Bevezetés

Profile picture for user Marcellus

Mielőtt belemerülnénk a rókatartás részleteibe, érdemes egy kis időt szentelni az alábbi bevezető, áttekintő jellegű írásoknak.


Etetés

Profile picture for user Marcellus

A rókánk egészségének és jókedvének megőrzéséhez elengedhetetlen a helyesen megválasztott étrend. Ebben segítenek az alábbi cikkek:


Rókatartás árnyoldala

Profile picture for user Marcellus

Az emberek gyakran csak az érme fényesebbik oldalát látják és a döntéseik velejáró hátrányait nem mérlegelik mielőtt a tettek mezéjre lépnének.  Ez sajnos nincs másképp a háziállatok esetében sem - különben nem lenne annyi kidobott, megunt kutya és macska az állatmenhelyeken. Ezért mint a rókatartás témájával foglalkozó egyetlen magyar nyelvű oldal  különösen fontosnak tarjuk, hogy rámutassunk milyen hátrányokkal és elkötelezettségekkel jár egy róka sorsáért felelősséget vállalni.


Kapcsolatfelvétel rókánkkal

Profile picture for user Marcellus

Imprinting, avagy a jó időzítés fontossága

Egy működőképes róka-ember kapcsolat kialakítása, a megfelelő időzítéssel kezdődik: A rókakölyök által az első néhány hetben átélt élmények ugyanis maradandó lenyomatot hagynak személyiségükben és szociális viselkedésükben. Ezt szokás imprintingnek vagy magyarosítva bevésődésnek nevezni.


Viselkedési problémák, nevelés kölyökkorban

Profile picture for user Marcellus

A rókatartás esetében alapvető szabály, hogy hagyni kell, hogy a rókánk kezdeményezzen. Ez azonban nem azt jelenti, hogy mindent meg kell engedni neki. Kölyökkorban még sokkal inkább szülői szerepköröket töltünk be a kisrókánk szemében, ezért bizonyos nevelési feladatokat is magunkra kell vállalnunk. Ezen fejezetben néhány olyan olyan tipikus kölyökkorban előforduló viselkedés formát gyűjtöttünk össze, ami ellen ténylegesen fel kell lépnünk, hogy a későbbi problémáknak elejét vegyük.


Újévi fogadalom rókabarát módra....

Profile picture for user Marcellus

UPDATE:

múltbeli sorozatos tartalomlopások miatt új cikkeinknek megfelelő szerzői jogi védelmet szeretnénk biztosítani. Az ezzel kapcsolatos kérdések rendezése azonban időbe telik, ezért  az új ismertetők várhatóan csak április végén fognak felkerülni az oldalra.

Köszönjük a megértést! 

Kedves Rókabarátok, Kedves Olvasók!

Visszajáró tagjaink előtt úgy gondolom nem kell bemutatnom híres (vagy talán hírhedt) a "Róka mint háziállat" cikkünket, amely a megjelenésével nagy visszhangot keltett 2009. novemberében. Noha a rókatartás kérdésköre még most, 2015-ben is erősen megosztja az embereket, ennek ellenére a téma iránti érdeklődés érezhetően növekszik évről évre. Ezt jelzi az a tény is, hogy a statisztikák szerint honlapunk forgalmának túlnyomó részét ez a cikk generálja egymagában. 

Természetes az idő múlásával az eredeti cikk szövege kisebb-nagyobb  javításokon és módosításokon esett át,  ahogy egyre több gyakorló rókatartóval sikerült felvennünk a kapcsolatot. Emellett idővel több kiegészítő iromány is társult ezen emblematikus publikációnkhoz, mivel egyetlen cikkben nehéz egy olyan bonyolult témát kifejteni, mint a rókatartás. Mindazonáltal az elmúlt öt év során sok olyan információ és tapasztalat gyűjt össze, amely mind máig nem került beépítésre ezen cikkeinkbe. Ezen változtatni szeretnénk 2015-ben....

Örömmel értesítjük Olvasóinkat, hogy honlapunk rókatartással kapcsolatos része február végig jelentős átszervezésen fog keresztül menni, a témával kapcsolatos írásaink revízió alá kerülnek és új tartalmakkal bővülnek ki. 

(Az új tartalmak folyamatosan kerülnek feltöltésre az oldalra, azonban a jelentős strukturális változások miatt az átszervezés végéig nem kerülnek publikálásra.)