Rókales a javából...

Lévén péntek, egy kissé hamarabb sikerült elszabadulnom a munkából, mint általában. Ennek köszönhetően vacsora után naplementéig maradt annyi időm, hogy fényképezőgéppel és távcsővel felszerelkezve egy kis rókalesre induljukat. Aki legútóbbi rókás-vaddisznós bejegyzésemet olvasta, annak nem kell magyaráznom, hogy honnan is jött az ötlet...

Februári rókás kaland (második felvonás)

Három évvel ezelőtt egy februári napon esett meg velem az a bizonyos rókás kaland, melyet elsőként leírtam az itt vezetett blogomba. Három év hosszú idő, amely alatt számtalan probálkozást tettem arra, hogy megint találkozhassak azzal a bizonyos rókával. Jó pár cselt eszeltem ki arra, hogy miképp bukkanhatnék nyomára a környéken élő rókáknak. Ám mindösszesen annyit sikerült eredményképpen felmutatni, hogy találtam egy látszólag lakott kotorékot.

Most viszont végre megtört a jég...

Az erdő vége...?

Nem régiben kihasználva, hogy végre nem volt kánikula és az eső sem esett, elmentem sétálni egyet a közeli erdőbe. Igazság szerint a legutóbbi rókakotorékos bejegyzés óta nem is jártam kint. Éppen ezért kíváncsi voltam, hogy mit fogok találni a rókavár környékén. Debrecen felől indultam neki a sűrűnek - ami ugyan a hosszabb út, de végülis volt időm. Az erdei ösvények még eléggé sárosak voltak a legutóbbi esőtől, így elég lassan lehetett haladni. Helyenként egy-egy nagyobb tócsa miatt - ami teljesen elzárta az utat - muszáj volt átvágni a csalánoson is.

Valami van ott

Estefelé elmentem egyet biciklizni, mivel az egész napot bent illetve a föld alatt töltöttem (ez most nem valalmi rókás poén :) - a labor ahol délelőtt dolgoztam az alagsorban van). Inkább csak mozgásra vágytam, szóval  nem akartam nagyon cifrázni a dolgokat, így a bicikliúton kikerekeztem Józsáig. Tettem egy kört a faluban, majd Alsó-Józsa felől - ahol most valami lakópark épül - visszakanyarodtam a bicikliút irányába.

Címkék

Újabb havazás - újabb cserkelés

A héten ismét esett egy kis hó felénk, nem sok, de épp elegendő arra, hogy szépen megőrizze az erdei állatok nyomát, így ebéd után úgy döntöttem időt szakítok egy kis cserkelésre, mielőtt elolvadna megint a hó. A levegő ugyan meglehetőesen hideg volt, de szépen sütött a nap, így összességeben ideális idő ígérkezett egy kis erdei mászkálásra. Ezúttal szokásomtól eltérően nem Debrecen felől, hanem Józsa irányából szándékoztam megközelíteni a "rókák" által kedvelt részét a területnek. Egyik barátomat is felszedtem út közben - akivel már évek óta járjuk a környéket szabadidőnkben hol biciklivel, hol gyalog - ugyanis ezúttal nagyobb területet akartam lefedni.

Címkék

Rókanyomok a hóban

Leesett a hó szerdáról csütörtökre virradóan, ezért elhatároztam, hogy kimegyek az erdőbe rókanyomokat keresni. Ez jó is lett volna csak, hogy egy kisebb technikai probléma miatt meghiúsult a dolog első körben, ugyanis prózai módon nem találtam seholsem a hótaposómat. Szerencsére mára, azaz péntekre meglett... :) Szóval neki vágtam a -12 foknak és az erdőnek reggel kilenc óra körül.

Címkék

Erdei séta éjszaka és egy nagy csalódás

Pár napja egyik barátommal elhatároztuk, hogy kimegyünk éjszaka az erdőbe, hátha látunk valami érdekeset. Este hat óra után már jó sötét volt szóval neki is vágtunk a kb. 6 km-es (amiből végülis egy tizes lett) sétának az erdőn keresztül. (Elvileg le akartam mérni pontosan gps-el merre és mennyit megyünk, de a technika ördöge közbe szólt...)

Címkék