Zootropolis - Állati nagy balhé

Profile picture for user Vulpex
Zootropolis - Állati nagy balhé

A 2016-os év egyik kellemes meglepetése volt a Disney Zootropolis (Zootopia) c. animációs meséje, ami nem csupán az akkori legjobb családi mozi, hanem az éves egyik legjobb filmélményének számított nálam. Nem újdonság az állatszereplőkkel tarkított rajzfilm, mert a stúdió listáján is szerepel egy sor hasonló alkotás az antropomorf rókaként vagánykodó Robin Hoodtól (1973) kezdve Az oroszlánkirályig (1994), de a Zootropolis nem csupán egy nem-emberi fabulát mesél el, hanem pimaszul pellengérre helyezi a mi világunk társadalmi kérdéseit is.

A történet szerint Zootropolis városába érkezik Judy Hopps, a bizonyítani kívánó nyúl lány, hogy ő lehessen fajának első rendőre. Érkezésekor azonnal szembesülnie kell a megbélyegzéssel és előítéletekkel (Na ne már, pont egy látszólag gyenge és gyámoltalan nyuszi szeretne zsaru lenni egy nagy bölényekkel és tigrisekkel telezsúfolt kapitányságon?), ezért fejest ugrik egy bűnügybe. Kelletlenül segítséget nyújt neki Nick Wilde, a pitiáner róka bűnöző. A kezdetben egymást hergelő és egymásnak keresztbe tevő páros végül összebarátkozik – miután kiderül, hogy Nicknek is folyton szembesülnie kell az előítélettel (Minek legyen tisztességes, ha a rókákat mindenhol lenézik?) – és kiderítik, hogy komoly politikai összeesküvésbe tenyereltek – illetve mancsoltak – bele.

Komolyan, politikai összeesküvés egy gyerekfilmben? Igen. A Zootropolis ugyanis nem kifejezetten gyerekeknek való alkotás. Nagyon is tanácsos a szülői felügyelet a megtekintéséhez, mert a fiatalabb gyerekek nem biztos, hogy megértik elsőre a film nagyon komoly mondanivalóját – ráadásul található benne 1-2 kifejezetten ijesztő jelenet is. A film gyakorlatilag egy krimi. Judy és Nick nyomról nyomra haladnak a bűnügyben és keresik az eltűnt emlősöket, miközben a szálak egészen a legfelsőbb körökig vezetik őket. Közben naturalista állatokkal, lassú lajhár ügyintézőkkel és A Keresztapára hajazó törpecickány gengszterrel találkoznak.

A Zootropolis egy nagyon okos film. Maga a látványvilága is Pazar, a karakterek komplexek, érdekesek és megdöbbentően emberiek, a film csavarja pedig (a háttérben tevékenykedő főgonosz manipulációja) pedig fájdalmasan aktuális politikai és társadalmi kérdéseket mozgat (sztereotípia, félelem egy másik csoporttól). Nagyon izgalmas és többször nézős film, ami nem csak a kisebbeket, hanem a felnőtteket is elvarázsolja. Előbbiek az aranyos állatoktól fognak elolvadni, az utóbbiak pedig a fejüket kapkodják majd az aprólékos nyomozástól és zseniális mondanivalótól (ami messzemenően túlmutat a gyerekmesék szokványos sablontanulságaitól: a szeretet legyőz mindent stb.).

Zootropolis - Állati nagy balhé

Kedvenc szereplő: Nick, Judy

Nem kedvelt szereplő: Nincs olyan, még a zsémbes rendőrfőnök, Bogo is egy idő után szimpatikussá válik

Kedvenc jelenet: Nick vallomása a kölyökkoráról

Mire figyelj a film alatt? Rengeteg jelenet később visszatér. A film elején lévő „drámai haldoklás” a legvégén és bizonyos mondatok („Ilyen egy átverés, aranyom.”)

A kritikát írta: Jandácsik Pál