További képek a Galériában

Most akkor legális, vagy nem?

Profile picture for user Vulpex

A rókatartás nem egyszerű dolog, felkészültséget, pénzt és rengeteg időt igényel. Ha pedig mindezt legálisan, rendezett jogi keretek között szeretnénk megtenni Magyarországon 2014-ben, végképp nem vagyunk egyszerű helyzetben...

Érdekes esettanulmány következik. Szolgáljon tanulságul mindenkinek, aki ma Magyarországon rókát szeretne tartani, és mindezt legálisan szeretné megtenni, a hatályos törvényeknek és rendeleteknek megfelelve.


Kategóriák

Kapcsolatfelvétel rókánkkal

Profile picture for user Marcellus

Imprinting, avagy a jó időzítés fontossága

Egy működőképes róka-ember kapcsolat kialakítása, a megfelelő időzítéssel kezdődik: A rókakölyök által az első néhány hetben átélt élmények ugyanis maradandó lenyomatot hagynak személyiségükben és szociális viselkedésükben. Ezt szokás imprintingnek vagy magyarosítva bevésődésnek nevezni.

Kategóriák

Címkék

Viselkedési problémák, nevelés kölyökkorban

Profile picture for user Marcellus

A rókatartás esetében alapvető szabály, hogy hagyni kell, hogy a rókánk kezdeményezzen. Ez azonban nem azt jelenti, hogy mindent meg kell engedni neki. Kölyökkorban még sokkal inkább szülői szerepköröket töltünk be a kisrókánk szemében, ezért bizonyos nevelési feladatokat is magunkra kell vállalnunk. Ezen fejezetben néhány olyan olyan tipikus kölyökkorban előforduló viselkedés formát gyűjtöttünk össze, ami ellen ténylegesen fel kell lépnünk, hogy a későbbi problémáknak elejét vegyük.

Kategóriák

Címkék

Építsünk kifutót!

Profile picture for user Marcellus

A rókatartás jogi feltételeinek megteremtése mellett ugyanolyan fontos az infrastrukturális környezet, vagyis egy megfelelő kifutó kiépítése. Egy-egy állatkertben unottan szundikáló róka láttán nem is gondolnánk, hogy vörös barátainkba mennyi aktivitás és mozgásigény szorult. Ebből fakadóan jobb, ha a fölös energiáik levezetése nem a lakásunk berendezési tárgyain történik.

Kategóriák

Címkék

Jogi háttér

Profile picture for user Marcellus

Szabad-e Magyarországon rókát tartani?

Ha ez a kérdés szóba kerül, a legtöbb ember rögtön rávágja, hogy rókát tartani illegális dolog. Ez így azonban nem teljesen igaz, ugyanis ennyi erővel azt is állíthatnánk, hogy autót vezetni illegális. Mindkettőre lehetőség van, ha megtesszük a szükséges előkészületeket, és betartjuk a jogi szabályozásokat: 

Kategóriák

Címkék

Étetési irányelvek

Profile picture for user Marcellus

A rókához a hasán keresztül vezet az út...

A helyesen megválasztott étrend nagyon fontos, ugyanis általa kedvencünk egészséges és hosszú életet élhet, emellett a finom falatok segítenek elmélyíteni az ember és állat közötti barátságot. Szerencsére a rókák nem válogatósak, szinte bármit megesznek, de ettől függetlenül fontos, hogy rókánk számára mindig egy az életkorához igazodó, kiegyensúlyozott étrendet állítsunk össze. Az alábbi tanácsok ebben kívánnak segítséget nyújtani a leendő, vagy már gyakorló rókatartóknak.

Kategóriák

Címkék

Rókák oltási programja

Profile picture for user Marcellus

 Mivel a rókák házi tartása korántsem annyira elterjedt, mint a kutyatartás, ezért jelenleg nem állnak rendelkezésre kifejezetten rókák számára kifejlesztett állatorvosi készítmények. Azonban mivel a rókák a kutyafélék családjába tartoznak, ezért esetükben jól használható a kutyák vakcinázási programja.

Kategóriák