkábálni, ahova egy korrekt átmérőjű (kb. 1m hosszú) csövön keresztül tudnak bekúszni a rókák, és minden oldalról zárt, ebből fakadóan sötét (ezzel imitálva a természetes lakóhelyüket). Itt pontosabb leírás nem is szükséges, mivel PVC csatorna csövek, kutyaólak, fadobozok segítségével mindenki megépítheti a saját rókavárát. Azért arra ügyeljünk, hogy könnyen tisztítható legyen a felépített kuckó.
  • A kifutó tisztán tartásának megkönnyítése érdekében érdemes elhelyeznünk belülre 1-2 macskaalmos dobozt is. Tapasztalatok azt mutatják, hogy a mellécsurrantások minimalizálásra az a legjobb, ha két külön "róka WC-t" alakítunk ki a kifutó két átellenes végében.
  • Ásási szenvedélyük kielégítésére az egyik sarokba felhalmozhatunk egy nagyobb dombocska földet.
  • A rókánk lakhelyének természetközelebbivé varázsolásában jó szolgálatot tehet néhány tő vadszőlő a kerítésen kívül. A kerítésre felkapaszkodó szőlőindák nem csak zöldebbé varázsolják a környezetet, hanem egyben nyáron árnyékot is biztosítanak.
  • Hasonlóan jó megoldás lehet a kifutó külsejére erősített nádfonat is, mely árnyékot adhat a tűző nap elől, és emellett véd a kíváncsi szemektől.

 

Forrás:  www.thepetfox.net

Kategóriák

Címkék