Lanszki József: A korszerű prémesállat-tenyésztés gyakorlata

Profile picture for user Vulpex
Lanszki József: A korszerű prémesállat-tenyésztés gyakorlata

Szerző: Lanszki József
Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó
Kiadás éve: 1999
ISBN: 963-356-260-0
Terjedelem: 216 oldal

A prémesállatok tenyésztéséről meglehetősen minimális, és javarészt igen elavult magyar szakirodalom áll rendelkezésre. Ez a magyar nyelvű kiadvány a tankönyvekhez hasonló alapossággal mutatja be a korszerű prémesállattenyésztés alapjait, hazai példákat is megemlítve. Nagy terjedelemben foglalkozik a rókákkal, de számos más, prémjéért tenyészthető állatfajról is találhatunk benne tudnivalókat.

A könyv bevezetésképpen bemutatja a szőrmeipar kialakulásának történetét, és a közelmúlt nemzetközi tredjeit statisztikákkal alátámasztva. Bár ez utóbbi kissé elavultnak tűnhet, hiszen a könyv 1999-es, az akkori adatokat és tényeket figyelembe véve készült, viszont magyar vonatkozású adatokat is találhatunk benne.

A könyv - a "közönséges" és sarki rókák mellett - számos más, prémjéért tenyészthető állatfajjal részletesen foglalkozik, úgy mint a csincsilla, nutria, nyérc, prémgörény (kiegészítésként röviden olvashatunk benne a nyestkutyáról, mosómedvéről, cobolyról is). A könyv ezen állatok "nagyüzemi" tartásának, tenyésztésének bemutatására fekteti a hangsúlyt, ezért a benne olvasható dolgok elsőre kicsit ipari jellegűnek tűnhetnek. Megismerhetjük belőle:

  • a húsevő és növényevő prémes állatokat, ezek alapvető jellemzőit, amik a prémfarmon való tartáshoz elengedhetetlenül szükséges,
  • a prémes állatok különféle színváltozatait, a szőrmeiparban rögzített és elfogadott színváltozatokat és trendeket,
  • a prémes állatok fedeztetését és szaporítását, a különféle színváltozatok kitenyésztésének módjait (főként rókáknál),
  • a prémes állatok takarmányozását,
  • a korszerű, és emberséges állattartáshoz szükséges körülményeket és feltételeket,
  • egy tipikus, jól felépített prémfarm felépítését és belső életét, létesítéséhez és üzemeltetéséhez szükséges feltételeket és körülményeket,
  • a prémesállattartás jogi szabályozását, az EU erre vonatkozó irányelveit,
  • az állatokkal való emberséges bánásmódot, az anyaállattól való elválasztástól kezdődően egészen a leprémezésig.

A könyv filozófiája, hogy a korszerű, akár "nagyüzemi" prémesállattenyésztés nem mindig kell, hogy egyet jelentsen az állatkínzással. Ezt alapvetően az adott prémesállat-telep vezetőinek és munkatársainak hozzáállása, szakértelme, az állatokkal való bánásmódja határozza meg, és a sok negaítv példa ellenére sem szabad általánosítani. A könyv számos pozitív példát is megemlít, ráadásul hazai (időközben azonban megszűnt) prémesállat telep bemutatásával.

Összefoglalva, ezen könyv elsősorban azok számára készült, akik szeretnének prémes haszonállatok tartásával foglalkozni, vagy csak egyszerűen érdekli őket ez a téma. De azok számára is tartalmaz néhány hasznos tudnivalót, akik rókát szeretnének tartani, vagy tartanak házikedvencként, esetleg tenyészteni is szeretnék őket e célra. Vagy csak "egyszerű rókaimádóként", állatbarátként szeretnének megtudni kedvenc állatukról néhány, máshol nem található érdekességet.

A könyv antikváriumokban, és főiskolai-egyetemi, illetve nagyobb könyvtárakban szerezhető be. Az antikvarium.hu oldalon megtekinthető a könyv tartalomjegyzéke.