Szerző Téma: A szőrme ára...  (Megtekintve 2297 alkalommal)

Nem elérhető Vulpex

 • Administrator
 • Vén ravaszdi
 • *****
 • Hozzászólások: 328
 • fehéróka
  • VULPES Rókabarát Klub
A szőrme ára...
« Dátum: 2014. Április 12, 01:31:57 »
Ezt a témát azért nyitottam, mert "ilyen még nincs", és fontosnak tartom, hogy beszéljünk erről is. És mert mégiscsak rókás fórum vagyunk. A rókák, meg mint tudjuk, a szőrmeipar egyik legfontosabb "alapanyaga".

Szóval elsősorban arra szánom ezt a fórumtémát, hogy beszéljünk egy kicsit a divatról, trendekről, szőrmeiparról, állatvédelemről. Meg hogy kinek mi erről a véleménye. Tudom, sokakban indulatokat kelt a téma, megosztja az embereket. Éppen ezért. Kerüljenek be ide prémes hírek, aktualitások is ezzel kapcsolatban.

Nem szeretnék meglátni itt véres, brutális képeket és videókat, mert nem az a célom, hogy ilyeneket gyűjtsünk itt össze (tele van velük az Internet amúgy is), meg sokkolni sem szeretném túlságosan az olvasókat. A világot sem szeretném megváltani ezzel a fórumtémával, de általános eszmecserére talán jó lesz... A témáról sok "önjelölt" állatvédő nyilatkozott már, feltételezem, hogy minden érdeklődő látta már a táblázatokat, hogy egy kabáthoz hány nyérc kell, meg hogy mi zajlik a kínai szőrmefarmokon.

Szóval kezdésnek pár weboldal. Az egyiket a Noé állította össze (sajnos nem túl naprakész):

http://www.noeallatotthon.hu/szorme/

Tévhitek a valódi szőrméről (angol, de érdekes):

http://www.peta.org/features/nine-shocking-fur-facts/
http://www.bornfreeusa.org/facts.php?p=452&more=1

És a "másik oldal". Az EFBA célja, mint olvasható, hogy átláthatóvá tegye az európai szőrmeipart, helyreálítsa jó hírnevét, promotálja a szőrmét, mint megújuló és természetes anyagot, stb. stb.

http://www.efba.eu/

Kezdésnek pedig álljon itt pár gondolat.

- Sokszor elhangzik az a vélemény, hogy akik ellenzik a szőrmeipart, DE húsfogyasztók, akaratlanul is elfogadják azt, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a "szőrmegyáraknál" sokkal nagyobb méretekben létezzenek "csirkegyárak", "marhagyárak", "tejgyárak" és vágóhidak. Tehát aki megrögzött húsevő, az álszent módon ítéli el a szőrmeipart, mert az élelmiszeriparban sokkalta több állatnak kell borzasztó kínok közt élnie és halnia mint a szőrmefarmokon - ha akarja, ha nem, ez ezzel jár. Tehát: az igazi állatvédő egyben vegetáriánus is.

- Sok állatvédő szervezet és aktivista radikális módszerekkel és agresszívan próbál fellépni a szőrmeipar ellen vagy azok ellen, akik szőrmét hordanak. Elfelejtik azt, hogy a szőrmeiparban NAGYON sok pénz van, és nagyon sok ember megélhetése is függ tőle. Azt is, hogy sokaknak a társadalom évszázados berögzülése folytán a szőrme státuszszimbólum és divat. A stratégia pedig rossz, mert az agresszió a másik oldalon is agressziót, megvetést vált ki. Ezt az iparágat csak úgy lehet elpusztítani, ha ellehetetlenítik teljesen törvényi/gazdasági oldalról, vagy teljesen megszűnik az igény a valódi szőrme termékek iránt. Ez nem pár év lesz...

- Az állatvédők minden kampánya ellenére napjainkban a valódi szőrme termékekre folyamatosan növekszik az igény és vásárlási hajlandóság, az EFBA weboldalán, (fenti link) van statisztika erről egyébként. Főleg az olcsóbb kiegészítők (róka farok, róka mancs stb.) és szőrme díszek hódítanak manapság. Volt a kilencvenes években az állatvédők szőrmeellenes akciói miatt egy rövidebb időszak, amikor kevesebb szőrmét vásároltak. Most már ez a múlté. Vagy az állatvédők csinálnak rosszul valamit, vagy a szőrmeiparnak van nagyon jó marketingje. Vagy mindkettő.
« Utoljára szerkesztve: 2014. Április 12, 02:11:13 írta Vulpex »
Vulpex
"Look into his eyes and you will see the arctic lights..."

Nem elérhető Gabriel

 • VIP tag
 • Rókakölyök
 • *****
 • Hozzászólások: 6
Re:A szőrme ára...
« Válasz #1 Dátum: 2015. Március 04, 16:23:36 »
Szerintem nagyon kevesen gondolnak bele igazán, hogy milyen ára is van némely divatmárkának. Alapjában véve a szőrmék viselése az evolúciónkhoz és a történelmünkhöz is kapcsolódik. A probléma az iparosításban, tömegtermelésben rejlik, ami nem másból adódik, mint az emberiség létszámától. Ahogy fejlődött a technika, fejlődött az egészségügy, növekedett az életszínvonal a fejlett világokban az élettartammal együtt, úgy kellett minél sürgetőbben, ha kell, radikális eszközökkel fenntartani a fejlődést. A kérdés, hogy fenntartható-e. Persze ez a fejlődés elkerülhetetlen volt. Az ember mindig is feszegette a határait.
Az, hogy az állatvédelemnek nem szentelnek elég figyelmet... Sajnos úgy általában véve sok mindennel nem törődünk, hiszen a saját embertársainkon is átgázolunk. Bántalmazott feleségek, gyerekek, és még lehetne hosszan sorolni, hogy miféle borzalmakat rejtenek a mindennapok.
A magam részéről a figyelemfelhívás lehetőségét nem a hatásvadász reklámokban látom, hanem a popkultúra termékeiben. Sokkalta fogyaszthatóbbak. Emlékszem, mikor kijött 2009-ben az Avatar, akkor a természetvédők zabálták a filmet, nem csupán a mondanivalója miatt, hanem mert a technika megcsillantotta a lehetőséget: a számítógéppel animált állatoknak köszönhetően nem kellett bevetniük a filmeseknek valódiakat. Sajnos azért manapság is lehet hallani 1-2 balesetről. Persze a filmek végén kiírják, hogy alatta semmilyen állat nem szenvedett, nem halt meg (A galaxis őrzői alatt mosómedvék és "fa lények" sem), de kiszivárog azért néhány baleset. A Pi élete című filmben a Richard Parkert "alakító" egyik tigris (a film elenyésző részében tényleg szerepelt hús-vér állat) például majdnem megfulladt egy jelenete alatt. De elkanyarodtam a témától kissé...
Egy szónak száz a vége, én örülnék, ha még több film foglalkozna az állatokkal, a védelmükkel, mert ezek a művek nagyobb nézőközönséghez eljutnak. Egy adott véres-valódi-kínzós videót nem néznek meg, csak az aktivisták. A többieknek se gyomra, se idegzete, se hajlandósága nincs rá.