Szerző Téma: Üdv!  (Megtekintve 11238 alkalommal)

Nem elérhető Enkara

 • Rókakölyök
 • *
 • Hozzászólások: 4
  • Fotós oldalam
Re:Üdv!
« Válasz #15 Dátum: 2014. Szeptember 22, 09:10:50 »
Köszönöm a hasznos információt :-) Meg fogom próbálni. Beszereztem közben egy nyúlsípot, meglátjuk mire megyek vele.. Persze majd olyan helyen fogom kipróbálni ahol nem vadásznak, mert nem szeretném, ha a hívásomra odatévedő rókát valaki lelőné...  :'(
"Számodra én is csak ugyanolyan róka vagyok, mint a többi száz- meg százezer. De ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra..."

Nem elérhető Réka

 • VIP tag
 • Rókakölyök
 • *****
 • Hozzászólások: 3
Re:Üdv!
« Válasz #16 Dátum: 2018. December 07, 22:17:07 »
Hunter úr elég sok csacsiságot összehordott. Abbahagyta az informatikát, hát szerintem a vadgazdálkodás...legalábbis a rókák sem neki való.  ;D

Nézzük sorban:
Idézet
aki rókát tart, az vagy vadász, vagy vadgazda, netán a Noéban vagy a Budakeszi Vadasparkban dolgozik.
Marhaság! Egy amcsi cégnél vagyok informatikus, kutyánk mindig volt de mára csak a csau-csau-t szeretem, macskákat nem szeretem. Rókát imádom.
Idézet
Ez egyszerűnek tűnhet. Feladunk egy hirdetést, netán magától felkerül. Pontosan azok az emberek, akiket szidtok a vadászatért, aki a rókát fogja szerezni.
Ez sem igaz, mert mostanra magam szaporítom. Első éven lányrókámat az udvaron lepte meg a Rómeó és ejtette teherbe. Mostanra célzottan szeretném az apát, lehetőleg minél szelídebbet.
Idézet
Viszont el kellene vinni állatorvoshoz, hogy megkapja az oltásait, féregtelenítést, CHIPET.  No de kihez? Az állatorvosok vagy nem fognak hozzányúlni, vagy azonnal lefoglalják. Hogy miért? Mivel az a vad a helyi erdőgazdaság tulajdona.
Bődületes marhaság! A rókámnak a kutyámhoz hasonló ebkönyve van amibe rendesen adja neki az állatorvos az éves veszettség elleni oltásokat. A vad CSAK akkor a helyi erdőgazdaság tulajdona ha az erdőből hozod/lopod haza. ÉRTELEM SZERŰEN! A telkemen befogott rókához sem a vadásztársaságnak sem az erdőgazdaságnak semmi köze. ÉS....mivel nálunk is a vád bizonyít és nem a védelem, nem nekem kell bizonygassam, hogy honnan van a rókám, hanem a vadászoknak, hogy tőlük loptam. Ergo a nálam ellő róka az enyém!
Idézet
Mindemellett ha fogságban megjelennek a rókák egy településen, a vadak miért ne költöznének be?
El se kezd a szakmát koma!  :'( Ma, mikor 2 település közt bármely irányba indulva jó ha 5-10 km van, gyakorlatilag a rókák élettere nullával egyenlő. Konkrétan nálunk ha nem vaslemez burkolatú baromfiólban vannak bezárva a tyúkok-libák, akkor 1 éjszaka alatt tűnik el mind. Autóval éjfél után simán látni kóricáló rókákat a település kellős közepén. Ahogy a macskák kijárnak az erdőre mezőre, úgy járnak a rókák éjjelente csapatostul be. Pedig 1 róka sem volt szelíden az udvaron. De te gondolom a székelyeknek is megmagyarázod, hogy azért járnak be hozzájuk a medvék, mert sok plüssmaci van a lakásban.
Idézet
És persze ha ez nem lenne elég, a szomszéd is bármikor feljelenthet csendháborításért, mivel a róka éjjel aktív.
:o És ez nálad mit jelent? Részegen énekel vagy mi? Csak mert az enyémnek a hangját sem hallani. Néha morog ha nem akarja hogy piszkáljam mert épp pihen, kaffog ha beszédes kedvében van játék közben és halkan nyüsszög ha kényeztetik. Mindezen hangokat max 5 méterre hallani.
Idézet
nagyon aranyos nappal, de vajon éjjel is? Ilyenkor más dolgokra koncentrál, harapósabb is lehet.
Én éjjel alszom és nem a rókát piszkálom. Megjegyzem az enyém simán átszokott a kutya-macska életmódra. Éjjel is fent van kicsit meg nappal is. Ha olyan a kedve/idő nappal alszik pl. nyáron, de tavasszal ősszel szinte egész nap fent van.
Idézet
térjünk vissza az állatorvoshoz. Mivel sok idióta még a kutyáját sem hajlandó elvinni, a legtöbb róka el sem találna a dokihoz.
Ezzel mit akarsz mondani? Dilis állat tartónak tökmindegy milyen állata van...ezért ne háziasítsuk a rókát?
Idézet
Meguntad, nem baj, dobd ki mint egy kóbor kutyát! Mivel sajnos egy szelíd rókától máshogy nem lehet megszabadulni. Tehát vihetjük menhelyre, a vadasparkba, esetleg állatkertbe, de ki is vághatjuk csak úgy simán: pontosan addig fog élni, mint egy kóbor kutya. Pár napig, hétig.
Zalaegerszegi ismerősöm mesélte, hogy a barátnője elment egy állatmenhelyre kiskutyáért. Talált is egy aranyosat, lepapírozták, hazavitte aztán 2 hónap múlva rájöttek hogy egy kisróka. Mint kiderült egy idióta állatvédő...akik ugye 99%-ban önjelölt állatvédők és a szingli lét elhanyagoltságából a fészbukon élik életük, sajnos alapvető ismeretek híján meg volt győződve hogy éjjel az országút mellett valami köcsög állat akit legszívesebben megnyúzna (sintér mesélte) kidobott egy kutyakölyköt, amit Ő mint állatvédő bevitt a menhelyre. Ahol...szintén nem láttak még rókát és kiskutyának nézték.
A róka mai napig a lánynál van..köszöni jól érzi magát, cirka fél éves. 
Idézet
Én ettől függetlenül tartanék rókát, mert értek hozzá.
:o
Idézet
Végezetül, ha én róka lennék, inkább élnék szabadon öt évet, mintsem tizenötöt úgy, hogy éjjel-nappal egy irodában ülve a főnököm seggét nyaljam.
Hát rókává változtatni nem tudlak, pedig szívesen megtenném.  ;D
De a lehetőséget azért ne hagyd ki. Így is kivonulhatsz az erdőbe és lakhatsz barlangban orvos nélkül, civilizáció nélkül és csak azt ennéd amit vadászol vagy a földből kitúrsz. És élnél vagy 30 évet, de nem kellene a főnököd seggét nyald...vagy 70 évig.
 ;)

Nem elérhető Marcellus

 • Administrator
 • Vén ravaszdi
 • *****
 • Hozzászólások: 401
 • Der Rotfuchs
Re:Üdv!
« Válasz #17 Dátum: 2018. December 22, 17:49:13 »
Hunter úr elég sok csacsiságot összehordott. Abbahagyta az informatikát, hát szerintem a vadgazdálkodás...legalábbis a rókák sem neki való.  ;D

Hunter "barátunk" már biztos nem olvassa a forumot, de ettől függetlenül nagyon köszönjük, hogy ilyen frappánsan megválaszoltad a rókákkal kapcsolatos felvetéseit  ;)
The Foxy Whiskered Gentleman

Nem elérhető Vulpex

 • Administrator
 • Vén ravaszdi
 • *****
 • Hozzászólások: 328
 • fehéróka
  • VULPES Rókabarát Klub
Re:Üdv!
« Válasz #18 Dátum: 2018. December 24, 19:44:59 »
Üdvözlet, Réka! Üdv a fórumon!

Örülök, hogy sikerült ránk találnod. Már régóta érdekelne, hogy alakul ez a rókatenyésztős dolog Magyarországon. Eddig nem találkoztunk tenyésztővel. Tartsuk a kapcsolatot, és szívesen hallanánk a tenyésztésről, szelíd rókákról többet. Van egy rókatartással kapcsolatos zárt fórum amit csak bizonyos megerősített tagok látnak, ott lehet írni nyugodtan. Adtam hozzá jogosultságot, hogy el tudd érni.

Hunter postjára reagálva azt kell mondjam, hogy az ő rókatartó élményei azért ilyen negatívak, mert szerintem felkészületlenül vágott bele amit még balszerencse is tetézett. Nem hiszem hogy látogatja ezt a fórumot azóta, egyébként messzire nyúlik vissza az ismeretségünk. Bár szívesen olvastunk volna tőle is egy kerek esettanulmányt, amit eddig nem kaptunk tőle (mások okulására persze, anonim módon akár...).

Egyébként Hunter alias Grayfox weboldalát lementettem, miután törölte (és egy részét le tudtam szedni Google cache-ből utána még, bár képeket nem). Nem teszem közzé, de aki kíváncsi rá annak szívesen elküldöm. (Semmi rosszindulat, pusztán csak történelmi jelentősége van a rokaonline honlapjának, számos tekintetben :) )

És ki emlékszik erre a képecskére? (bár Grayfox talán kimenekül a világból ha meglátja... :D )

Egyébként meg Boldog Karácsonyt mindenkinek. :)
« Utoljára szerkesztve: 2018. December 24, 19:47:36 írta Vulpex »
Vulpex
"Look into his eyes and you will see the arctic lights..."