Kapcsolatfelvétel rókánkkal

Profile picture for user Marcellus

Imprinting, avagy a jó időzítés fontossága

Egy működőképes róka-ember kapcsolat kialakítása, a megfelelő időzítéssel kezdődik: A rókakölyök által az első néhány hetben átélt élmények ugyanis maradandó lenyomatot hagynak személyiségükben és szociális viselkedésükben. Ezt szokás imprintingnek vagy magyarosítva bevésődésnek nevezni.

A rókakölyök életük első két hetében vakok és süketek, ezért ez az időszak jelentősebb befolyással nem bír a szociális fejlődésükre, ezzel szemben a szemnyitást követő napok annál fontosabbak. Megfigyelések alapján a sikeres szelidítésre, akkor van a legjobb esélyünk, ha a rókakölyköket legkésőbb 4 hetes korukig elválasztják az alom többi tagjától és ezt követően ember közelben nevelkednek. Emellett kevésbé éles határként az 5-6 héteskor szokás megjelölni, ameddig a kölyöknek a későbbi, végleges gazdjához kell kerülnie. 3 hónapos vagy annál idősebb kölykök már kifejezetten rosszul szoktathatóak hozzá az emberi környezethez, míg  felnőtt, ivarérett egyedek esetében a sikeres szocializáció esélye szinte elhanyagolható. 

Természetesen az egyes rókák mentalitása között jelentős eltérések lehetnek, ezért az itt megjelölt időszakok csak ajánlások.  

Ismerkedés, első lépések

A későbbiek  szempontjából a rókánkkal eltölt első napok, hetek a legmeghatározóbbak, azonban a kapcsolatfelvételt gyakran akadályozza a rókakölykök irántunk érzett félelme. Az elkövetkezendő együtt töltött időre való tekintettel, ezt a környezetváltozás által kiváltott frusztrációs félelmet minél előbb orvosolnunk kell. Ám ennek elllenére jelenlétünket nem szabad azonnal a kölyökre erőltetnünk, mert az csak tovább mélyíti a szakadékot. Ha látjuk rajta, hogy fél tőlünk ne próbáljuk megfogni vagy felvenni az ölünkbe. A helyes magatartás, ha hagyjuk, hogy ő kezdeményezzen. Szerencsére rókák természetükből fakadóan elég kíváncsiak és emellett hamar felismerik, hogy ki az, akitől az ennivaló érkezik. Így általában rövid időn belül ez a kezdeti félelem alább hagy .

Fontos, hogy mindig legyen egy kellően kényelmes és sötét hely, ahol a rókakölyök biztonságban érezheti magát. Ennek a célnak teljesen megfelel felesleges rongyokkal kibélelt zárt macskaszállító doboz. Napközben egyszerűen hagyjuk nyitva a doboz ajtaját és helyezzünk el némi ennivalót és a vizet a közelben. Az elején ne tartózkodjunk a doboz közvetlen közelében, de legyünk minél többet a kölyökkel egy szobában. Tartózkodjunk a hangos zajoktól és hirtelen mozdulatoktól: legjobb ha egy jó regény vagy laptopunk társaságában csendben leülünk a szoba átellenző végében. Kezdetben a kölyök nem fogja elhagyni a dobozt, de nehány nap elteltével bátorságot fog gyűjteni a szoba felfedezéséhez.

Ha ez megtörténik, akkor apránként közelebb húzódhatunk hozzá. Megpróbálhatjuk néhány finom falattal vagy valami érdekesnek tűnő játékkal felkelteni irántunk is az érdeklődését. Lényeg, hogy csak lassan, rókánk saját tempójában haladjunk. Jó praktikának számít, ha éjszakára vagy olyan időszakokra, amikor nem tudunk a közelében lenni, hogy egy használt pólót vagy más mosásra váró ruhadarabot egyszerűen ráterítünk a lakhelyéül szolgáló dobozra. Ilyen módon a szagunk mindig jelen lesz számára.

Ha már megvan a bizalom 

Amennyiben sikerült áttörnünk a természetes félénkség jelenett falon, úgy törekedjünk arra, hogy kisrókánk minél többet legyen a közelünkben.  Személyes jelenlétünk mellett a testi kontaktus nagyon fontos a róka-ember barátság elmélyítésében, ezért vegyük fel őket gyakran az ölünkbe vagy a karunkba. Ez azért is fontos, mivel így a későbbiekben is nagyobb eséllyel fogják hagyni, hogy megfogjuk őket. A felnőtt rókák ugyanis általában nem igazán szeretik, ha felemelik őket, azonban adódhatnak olyan helyzetek, amikor mégis szükségessé válhat a dolog (pl. látogtás az állatorovosnál).

Rókánk szőrzetének ápolás szintén olyan tevékenység, amely segít az összetartozás megerősítésében. Ehhez legcélszerűbb beszerezni egy macskának gyártott cicakefét. Jó praktika lehet, ha egy enyhén nedves, durvább szövésű frotír törülközővel átdörgöljük a bundájukat.  Ezt utóbbit különösen szeretni szokták, mert olyan érzés, mint mikor az anyjuk végig nyalogatja őket.

Közös játék 

Életkortól függetlenül rendkívül fontos egy egészséges róka-ember barátság fenntartásához a közös játék. A játek ugyanis egyfelől megerősíti összetartozásunkat, másfelől gondoskodik a fölös energiák levezetéséről. Ezutóbbi jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni, ugyanis akárcsak a gyerekek esetében rókánk jó közérzetének kulcsa, hogy rendesen kifáradjon a nap végére.

Játékok tekintetében sok variáció létezik, ám érthető módon azok a legkedveltebbek, amelyekben valamit el lehet kapni, meg lehet kergetni és nem utolsó sorban szét lehet rágcsálni. Ebből fakadóan bátran alkalmazhatók a kutyák vagy macskák számára kapható strapabíró játékszerek. Azonban soha ne feledkezzünk el arról, hogy személyes részvételeünket semmiféle boltban kapható dolog nem pótolja rókánk szemében. Róka szemszögből nézve ugyanis a legjobb közös időtöltés, a másikkal való játékos csatározás, annak incselkedő harapdálása, ráncigálása.

Ezért ne ijedjünk meg, ha rókánk a játék közben kezünk után kap vagy a lábszárunkat harapdálja. A természetes emberi reflexekkel ellentétben ilyenkor ne rántsuk el a kezünket, mivel a hirtelen mozdulattal az esetek túlnyomó hányadában csak megijesztjük a vörös bundás barátunkat, ami könnyen sérülésekhez vezethet. Hasonlóan rossz ötlet ha kesztyűt húzunk, ugyanis a bőrfelületet takaró extra réteg csak megtéveszti a rókánkat és esetleg a keleténél erősebben rá fog harapni a kezünkre.Az efféle játékos harapdálástól nem kell félni: a harapás ereje erősen limitált és ebből fakadóan nem okoz sérüléseket. Tehát sokkal helyesebb reakció, ha elkezdjük ujjainkkal rókánk állát simogatni, ha a kezünk már úgyis a szájában van.

(Itt fontos megjegyezni, hogy ez a fajta „gátolt harapás” tanult tulajdonság, amit normális esetben a rókakölykök az egymás közötti csatározások során sajátítanak el. Az ember közelében nevelkedett kölykök esetében ezért előfordulhat, hogy némi rávezetést igényelnek arra vonatkozóan, hogy meddig lehet elmenni.)

Szintén kellemes élményekre adhat lehetőséget egy kis fogócska is, azonban ennek nem szabad üldözésbe fajulni. Ismerjük fel, hogy hol a játék határa és mindig biztosítsunk elegendő kifutási helyet rókánknak, nehogy sarokba szorítva érezze magát. Végül, de nem utolsó sorban, egy kis ásás is príma szórakozás lehet, főleg ha valami ennivaló után kell kutakodni a homok. Érdekes feladat lehet éppen ezért, ha valahol a kifutón belül elásunk egy tojást a homokba. Azonban többnyire az is elég, ha mi magunk valahol elkezdünk kaparászni a kezünkkel.  

Kategóriák

Címkék