Gone to Earth (1950)

Profile picture for user Marcellus
Gone to Earth

Eredeti cím: Gone to Earth

Magyar cím: -

Eredeti könyv: 
Mary Webb: Gone to Earth

Rendező: Michael Powell, Emeric Pressburger

Forgatókönyvíró: Michael Powell, Emeric Pressburger

Zeneszerző: Brian Easdale

Operatőr: Christopher Challis

Színészek: Jennifer Jones - Hazel Woodus
David Farrar - John "Jack" Reddin
Cyril Cusack - Edward Marston
Sybil Thorndike - Mrs. Marston

Ha "A belstone-i fővadász" (The Belstone Fox) című filmet a rókás filmművészet klasszikusának tekintjük, akkor a "Gone to Earth"-ben minden kétséget kizárólan minden rókás film ősanyját tisztelhetjük - hiszen 23 évvel korábban látott napvilágot. Sajnálatos módon magyar kiadásban sohasem jelent meg, ebből fakadóan teljességgel ismeretlen hazánkban. Pedig éppenséggel van magyar vonzata a filmnek, ugyanis a film híres - oszkár-díjas - rendezőpárosa közül Emeric Pressburger bizony hazánk szülötte volt. Miskolc született Pressburger Imreként 1902-ben.

Mary Webb regényének ez a technicolor adaptációja Hollywood aranykorának egy tipikus alkotása és ennek megfelelően más befogadói szemléletet kíván, mint a mai filmek. Korunk tipikus mozisikereivel szemben itt a cselekmény nem merül ki egyszerűen a színészi játékban, az "igazi" történet sok eleme a filmben megjelenő motívumok finom hálózatán keresztül nyer jelentést. Bizonyos eseményekről csak közvetett módon, utalásokon keresztül informálódunk. Így például érdemes megfigyelni a film folyamán, hogyan bontakozik ki a róka-vadász motívum és miképp helyeződik át jelentése. Maga a "Gone to Earth" szimbolikus, mivel ez a vadászati szakkifejezés arra, amikor a lovas falkavadászatok közben a róka a kotorékába menekül üldözői elől.

A történetről ezúttal nem szeretnék túl sokat elárulni, mivel a film hangulatát úgysem tudnám hitelesen visszaadni, de azért ízelítőként annyit meglebbenthetek, hogy egy szegény vidéki lány, Hazel életéről szól, aki az apjával és egy Foxy nevű rókával él az erdő szélén. A bonyodalom ott kezdődik, amikor egy este a közeli városkából hazafelé vezető úton Hazel összetalálkozik a környék egyik vadászó birtokosával, Jack Reddin-nel...