Vuk

Profile picture for user Vulpex
Vuk

Olvasóink közül bizonyára mindenki ismeri Vuk történetét. Fekete István állatregénye, illetve az abból készült klasszikus rajzfilm népszerűsége ennyi év távlatából is töretlen, korosztálytól függetlenül: megható és szép történet egy kisróka felnőtté válásáról, és az élet végtelen körforgásáról, amely a természet és az állatok szeretetére, tiszteletére tanít minket.

A történet

Vuk, egy kis róka, aki igen fiatalon veszítette el szüleit és testvérkéit, akiket a Simabőrű Ember pusztított el. Ezután nagybátyja, Karak veszi pártfogásába: a kisróka mellette nő fel, megtanulja a rókák életét, megismeri az erdőt, annak lakóit, és a rókák legnagyobb ellenségét, az Embert. Rendkívüli adottságaival, bátorságával és ravaszságával mindig sikerül kijátszania az embereket, és talpnyaló szolgáikat, a kutyáikat: ahol csak tud, ott tesz keresztbe nekik, így áll bosszút rajtuk elpusztított szüleiért, és a többi rókáért. Sok viszontasságon és kalandon kell átesnie, A történet végére azonban minden jóra fordul, párt talál magának és megérti, hogy az élet születés és halál végtelen körforgása.

A Vuk története sok tekintetben tanmesének is tekinthető. Ízelítőt kaphatunk arról, hogyan is nézhet ki a világ rókaszemmel. Megismerhetjük a rókák életét, és közben kicsit az erdő más állatait is. Más szemszögből látjuk az emberi szereplőket: a "szabad nép" pusztítójaként, aki azt hiszi, minden az övé, és kíméletlenül kizsákmányol minden más élőlényt maga körül. Egy fontos jellemzője a történetnek, hogy pontosan egy év eseményeit meséli el, amelyben az évszakok mindegyikének szimbolikus jelentőssége van, a tavasz például a születést, az ősz pedig az elmúlást szimbolizálja nem csak a rókák, de a természet életében is. Ilymódon próbálja velünk megértetni az élet örök körforgását, mivel a történet tavasszal kezdődik, és tavasszal is ér véget, így a mű végére olyan érzésünk van, mintha vissazakanyarodtunk volna a kezdetekhez.

A történet állatszereplői markáns karakterek, eltérő jellemmel és gondolkodásmóddal. Az író itt, és más állatregényeiben, vadásztörténeteiben gyakran él a megszemélyesítés eszközével: megszólaltatja az állatokat (gyakran a növényeket, fákat, virágokat, illetve a természeti jelenségeket is), sok esetben emberi gondolatokat is társít hozzájuk. Ezáltal az olvasók közelebb érezhetik magukat a természethez, és annak lakóihoz.

Könyv vs. rajzfilm

Fekete István "Vuk" című állatregénye 1965-ben jelent meg először. A könyvnek idővel számos újabb kiadása is megjelent (legutóbb például 2011-ben). Bár az író nem kifejezetten ífjúsági regénynek szánta, az idők folyamán mégis azzá vált. Ez többek közt a belőle készült rajzfilm népszerűségének is köszönhető, az ugyanis jellemzően a fiatalabb korosztályt célozza meg. A regény stílusa, és a szereplők jellemrajza sokak szerint jóval túlmutat egy ifjúsági regény keretein, illetve helyenként "durvább" részeket is tartalmaz, amely alapján szintén nem lehetne a fiatalabbaknak szánt művek közé sorolni - persze ez vitatható. A regény egyébként nem túl hosszú, terjedelme alapján inkább novellának tekinthető (a legújabb kiadás például 113 oldalas).

Vuk (1965)
Vuk (2011 Móra)
Vuk (2011)

Vuk történetéből 1981-re készült el a Pannónia Filmstúdió gyártásában az egész estés rajzfilm, amely a fiatalabb és idősebb korosztály körében egyaránt osztatlan sikert aratott, és a mai napig igen népszerű és ismert. Karakterei legendássá váltak, hatására sokan kezdték el az író állatregényeit olvasni. A rajzfilmet a nemrégiben elhunyt Dargay Attila rendezte, és olyan nagynevű színészek adták hozzá hangjukat többek közt, mint Pogány Judit, Bodrogi Gyula, vagy épp Koltai Róbert. A film zenéjét Wolf Péter szerezte, a főcímdalt pedig Maros Gábor énekelte. (A teljes stáblista a magyar Wikipedia ezzel foglalkozó szócikkében megtalálható). A közel nyolcvan perces rajzfilmet általában egy 4 x 20 perces sorozatban adja le a televízió. Nemrégiben DVD-n is kiadták - illetve mostanra a youtube-on is elérhető a teljes film. Más nyelvekre is átszinkronizálták, így külföldre is eljutott.

Vuk (rajzfilm részlet)

A rajzfilm cselekménye némiképp eltér az eredeti regénytől. Sok helyütt hűen követi azt, de vannak különbségek. A története valamivel egyszerűbb. Jó néhány mozzanat hiányzik belőle, a tél évszak történései például teljesen kimaradtak a rajzfilmből, és a végkifejlet sem ugyanaz. Érdemes tehát a rajzfilm mellett a regényt is elolvasni, hogy az eredeti történetet is megismerjük.

Képregény

Kevesen tudják, hogy Vuk történetét Dargay már közel tíz évvel korábban, 1972-ben képregény formájában megrajzolta. Ez a Füles rejtvényújságban jelent meg akkoriban egy fekete-fehér strip sorozatként. Később, a már elkészült rajzfilm alapján szintén készült egy 64 oldalas színes képregény, amely már könyv formában jelent meg. Természetesen a kettő nem ugyanaz.

Hangjáték és hangoskönyv

Vuk története 1982-ben hangjáték (mesejáték) formájában is napvilágot látott MC-n, illetve hanglemezen. A mesejáték sokkal jobban követi az eredeti regényt, ugyanakkor a terjedelme és stílusa alapján jóval rövidebb, tömörebb is.

2006-ban a Móra hangoskönyv formájában is kiadta CD-n. Ez több mint két órányi hanganyagot tartalmaz, a teljes regényt meg lehet hallgatni.


A folytatás

Vuk történetét a nagy író fia, ifjabb Fekete István folytatta két új regényében. Ezek stílusa és hangulata merőben más, mint az eredeti regénynek, bár az író láthatóan igyekezett követni az eredetit sok szempontból. Ezért nem igazán lehet összehasonlítani az eredetivel őket - illetve lehet, csak nem érdemes. De nem is arattak akkora sikert, mint az eredeti könyv, mindenestre aki igazán imádja Vukot, annak megéri elolvasni ezeket is.

Vuk és a Simabőrűek

A Vuk és a simabőrűek 2000-ben jelent meg a Móra kiadásában. A regény az eredeti történetet folytatja tovább, azonban ebben már fontos szerepet kapnak az emberi szereplők is. Hasonló terjedelmű, mint az eredeti könyv.

A történetben Vuk tovább folytatja azt, amit korábban megfogadott, vagyis minél több borsot próbál meg törni az emberek orra alá. Más, korábban megismert szereplők is feltűnnek. Eközben megismerjük az "emberek világát" is, nyomon követhetjük a kis falu lakóinak életét. A történet végén egy váratlan fordulat következtében Vuk olyasmit tesz, amely miatt az emberek végül mégiscsak szívükbe zárják, és többé nem csak üldözött vadként tekintenek rá, hanem szeretettel és tisztelettel is.

A történet helyenként túl sok mellékszálon fut, amely a fő cselekmény szempontjából érdektelen, ez egy kicsit lapossá, eseménytelenné teszi a regényt, Ennek megfelelően helyenként átláthatatlanul kusza lesz a történet, illetve ezek túlságosan megosztják az olvasó figyelmét. De vannak a történetben olyan szerethető, vidám vagy szomorú részek is, ami miatt érdemes elolvasni. Érdekesség, hogy a regényben a rókatartás sokak által vitatott témája is szóba került, ami ebben a formájában igazán ritkaság. Egy másik érdekesség, hogy ifj. Fekete több utalást is tesz édesapjára, illetve egy kisebb szerepet is oszt neki a történetben híres magyar vadásztársaival együtt - bár közvetlen módon sosem nevezi meg, kiről van szó, de rá lehet jönni.

Vuk újra otthon

A Vuk újra otthon 2009-ben jelent meg, a Vuk és a simabőrűek folytatásaként. Ebben már nagyobb szerepet kapnak a rókák, és nincs annyi mellékszál sem. A könyv abból a szempontból érdekes, hogy helyenként több oldalon taglalja az író a rókák természetrajzát is. Vuk ebben a történetben már-már egyfajta "szuper-rókaként" jelenik meg, rendkívüli képességeivel és adottságaival, különc és az átlagtól eltérő viselkedésével, aki minderre még büszke is, ugyanakkor tisztában an azzal is, hogy az igazi rókák nem egészen ilyenek. Az emberek története is folytatódik, de az olvasónak az az érzése támad, hogy a történetben igazán nincs is bonyodalom. Mindenkinek minden elsőre sikerül, a könyv nagy része maga is egy nagy happy end, amelyben mindenki akadálytalanul halad célja és álmai felé, miközben a történetben alig van néhány negatív történés. Az író a könyv végén nyitva hagyta a lehetőséget a folytatásra, tehát Vuk története elvileg ezzel sem ér véget.

Az új rajzfilm: Kis Vuk

Vuk története a képernyőn is folytatódik. A Gát György nevével fémjelzett 3D-s számítógépes (CGI) animáció 2008 tavaszán került mozikba.

Kis Vuk (film)

Korábban a rajzfilm folytatását az eredeti stílusában tervezték elkészíteni, amely a tervek szerint a "Kis csavargó" címet viselte volna, és egy fehér róka lett volna az egyik főszereplője. Különböző indokokra hivatkozva aztán a tervet elvetették, bár valószínűleg addigra jócskán benne voltak már ennek a készítésében (a youtube-ra is kikerült néhány jelenet a készülő rajzfilmből). Úgyhogy maradtak a számítógépes animáció mellett, ami egy óriási hiba volt.

Az igénytelenül elkészített animációs film, amelynek gyártási költségei irreálisan magas összegre rúgtak, sokakat megbotránkoztatott. Sokan az eredeti történet teljes meggyalázását látták benne. A film rendezése és a grafikája pocsék, a karakterek sem állnak a helyzet magaslatán. A történet minden logikát nélkülöz. Maga a teljes rajzfilm egyenesen ijesztőnek hat a fiatalabb koroszály számára. Ezért nem csoda, hogy kevés olyan film van, amely annyi negatív kritikát és támadást kapott volna már a megjelenése után szinte azonnal, mint ez. A botrányos hírek pedig, amelyek a filmmel kapcsolatban jelentek meg a sajtóban, szintén nem tett túl jót a film "hírnevének". Gát György már a Kis Vuk megjelenése előtt beharangozta a Kis Vuk folytatását is, szerencsére talán tanultak a hibáikból, vagy ez utóbbit már ők sem merték bevállalni, így ebből nem lett semmi. Egy tévhit, avagy üres marketingfogás a készítőktől, hogy ez a film ifjabb Fekete "Vuk és a simabőrűek" című regénye alapján készült volna. Voltaképpen ez csak az alapötletet szolgáltatta hozzá, a történetüknek semmi köze nincs egymáshoz.

További források

Címkék

Hozzászólások

Profile picture for user mudibarát

hogy összefoglaltad, Vulpex! Én is gondoltam rá, de úgy voltam vele, hogy nem tudnék igazán hathatós összefoglalót írni. Neked sikerült!

Szerintem az abszolut tökély Fekete István regénye. A Dargay rajzfilm aranyos, egy örökzöld a maga módján, de számomra már túl gyerekes. Bezzeg a regény! Komoly, tanulságos, felnőtteknek, vadászoknak is erősen ajánlott olvasmány. A fia folytatásai egész jók, de nem érik el az eredeti mércéjét. Persze ez csak az én véleményem.

A Kis Vukról annyit, hogy NO COMMENT.

Profile picture for user Vulpex

A Kis Vuk tényleg az a legalja kategória. Sajnálhatjuk a Kis Csavargót. Szerintem sokkal értelmesebb lett volna, ha annál a tervnél maradnak, akármilyen gyenge történettel. Amellett sokkal olcsóbban megúszhatták volna a filmkészítést is.

Marcellus hívta fel a figyelmem, hogy a főcímdalt nem Wolf Kati énekelte a filmben, hanem Maros Gábor. Szóval köszi, javítva mostmár. :D