Regisztráció, tartalmak beküldése

Profile picture for user Vulpex

Az alábbi dokumentumban röviden be kívánom mutatni a weboldal kezelését újonnan regisztrálni szándékozó, illetve már regisztrált felhasználóink részére. A következő témákban: Regisztráció, Bejelentkezés, Tartalmak beküldése és szerkesztése, Felhasználók megtekintése.

Ez a dokumentum nem terjed ki minden részletre, és olyan egyszerű, amennyire csak lehet. Megírását az indokolta, hogy idén nagyon sok minden változott az eddigiekhez képest a tartalmak beküldését, szerkesztését illetően.

1. Regisztráció

Ahhoz, hogy tartalmat tudjunk beküldeni a weboldalra, regisztrált felhasználóvá kell váljunk. Csak a regisztrált felhasználók számára elérhető műveletek: Hozzászólás a meglévő tartalmakhoz, saját tartalmak beküldése és szerkesztése, felhasználók megtekintése. Bizonyos aloldalak szintén csak regisztrált felhasználók számára elérhetőek.

Ehhez kattintsunk (általában az oldal tetején) található Bejelentkezés, majd Új fiók létrehozása lehetőségre. Töltsük ki a mezőket értelemszerűen, és ügyeljünk az e-mail cím helyes megadására. A jelszót itt még nem kell megadjuk, azt az első bejelentkezés alkalmával lesz lehetőségünk beállítani. Sikeres regisztrációt követően a rendszer egy megerősítő levelet küld a megadott e-mail címre. Ebben a levélben lesz egy hivatkozás, amelyre kattintva be kell aktiválni a felhasználói fiókot, addig nem lehet bejelentkezni. (a hivatkozás, sikeres aktiválás után, egyből be is jelentkeztet.)

Ha az e-mail nem érkezne meg, írjunk az oldal üzemeltetőinek, ők is be tudják aktiválni a felhasználói fiókot.

2. Bejelentkezés

A első bejelentkezés alkalmával megjelenik a Profil szerkesztése lap. Itt kell megadni a későbbi bejelentkezéshez használni kívánt jelszót. Ugyanitt van lehetőség megadni további kiegészítő adatokat, például: bemutatkozás, beszélt nyelvek stb. Ezek megadása nem kötelező, de megkérünk rá, hiszen így van lehetőség arra, hogy egy kicsit megismerjék egymást a tagjaink. Ezek az adatok megjelennek minden felhasználó adatlapján, de csak a regisztrált, bejelentkezett felhasználók láthatják.

Ha kijelentkeztünk, vagy lejárt a biztonsági időkorlát, a Bejelentkezés menüből később bármikor újra bejelentkezhetünk a webhelyre.

3. Navigáció menü, Adminisztrációs eszköztár.

Kísérleti jelleggel engedélyeztük az Adminisztrációs eszköztárat minden felhasználó számára, aki regisztrált és bejelentkezett az oldalra. Ez az oldal tetején mindig megjelenő fekete-szürke színű vízszintes sáv. 

A Kezelés menüben jelenleg a következő menüpontok érhetőek el:

Saját tartalom: Saját beküldött tartalmak kezelése, megtekintése
Saját média: Saját beküldött kép, videó, hang, dokumentum fájlok kezelése (továbbiakban: Media)
Tartalom hozzáadása: Cikkek, hírek, blogok beküldése
Media hozzáadása: Médiaállomány beküldése

A felhasználó neve: mindig az aktuális felhasználó nevét mutatja, aki bejelentkezett. Rákattintva kehetőség van a saját profilt megtekinteni, szerkeszteni, és kijelentkezni. Ez utóbbit használjuk gyakran, saját privát adataink védelme érdekében! 

Navigáció menü: Az oldal (jelenleg jobboldalán, illetve mobil/táblagépről nézve legalul) látható menüblokk segítségével megtekinthetjük a friss (új és frissített) tartalmakat, a felhasználók listáját, és a Segítség lapot (amihez ez a cikk is tartozik).

4. Tartalom beküldése

Kattintsunk a Tartalom hozzáadása menüpontra, hogy új cikket, hírt vagy blogbejegyzést küldhessünk be. Kattintsunk a Media hozzáadása gombra, ha hangot, képet, dokumentumot szeretnénk beküldeni.

A cikkek nem jelennek meg azonnal a weboldalon a beküldés után, ezt még egy adminisztrátornak jóvá kell hagynia. Alapvetően minden tartalom közzététele jóváhagyáshoz kötött, ugyanakkor minden felhasználónak joga van ahhoz is, hogy saját tartalmait elrejtse a nagy nyilvánosság elöl bármikor (ezt jóváhagyás nélkül megteheti).

Amíg az adott cikk Vázlat állapotú, addig nyugodtan gyakorolhatjuk a szövegszerkesztő használatát, ne aggódjunk, semmilyen félkész tartalom nem lesz közzétéve, amíg nem érkezik ilyen kérés. A tartalmaknak egy bizonyos minőségi szintnek meg kell felelniük, addig nem lesznek közzétéve!

A tartalom beküldő oldal alján, a cikk moderációs állapotának beállításával jelezhetjük az adminisztrátornak, ha a cikkünk közzétételre kész, vagy ha kérjük az eltávolítását. Ugyanez igaz a médiaállományokra is.

5. Tartalom kezelése

A fenti Adminisztrációs eszköztáron a Saját tartalom, illetve Saját média gombokra kattintva lehetőség van áttekinteni az eddig beküldött összes tartalmat, akár közzétett, akár nem. Itt lehetőség van szerkeszteni, megtekinteni őket, illetve új tartalmat létrehozni. Törölni közvetlenül innen nem tudjuk saját tartalmainkat, ezen igényünket a cikk szerkesztésekor tudjuk jelezni a beküldő oldal alján.

6. Képek, hangok beágyazása a cikkekbe, vagy csatolása a tartalmakhoz

Több lehetőségünk is van erre. Először is helyezzük oda a kurzort, ahová a kép kerülni fog. Ezután:

Ha a kép egy távoli szerveren található (egy másik webhelyen), akkor kattintsunk a szövegszerkesztő Kép ikonjára: Kép hozzáadása gomb

Itt adjuk meg a kép webcímét és azt, hogyan jelenjen meg a cikkünkben.

Ha a Rókabarát Klub tárhelyén szeretnénk elhelyezni, annak számos előnye van. Nem fog "eltűnni" például, ha a távoli tárhelyen lévő fájlt eltávolítják. Feltölthetjük, rendszerezhetjük, beszúrhatunk képet, hangot, fájlokat stb. a cikkünkbe. Kattintsunk a Media gombra: Média gomb

A megjelenő ablakban lehetőségünk van új képet, vagy egyéb médiafájlt feltölteni, vagy kiválasztani egyet a korábban feltöltöttek közül. A kiválasztást követően meg kell adni, hogyan (milyen méretben) jelenjen meg a cikkben a kép.

Ha szerkeszteni szeretnénk a cikkben megjelenő kép megjelenését, vagy lecserélnénk, kattintsunk rá duplán.

Ezeket a képeket és egyéb médiafájlokat csatolmányként is elhelyezhetjük a cikkhez: kattintsunk a szövegszerkesztő ablaka alatt megtalálható Csatolmányok mezőre, ezzel kinyitva azt, ahol szintén új médiaállományok feltöltésére, vagy a már korábban feltöltöttek kiválasztására van lehetőség.

7. Médiaállományok kezelése

Saját feltöltött médiaállományainkat kezelhetjük a Saját média menüben (lásd fent az Adminisztratív eszköztáron).

Ha egy médiafájlt szerkesztünk (pl. lecseréljük a képet egy nagyobb felbontásúra, vagy vízjeles változatra cseréljük), a módosítás minden cikkben és tartalomban megjelenik (beleértve a Kép galériát is), ahol azt korábban felhasználtuk.

Ha a közzétételét megszüntetjük, mindenhonnan eltűnik, ahol korábban felhasználtuk, a nagy nyilvánosság számára nem lesz látható.

Lehetőség van a képeket a Kép galériában is megjeleníteni, ezt már a kép feltöltésekor is bejelölhetjük, vagy később, ha szerkesztjük az adott képet. A Kép galéria minden látogató számára a cikkektől függetlenül böngészhető. A képek cimkézhetőek is, a későbbi könnyebb megtalálhatóság érdekében. Ez nem befolyásolja azt, hogy a kép miként és hol jelenik meg a cikkekben.

Ne feledjük: A szöveges tartalmak (cikkek, blogok) és médiaállományok közzététeteli állapotát külön-külön kell beállítanunk. Ha az adott kép közzétételét visszavonjuk, az mindenhonnan eltűnik. Egy kép csak egyszer tölthető fel, a dupla feltöltéseket törölni fogjuk.

8. Szerkesztő jogosultság

Az adminisztrátor "szerkesztő" jogosultságot oszt ki azok számára, akik már számos elfogadott tartalmat beküldtek, vagy más módon járultak hozzá az oldal építéséhez. A szerkesztő jogosultságot nem lehet (és nem is kell) igényelni, és az a célja, hogy segítse visszatérő, állandó tagjaink munkáját. Ez a jogkör a következő plusz szolgáltatásokat biztosítja jelenleg, de ez a későbbiekben változhat:

  azonosított felhasználó szerkesztő
saját tartalmak közzététele admin jóváhagyással jóváhagyás nélkül
gyorsszerkesztés nem engedélyezett engedélyezett
szövegformátumok Szűrt HTML  (korlátozott) Teljes HTML
hozzáférés az összes kategóriához nem (admin. által kategorizált tartalom) igen