Heltay István: A róka ökológiája és vadászata

Profile picture for user Vulpex
Heltay István: A róka ökológiája és vadászata

Szerző: Heltay István
Mezőgazdasági Kiadó Vállalat
Kiadás éve: 1989
ISBN: 963-232-654-7
175 oldal

Aki szeretné komolyabban is megismerni a vörös rókákat, és magyar nyelvű szakirodalmat keres, mindenképpen érdemes beszereznie ezt a könyvet. Jelenleg sincs tudomásunk ennél frissebb, magyar nyelvű könyvről, amely ennyire alaposan foglalkozna a rókákkal, hiszen alig áll rendelkezésre magyar nyelvű szakirodalom róluk. Bár helyenként tartalmaz egy-két elavult információt, hiszen nem mai kiadás, összességében igen hasznos tudnivalókat találhatunk benne, mindezt érdekes, olvasmányos formában.

A könyv első részében részletesen megismerhetjük ezen állatok biológiáját, életmódját, viselkedését, táplálkozási szokásait. Másik fontos témája, hogy bemutassa a vörös róka helyét ökológiai rendszerünkben, például azt, hogy milyen sok tényező határozza meg  létszámukat egy adott területen, vagy hogy milyen kölcsönhatásban állnak környezettükkel. Valamint kitér a vadászatukra, arra, hogy milyen módszerekkel lehet, vagy érdemes rájuk vadászni (néhány saját vadászélménnyel gazdagítva), és hogy ez mennyire van hatással a rókapopulációra, a könyv utolsó részéből pedig még a trófeakészítéshez, nyúzásukhoz is találunk néhány gyakorlati tanácsot.

A könyv valamennyi témájához bőséges statisztikai információk állnak rendelkezésre, azonban ezek elavultak, és többnyire nem magyar vonatkozásúak, hiszen ilyenek kishazánkban már korábban sem nagyon készültek. Ugyanakkor a különböző országokban készült statisztikákat nyomon követve meg lehet érteni azokat a trendeket és tényezőket, amelyek ezeket befolyásolják (például a rókák állománysűrűségének változásait, a kölyökhullás arányát, a populáció átlagéletkorát - többek közt).

A könyv tehát igen részletes és hasznos információkkal szolgál a rókák iránt érdeklődőknek, több, a Portálunkon található ismertető cikk egyik fontos forrása. Egy téma azonban teljesen kimaradt belőle: a rókatartás. Így aki esetleg erre szánta el magát, és ezért keres a rókákról szakirodalmat, annak is nagyon ajánlatos elolvasnia ezt a könyvet, de semmiképpen se érje be ennyivel, keressen cikkeket és ismertetőket kifejezetten rókatartás témában is, mielőtt belevágna a dologba.

A könyvet elég nehéz beszerezni, antikváriumokban, nagyobb könyvtárakban, vagy internetes aukciós portálokon érdemes keresni.

"Ezen cikk mudibarát kezdeményezésére készült el."Hozzászólások

Profile picture for user mudibarát

Sajnos nálunk kevesen foglalkoznak a rókákkal, mivel dúvadnak és irtandó fenevadnak tekintik mind a mai napig. Ha jól tudom ez az egyetlen olyan magyar könyv, amely tüzetesebben foglalkozik a vörösbundásokkal. De még ez sem hazai adatokkal dolgozik, mivel ilyenek nem nagyon voltak. Kicsit nehezen beszerezhető.