Róka a kert végén

Profile picture for user mudibarát

Ma reggel 7 körül mudim, Betyár megint ugatni kezdett, mint az szokása volt, ugyanis ilyentájt jár nálunk a postás.  Aztán abbahagyta, és a ház mögé ment, vissza  a helyére. Felkeltem, ahogy az az én szokásom. Ő az ébresztőórám. Bementem a konyhába, és reggelit készítettem. Ekkor Betyár megint ugatásba fogott. Nem törődtem vele, mert szeret csaholni, beszédes fajtából származik. De csak nem akart felhagyni vele, ezért fülelni kezdtem.

Felismertem ezt a fajta ugatást, ez a vadállatok jelzésére fenntartott izgatott hang volt. Sokszor volt alkalmam hallani sündisznók kapcsán. Ezért kimentem a hátsó ajtón megnézni, minek a jelenlétét jelenti. A kert mögött egy keskeny kanális fut, az mögött kisebb buckák, dombocskák hálózata helyezkedik el, és végül a szántóföld. A buckák egyikén egy kisebb kutyaforma állatot vettem észre. Nem láttam, szinte csak a körvonalait, mivel még szürkés volt minden, és nem volt rajtam a szemüvegem. De mégis ösztönösen megéreztem: róka az!

Azonnal beszaladtam a szemüvegért, és sebesen vissza. A megérzésem nem csalt: valóban egy vöröskabátos állt a dombocskán! Feszélyezetten állt, látszott, hogy megdermesztette mudim figyelmeztető ugatása. Csodáltam pár másodpercig, aztán észbe kaptam és visszahívtam Betyárt. Persze jött is, leült mellém. A róka láthatóan elernyesztette megfeszült izmait, és rókaszemet néztünk vagy egy percig. Nem láttam félelmet rajta, inkább csak kutató figyelmet. Aztán megfordult, és nyugodtam, minden siettség nélkül elügetett. A csupasz szántóföldön még pár percen át figyeltem távolodó alakját.

Még nem volt ilyen személyes találkozásom rókával. Nagyon kellemes élméyn volt, szerintem sose felejtem el.

Azóta elsétáltam üzletbe is, és láttam rókanyomokat a falu havas utcáin. Vajon ugyanaz a róka volt? Szüleim már említették, hogy láttak nem is egy példányt. Járt már több fácán is a kertünkben. Nekem úgy tűnik, hogy idén valahogy kevesebb táplálékuk lehet, ezért járnak be a falu peremére(mi is ott lakunk). Mit gondoltok?

Címkék

Hozzászólások

Profile picture for user Marcellus

Az ilyen véletlen rókás találkozások szerintem a legszebbek...

Január végén jár az idő, így a kóslatás igen csak aktuális rókáéknál, szóval nem meglepő, hogy épp most hozott össze a szerencse egy a környéken élő rókával. Emellett a kertek alatt biztos akad egy kis "ingyen uzsonna" is nekik, ami miatt valószínüleg gyakrabban megfordulnak a falu határában mostanság.

Profile picture for user Vulpex

Nagyszerű dolog megfigyelni őket a természetben még távolról is. Szerencsés vagy, és nagyon jó beszámolót írtál róla, igazán tetszett.

Betyár valószínűleg nem annyira örült jelenlétének, ez nem meglepő.

Ha a falu utcáin rókanyomok vannak, annak bizonyosan nem örül a többi lakos. Szerintem vagy éhesek, vagy megkergültek a koslatás miatt, vagy nem félnek annyira az embertől (mert nem bolygatták őket annyira mostanság a vadászok), stb.

Profile picture for user mudibarát

Válasz Vulpex üzenetére

Az a jó Betyárban, hogy nem zavarja, ami engem nem zavar:D Egyszer valahogy betévedt egy mezei nyúl a kertünkbe, Betyár megfogta. Én azt hittem macska(megintcsak szemüveg hiányban szenvedtem), ezért rákiálltottam, hogy tegye le. Kelletlenül megvált a nyakától. Szegény nyúl még élt, de már nem tudott mozogni. Betyár valahogy mesterien ért a bénításhoz, nem tudom hogy csinálja. Tudtam, hogy már mindegy, úgyhogy megengedtem, hogy végezzen vele. Bevallom, jó pörkölt lett belőle. A farokpamacsa azóta is a szobámban lóg.

A falusiakat nem hallottam még panaszkodni, úgyhogy remélhetőleg nem okoznak gondot a rókák. Most a legnagyobb problémánk inkább a kóborkutya helyzet. Nagyon sok van belőlük, nem tudhatom, mikor ugrik elém és mudim elé egy ilyen szerencsétlen eb. Múltkor egy félszemű, csapzott jószág jött szembe, inkább sarkon is fordultam, nehogy valami veszett példány megharapja Betyárt. Na mindegy.

Amúgy kösz a dicséretet.