Róka a Nils Holgersson című svéd mesében

Róka a Nils Holgersson című svéd mesében

Író: Selma Lagerlöf

Cím: Nils Holgersson csodálatos utazása  Svédországon át

Epizódszám: 52 rész

Magyar bemutató: 1988

A történet és a róka szerepe

Gondolom akik az 1980-90-es években születtek, azoknak nem kell bemutatni A Nils Holgersson című rajzfilmet, illetve lehet a képregényt sem, ami itthon párhuzamosan futott nálunk. Még Nils Holgersson klub is volt, emlékeim szerint.. :-)

A történetben végig kulcs szerepe van kedvenc négylábúnknak, a rókának. Na de nézzük a történetet dióhéjban:

Nils egy 14 éves rosszcsont fiú. Állandóan csintalankodik, bántja az állatokat, nem jár iskolába és nem tisztel senkit és semmit.

Egy napon egy manót ejt fogságba, aki ezért, és korábbi gonoszságaiért elvarázsolja őt. Nils icike-picike lesz, azonban megérti innentől az állatok nyelvét is. Házi fehér gúnárja hátán elmenekül a szülői házból ijedtében, mivel a tanyasi állatok ugyan úgy gonoszkodnak vele, ahogy annak idején Nils velük.

Nem sokkal később Nils és gúnárja Márton, csatlakoznak a vadludakhoz és ezek után megkezdődik az utazásuk. A történet egyik fő,- mellék - szereplői közé tartozik Szmöre, a róka.

Róka a Nils Holgersson című svéd mesében

Őrókasága állandóan azon mesterkedik, hogyan kaphatná el a ludakat. Mivel Nils segítségével a ludak mindig megmenekülnek a karmaiból, később már személyes ügyének érzi hogy megegye Nils-t is :-).

Róka a Nils Holgersson című svéd mesében

Végig követi őket egészen Lappföldig, és vissza. A történet közben végig pórul jár, a mesében nem igen érzékeltették azt a tulajdonságát a rókának, hogy ravasz, szegényke elég béna (talán a mostani prérifarkas/gyalogkakukk effektushoz tudnám hasonlítani kevésbé drasztikus megoldásokkal) a végén én már nagyon sajnáltam, hogy semmi nem jön össze neki :-)

Róka a Nils Holgersson című svéd mesében

A mese sorozat végén Szmöre mondjuk úgy jó útra tér, és ráadásul meg is találja párját egy kedves rókalány személyében. :-)

Róka a Nils Holgersson című svéd mesében

A történet úgy ér véget, hogy Nils hazatér Márton lúd hátán a nagy utazása végén, és mivel sok jót tett az utazása során és megtanulta tisztelni az állatokat, a barátság és szeretet értékét, a manó jutalmul visszaváltoztatja eredeti méretére.Hozzászólások

Profile picture for user Vulpex

Üdvözlet nálunk, és köszönjük a beküldött cikket, Szmöre valóban hiányzott a gyűjteményből. Nagyon jó lett! Ki is neveztelek "szerkesztőnek" a weboldalon.

Még egész kicsi koromban néztem ezt a szép és kedves rajzfilmsorozatot, és már majdhogynem el is felejtkeztem róla. Nemrég láttam, hogy a magyar közszolgálati tévé megint elkezdte leadni, úgyhogy kellemes gyermekkori emlékek ébredtek bennem, mikor újra láttam, és hát persze, rögtön eszembe jutott Szmöre róka is.

Nagyon tetszett a rajzfilm zenéje, még máig bennem van, ahogyan a magyar szinkronhangok is, amik zseniálisak voltak benne!

http://indavideo.hu/video/Nils_Holgersson_-__Szmore_a_roka_-_3_resz_-_G…


Válasz Vulpex üzenetére

Köszönöm szépen a kinevezést :-)

Én is imádtam ezt a mesét, meg is akadt a szemem rajta, hogy nem láttam a cikkek között.. nekem még képregényeim is voltak, a Nils Holgersson Klub tagja voltam, persze csak névileg mert akkor még 4 éves voltam :-) A szüleim írattak a klubba a képregények miatt, amit imádtam lapozgatni.. Zseniális mese.. :-)