A róka meg a szarkák...

Profile picture for user Marcellus

Ez a cím alapján valami állatmese is lehetne...

Nem rég úgy alakult, hogy ismét Olaszországba kellett utaznom a munkámból kifolyólag, de ez igazából a történet szempontjából kevésbé fontos. Amit viszont lényeges megemlíteni, hogy ismét abban az isten háta mögötti kis falucskában szálltam meg, ahol a nyár elején is.

Címkék

Rókales a javából...

Profile picture for user Marcellus

Lévén péntek, egy kissé hamarabb sikerült elszabadulnom a munkából, mint általában. Ennek köszönhetően vacsora után naplementéig maradt annyi időm, hogy fényképezőgéppel és távcsővel felszerelkezve egy kis rókalesre induljukat. Aki legútóbbi rókás-vaddisznós bejegyzésemet olvasta, annak nem kell magyaráznom, hogy honnan is jött az ötlet...

Két róka, egy őz és ráadásnak egy vaddisznó

Profile picture for user Marcellus

Azt kell, hogy mondjam, hogy ilyen se volt még, hogy egy héten belül három rókával is találkozzak. Amint arról már beszámoltam az előző bejegyzésemben nem régiben találkoztam egy olasz rókával, tegnap pedig két másik, ezúttal német rókához volt szerencsém. Azonban kezdjük az elején...

Címkék

Róka a kert végén

Profile picture for user mudibarát

Ma reggel 7 körül mudim, Betyár megint ugatni kezdett, mint az szokása volt, ugyanis ilyentájt jár nálunk a postás.  Aztán abbahagyta, és a ház mögé ment, vissza  a helyére. Felkeltem, ahogy az az én szokásom. Ő az ébresztőórám. Bementem a konyhába, és reggelit készítettem. Ekkor Betyár megint ugatásba fogott. Nem törődtem vele, mert szeret csaholni, beszédes fajtából származik. De csak nem akart felhagyni vele, ezért fülelni kezdtem. Felismertem ezt a fajta ugatást, ez a vadállatok jelzésére fenntartott izgatott hang volt. Sokszor volt alkalmam hallani sündisznók kapcsán.

Címkék

Februári rókás kaland (második felvonás)

Profile picture for user Marcellus

Három évvel ezelőtt egy februári napon esett meg velem az a bizonyos rókás kaland, melyet elsőként leírtam az itt vezetett blogomba. Három év hosszú idő, amely alatt számtalan probálkozást tettem arra, hogy megint találkozhassak azzal a bizonyos rókával. Jó pár cselt eszeltem ki arra, hogy miképp bukkanhatnék nyomára a környéken élő rókáknak. Ám mindösszesen annyit sikerült eredményképpen felmutatni, hogy találtam egy látszólag lakott kotorékot.

Most viszont végre megtört a jég...

A Magas-Tátra és egy róka

Profile picture for user Marcellus

Egy elég kimerítő vizsgaidőszakot követően, az elmúlt hetet a Tátrában töltöttem némi kikapcsolódás és sportolás reményében. Amint arról régebbi bejegyzéseim is árulkodnak, gyakorta a környező hegységekben keresek menedéket a mindennapok egyhanguságával szemben. Nyáron a napsütés és a túrázás, míg télen a havas táj látványa és síelés vonz. 

Két nap - két róka

Profile picture for user Marcellus

Kihasználva a hosszú hétvégét és a jó időt, szombaton felruccantam a Zemplénbe. Nem tudom ki mennyire járatos Arka környékén? Arka egy kis mindössze pár tucat házból álló falucska Boldogkőváraljához közel bent a hegyek között. Arkáról az országos kéktúra egy szakasza vezetet át a túloldalon fekvő Mogyoróskára, egy nagyon hangulatos völgyben. Az őszi erdőt járva túristával alig-alig, míg az erdei állatok nyomaival annál többször lehet találkozni.

Címkék

Mégis van nekünk magaslesünk!

Profile picture for user Marcellus

Mióta ilyen rókás ember lettem, vagyis kvázi a klub megalapításától kezdve bosszantott az a tény, hogy a közelemben egyetlen magasles sincs. Ez mondjuk egyfelöl jó, hiszen ez azt  jelenti, hogy aktív vadászat sincs a környéken, ami róka szemszögből előnyös dolog. Ugyanakkor a vadállatok fotózását is megnehezíti. Elég sokat mászkáltam a lakóhely közelében elterülő erdőben, de egyetlen lesre sem sikerült ráakadnom - habár ez így nem teljesen pontos, ugyanis találtam egyet de az félig össze volt roskadva.

Címkék

Az erdő vége...?

Profile picture for user Marcellus

Nem régiben kihasználva, hogy végre nem volt kánikula és az eső sem esett, elmentem sétálni egyet a közeli erdőbe. Igazság szerint a legutóbbi rókakotorékos bejegyzés óta nem is jártam kint. Éppen ezért kíváncsi voltam, hogy mit fogok találni a rókavár környékén. Debrecen felől indultam neki a sűrűnek - ami ugyan a hosszabb út, de végülis volt időm. Az erdei ösvények még eléggé sárosak voltak a legutóbbi esőtől, így elég lassan lehetett haladni. Helyenként egy-egy nagyobb tócsa miatt - ami teljesen elzárta az utat - muszáj volt átvágni a csalánoson is.

Valami van ott

Profile picture for user Marcellus

Estefelé elmentem egyet biciklizni, mivel az egész napot bent illetve a föld alatt töltöttem (ez most nem valami rókás poén :) - a labor ahol délelőtt dolgoztam az alagsorban van). Inkább csak mozgásra vágytam, szóval  nem akartam nagyon cifrázni a dolgokat, így a bicikliúton kikerekeztem Józsáig. Tettem egy kört a faluban, majd Alsó-Józsa felől - ahol most valami lakópark épül - visszakanyarodtam a bicikliút irányába.

Címkék