Rókatartás - a 11 leggyakoribb kérdés és válasz, röviden

Profile picture for user Vulpex
Roxy, a háziróka
Roxy, a háziróka

A különböző közösségi oldalakon és vitafórumokon egyre gyakrabban jelennek meg rókatartással kapcsolatos kérdések és vélemények, de az általános tájékozatlanság még mindig elég nagy a témában. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük a rókatartással kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket és válaszokat, röviden és közérthetően. Ha csak most kezdtél a témával foglalkozni, és nem szeretsz sokat olvasni, akkor érdemes ezzel kezdeni!

1. Tarthatok házikedvencként rókát?

A dolog nem lehetetlen, ám amennyiben még nem ismered ezen állatok viselkedését, és a tartásukhoz szükséges speciális feltételeket, akkor a válasz egyértelműen: nem!

2. A róka melyik háziállathoz hasonlít?

Hát leginkább a rókához... A rókák viselkedése és természete nem olyan, mint a kutyáké, macskáké, vadászgörényeké vagy más házikedvenceké, ezért nem is hasonlít ezekhez. Biológiai adottságai leginkább a kutyákhoz hasonlatosak, de sok esetben jelentősen eltérnek az igényeik.

3. Láttam a ......... weboldalon képeket/videókat háziállatként tartott rókákról, minden róka ilyen barátságos és imádnivaló?

Nem, nem minden háziállatként tartott róka ennyire szelíd, csak azok, amelyeket már több generáció óta erre tenyésztettek kontrollált körülmények között. Az erdőinkben élő vad rókák tipikusan nem ilyenek, sőt ennek ellentétei. Ebből fakadóan a vadászok által befogott/tenyésztett kölykökből az esetek nagy részében nem lesznek a videókon látott szelídségű felnőtt rókák - még akkor sem, ha mindig is emberek közt éltek. Kivételek persze mindig vannak, a rókák természete nem egyforma.

4. A rókákat ketrecben tartják?

A rókák ketreces tartása nem emberséges, ugyanakkor egy nagyobb méretű, zárt és lehetőleg kültéri kifutó szükséges. Ezért, ha nem tudunk megfelelő nagyságú mozgásteret biztosítani számukra, akkor inkább ne is próbálkozzunk rókatartással!

5. Nem állatkínzás egy "szabadnak született" állatot "fogságban" tartani?

Ez a tartási körülményektől, a gazda felkészültségétől függ, és attól, milyen idős korában került gazdájához az állat, és milyen vérmérsékletű. Ha minden feltétel adott, akkor igen valószínű, hogy a róka jól fogja érezni magát gazdája mellett, vad társaival összehasonlítva egészségesebb és hosszabb életre számíthat. Ha viszont nem, akkor a rókatartás hónapokig, vagy évekig tartó állatkínzást is jelenthet. Mindkét esetre vannak példák, és az állatokon könnyen észre lehet venni, hogy érzik magukat az adott környezetben.

6. Legális-e rókát tartani?

Az önkormányzat határozza meg, hogy az adott településen, vagy annak különböző részein milyen feltételekkel és célra tarthatunk rókát/rókákat - ha tarthatunk egyáltalán. Ha ezeket nem tartjuk be, az alapvetően jogsértő magatartásnak minősül, amit pénzbírsággal, az állat elkobzásával büntethetnek. Ezért az helyi önkormányzattal minden esetben érdemes egyeztetni, ha kétség merül fel ezügyben. Emellett igazolnunk kell, hogy rókánk vadászengedéllyel rendelkező személytől került hozzánk, mert ennek hiányában büntetésre, az állat elkobzására számíthatunk, ha a hatóságok tudomására jut a dolog.

7. Árva rókakölyköket találtam az erdőben/mezőn. Megtarthatom őket?

Jogilag nem, ugyanis ezek a vadállatok az állam tulajdonában vannak, ebből fakadóan a törvényesen csak az foghatja be őket, aki az adott terület fölött vadászati joggal rendelkezik. Ezért ilyen esetekben feltétlen értesíteni kell a helyi vadásztársaságot.

Az esetek nagy többségében pedig az "elárvultnak" hitt kölykök valójában nem árvák, csak kicsit messzebbre csatangoltak a kotoréktól vagy éppen költözteti őket az anyjuk. Tehát, ha a kölykök nincsenek láthatóan rossz bőrben, akkor jobb, ha egyszerűen odébb állunk.

8. Nálunk is zajlik a rókák háziállatként való tenyésztése?

Ezt biztosan nem tudjuk, de minden valószínűség szerint igen. Hiszen minden jel arra mutat, hogy egyes vadászok foglalkoznak tenyésztéssel is - de ez nem jelenti azt, hogy az efféle "tenyésztőktől" származó róka is bizonyosan alkalmas lesz házikedvencként való tartásra. Ez alapvetően szerencse kérdése, mivel minden rókának saját személyisége van.

9. Szőrmefarmokról is be lehet szerezni rókákat?

Magyarországon már nincsenek rókafarmok, legalábbis legális és nagyüzemi formában nem. Észak-Európában, vagy a szomszédos országok között például Ukrajnában még akadnak ilyenek szép számmal. Ugyanakkor az élő állatok országok közötti szállítására csak a megfelelő rendeletek betartása mellett van lehetőség.

10. (Sivatagi róka) Hol lehet beszerezni?

A sivatagi rókák még annyira sem kezelhetőek, mint az emberek közt nevelkedett vörös rókák, így tartásuk különösen problémás lehet, jellemük és viselkedésük miatt. A külföldről történő beszerzésük és itthon történő tartásuk nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem kivitelezhető magánszemélyek által.

11. Hol tudhatok meg többet?

A rókatartásnak hazai, hagyományos értelemben vett szakirodalma gyakorlatilag nem létezik. Azonban a VULPES Rókabarát Klub weboldalán  szinte valamennyi lényeges tudnivalót megtalálhatnak az érdeklődők - magyar nyelven! Ha azonban az angol és német nyelv sem okoz gondot, számos külföldi weboldal címét is megtalálod oldalunkon, ahol tovább bővítheted a rókákkal kapcsolatos ismereteidet.

Kategóriák

Címkék

Hozzászólások

Profile picture for user Vulpex

tehát: terjesszétek bátran a nyilvános fórumokban, hadd oszoljanak azok a tévhitek....

főleg ugye hogy itt a tavasz, a kisrókaszezon, úgyhogy gondolom aktuális...

Profile picture for user Vulpex

Bővült még egy kérdéssel, ami szintén elég gyakori, így most már 11 van :)