A róka és a gyerek

Profile picture for user Marcellus
A róka és a gyerek

Eredeti cím: Le renard et l'enfant
Magyar cím: A róka és a gyerek

Rendező: Luc Jacquet
Forgatókönyvíró: Luc Jacquet, Eric Rognard
Operatőr: Eric Dumage, Gérard Simon

Színészek:
Bertille Noël-Bruneau - kislány
Isabelle Carré - a kislány felnőttként

Narrátorok:
Isabelle Carré (francia)
Kate Winslet (angol)

Bízvást állíthatjuk, hogy Luc Jacquet - híven önmagához - ismét egy, a francia hagyományokhoz méltó remekművet alkotott. "A róka és a gyerek" a maga nemében egyedülálló alkotás. Érdekessége, hogy nem tisztán játékfilm, de ugyanakkor nem is kifejezettem természetfilm. A film ugyan egy központi történetszál köré épül, ám brilliáns látvány világa és elbeszélés módja mégis inkább a természetfilmek világához közelítik.

Egy kis kedvcsináló a filmhez

Történetünk főhősnője, egy tíz év körüli kislány, aki valahol a francia hegyekben él szüleivel, egy a világtól elzárt házikóban. Egy napon, iskolába menet épp egy tisztás mellett halad el biciklijével, amikor valami különöset vesz észre a fűben: egy mezei pocokra vadászó rókát. A lányt teljesen magával ragadja a vadállat kézzel fogható közelség, szinte földbe gyökerezik a lába. Ám a róka, amint vadászatból ocsúdva észreveszi a felé közeledő lány árnyékát rögtön kereket old.

A lány ezt követően nap, mint nap visszajár a tisztásra hátha mégegyszer sikerül megpillantania a "rókáját". Korát meghazudtoló kitartással járja az erdőt a róka után, ám az valahogy sehogy sem hajlandó megmutatni magát. Hosszú sétái során az erdő  igazi háborítatlan rétegei tárulnak fel előtte. Hosszú hónapok telnek el, míg végre a következő év tavaszan sikerül a róka nyomára akadnia.

A lány végtelen türelem és apró trükkök segítségével lassan elnyeri a róka bizalmát, akit később Titunak nevez el.  Titu, mint valami mitikus idegenvezető a vidék legszebb tájain kalauzolja végig a lányt, betekintést engedve neki az erdő állatainak mindennapos életébe. Ebből a nem mindennapi barátságból természetesen a nyár folyamán  sok izgalmas, sőt olykor veszélyes kaland fakad, melyek még inkább megerősítik kettőjük kötelékét.

Egy igazi francia mese azonban, mit sem érne tanulság nélkül. Éppen ezért a történet végére a kislánynak egy olyan igazságot kell megtanulnia, amit minden rókaszerető embernek érdemes lenne megfontolnia...

Valóság a film mögött

Kevesen tudják, hogy az elbeszélt történet nem teljesen fikció. Luc Jacquet maga is a film forgatási helyszínéül szolgáló vidéken, a Rhone-Alpok hegyláncai között nőtt fel. Gyerekként egy tavasszal - akárcsak a történetbeli kislányt - egy rókával hozta össze a véletlen. Jacquet bevallása szerint maga is sokáig próbálkozott azzal, hogy ismét a róka nyomára akadjon, ám ő sajna nem járt szerencsével. Ám ettől függetlenül a találkozás mély nyomot hagyott benne, amely emlék így évekkel később a film forgatókönyvének megírásához hozzásegítette.

Filmelőzetes magyarul

Interjú Luc Jacquet rendezővel

További információk a filmrőlHozzászólások

Profile picture for user mudibarát

Egy nagyon szép történet arról, hogyan képes az ember megszelídíteni egy vadállatot. Persze csak részben. A film szerintem tökéletesen fényképezett, jó vágásokkal, végig követhető. Azok a jelenetek a legszebbek, amely a rókák életét mutatja a természetben, amelyekben nincs szöveg, csak a puszta vadvilág.