Szerző Téma: Kotorékozás: Pro és kontra  (Megtekintve 27662 alkalommal)

Nem elérhető fehérkereszt

 • Rókakölyök
 • *
 • Hozzászólások: 2
Kotorékozás: Pro és kontra
« Dátum: 2009. Július 24, 18:37:35 »
[Az adminisztrátor megjegyzése: A topic címet átneveztem, mert már jóval többről szól a téma, mint a Fehérkereszt kezdeményezése (a kotorékozásról, általában). Javaslom, olvassátok végig a legújabb válaszokat is, mielőtt hozzászólnátok a témához.]]Az Országos Magyar Vadászkamara Kynológiai Szakbizottságának meghívása alapján a kiemelten közhasznú Fehérkereszt Állatvédő Liga (a továbbiakban: Fehérkereszt) a 2009. július 9-ei szakértői megbeszélésre az alábbi vitairatot készítette el, abban a reményben, hogy az állatvédelmi szempontokat a vörös rókára (Vulpes vulpes) figyelemmel a vadászati kultúrában érvényesíteni lehet.

 1.                 A kotorékozás betiltásának indokai:

A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény (a továbbiakban: vadászati törvény) preambuluma (bevezetője) szerint valamennyi vadon élő állatfaj a Föld megújuló természeti erőforrásainak, valamint a biológiai életközösségnek pótolhatatlan része, a vadon élő állat esztétikai, tudományos, kulturális, gazdasági és genetikai értékek hordozója, s ezért – mint az egész emberiség és nemzetünk kincsét – természetes állapotban a jövő nemzedékek számára is meg kell őrizni. A Fehérkereszt úgy látja, hogy a jelenlegi kotorékozási „kultúrában” ez a feltétel nem minden vad esetében teljesíthető: például a róka veszélyeztetettsége 10 éven belül realitássá válik.

 

2.                 A kotorékozás kultúrálatlansága:

Ez a reális veszély azzal indokolható, amelyet a Fehérkereszt már évek óta tapasztal: fiatal magyar vadászok „heccelik fel” az állatszerető embereket az Internetre feltett képekkel, amelyek azt ábrázolják, hogy kutyáik milyen ügyesen tépnek szét szoptatós anyarókákat, vagy hoznak ki a kotorékból szemnyitás előtt lévő rókakölyköket. A kotorékozás azért népszerű a magyar vadászok körében, mert olyan vadász is gyakorolhatja, akinek nincs vadászfegyvere – esetleg csak egy ásója!

3.                 A Fehérkereszt figyelemmel van a „humán-egészségügyi” szempontokra:

Az állatvédők természetesen tisztában vannak azzal, hogy a természetben élő, egyébként betegségeket terjesztő róka elpusztításának nemcsak a vadállomány, hanem a háziállatok és főleg az emberek egészségének megóvása is az indoka lehet. Azonban a rókák bizonyítható szerepe a veszettség vírusának terjesztésében, vagy nagy tömegű garázdálkodásuk a lakott területeken a XXI. századi Magyarországon statisztikai adatokkal nincs alátámasztva, és immunizálásuk sikeressége további érvekkel szolgál a kotorékozás megszüntetése mellett!

4.                 A kotorékozás, mint állatviadal:

A Fehérkereszt ezt a vadászatot leplezett állatviadalnak tartja, ahol nemcsak a róka, hanem a vadászkutya is megsérülhet vagy elpusztulhat. Érdemes ide idézni a Büntető Törvénykönyv (Btk.) tiltott állatviadal szervezése megjelölésű tényállását. A Btk. 266/A. § (1) bekezdése alapján aki gerinces állat részvételével állatviadalt szervez, tart, ilyen állatviadalra fogadást szervez vagy fogadást köt, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A (2) bekezdés szerint vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtandó az állatviadal céljára gerinces állatot tartó, tenyésztő, kiképző, idomító vagy forgalmazó elkövető (az állatviadalt szervező bűnsegédje). A Btk. szerint a tiltott állatviadal szervezéséről szóló tényállás hatálya nem csupán az ebekre, hanem bármely gerinces állatra kiterjed.

5.                 A kotorékozás „mentsége” az állatvédelmi törvényben:

A Fehérkereszt tudomással bír arról, hogy az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 7. §-ára sok tekintetben szívesen hivatkoznak a kotorékozó vadászok. Ennek a törvényhelynek az (1) bekezdése szerint „tilos az állat fizikai, pszichikai állapotának olyan megterhelése, küzdelemre késztetése egy másik állattal vagy emberrel, amely sérülést vagy halált okozhat (a továbbiakban együtt: állatviadal). Tilos az állatviadal szervezése, tartása, továbbá az állatviadalra fogadás szervezése, az állatviadalon való közreműködés, részvétel, fogadáskötés.”. Ugyanitt a (3) bekezdés a következőkről rendelkezik: „az (1) bekezdésben foglalt tilalom nem vonatkozik a vadászatra alkalmazott állatnak külön jogszabály alapján történő kiképzésére, vadászaton való alkalmazására”.

6.                 Cáfolat a vadászati törvény alapján:

A vadászati törvény csupán négy vadászati eszközt ismer el: vadászlőfegyver, vadászíj, ragadozó madár (vadászmadár) és legális csapda. A kutya nem vadászeszköz, ezért a Fehérkereszt a fenti állatvédelmi törvényhelyet (vagyis a kivételt az állatviadal alól) csak a solymászat esetében fogadja el. A „lefojtást”, mint kotorékozási formát tiltott állatviadalnak kell tekinteni! Amennyiben a kutya – mint a vadász segítője – olyan jól képzett, hogy képes „ugrasztani” a rókát, és a vadat a vadász ejti el, nem történik állatviadal – ez a Fehérkereszt álláspontja. Emiatt az OMVK Kynológiai Szakbizottsága által 2008-ban megalkotott vadászati alkalmassági vizsgaszabályzatot (VAV-szabályzat) módosítani kellene, hogy a lefojtás ne legyen a kotorékeb számára teljesítendő vizsgafeladat!

7.                 A műkotorékozás elfogadása:

A műkotorékban rendezett, föld alatti vadászati alkalmassági vizsga legfontosabb, alábbi általános előírásait a Fehérkereszt maradéktalanul elfogadja:

A vizsga elejétől a végéig, a kutya és a róka között semmiképp nem létesülhet fizikai kapcsolat. A vizsgán csak egészséges, veszettség elleni védőoltásban részesített vad (róka) alkalmazható, amelynek az évente kétszeri vesztettség elleni oltását igazolni kell. A műkotorékban rendezett vizsgákat az illetékes állategészségügyi hatóságnak be kell jelenteni, valamint biztosítani kell az állatorvosi ügyeletet. A vadat minden kutya után cserélni kell. Egy vizsgán egy rókára maximum három kutya juthat!

8.                 A rókát is illik a vadásznak megvédeni:

A vadászati törvény 9. §-a alapján a vad az állam tulajdonában van. A vadászterületen elejtett, elfogott vad (ideértve annak trófeáját is), a hullatott agancs, a szárnyas vad jogszerűen gyűjtött tojása és az elhullott vad teteme a vadászatra jogosult (pl. vadásztársaság) tulajdonába kerül. A vadászoknak – ha másért nem, értékes téli gereznája miatt is – illendő megvédenie a rókát a tavaszi, nyári öldökléstől. Vagy egy állatvédelmi szervezet védje meg a vadászható állami tulajdont?

9.                 A Fehérkereszt megoldási javaslata: I. A RÓKAKÖLYKÖK VÉDELMÉBEN

Az OMVK dolgozza ki a vadászati törvény azon módosítását, amely a rókakölyök – egyebekben más vad (őzgida, vadmalac stb.) – tartóját arra kötelezi, hogy a területileg illetékes vadászatra jogosulttól a vad tartásához szerezzen hozzájáruló nyilatkozatot, amelyet a jegyző nyilvántartásba vesz.

10.             A Fehérkereszt megoldási javaslata: II. AZ ANYARÓKÁK VÉDELMÉBEN

Az OMVK dolgozza ki a vadászati törvény azon módosítását, amely a rókára vonatkoztatva is – ahogyan pl. a borznál – vadászati tilalmi időszakot ír elő az utódnevelés néhány tavaszi hónapjában.

11.             A Fehérkereszt megoldási javaslata: III. A NEMKÍVÁNT SZAPORULATRA

A falusi, tanyasi állattartók megnyugtatás érdekében a Fehérkereszt szeretne elindítani már idén ősszel egy róka ivartalanítási programot, amelyhez partnerként kéri fel az OMVK Kynológiai Szakbizottsága részéről Pomázi Ágoston vadászati szakírót, a Magyar Állatorvosi Kamara részéről pedig
Dr. Lorászkó Gábor állatorvost.

12.             Összegzésül:

A vadászati törvény 29. §-a alapján: „Tilos a vad kínzása. A vad elejtése, elfogása nem járhat annak kínzásával.” A Fehérkereszt azt szeretné elérni, hogy ez a szabály a mindennapi gyakorlatban a rókára is vonatkozzon! Nem szabad elfelejteni, hogy a róka nem kártékony vad, hiszen az utódnevelés időszakában a károsító állatokat (egeret, pockot) nagy tételben fogyasztja. A rókák védelmében a „fojtó kotorékozás” tiltott vadászati eszközként való szabályozása pedig elfogadhatóbbá tenné a vadászati kultúrát azon állatvédők előtt is, akik szerint az esélyt kötelesek vagyunk megadni minden vadnak a menekülésre!

Budapest, 2009. július 9.

Szilágyi István kurátor (a Fehérkereszt Állatvédő Liga képviseletében)

 
« Utoljára szerkesztve: 2010. Március 26, 11:55:12 írta Vulpex »

Nem elérhető fehérkereszt

 • Rókakölyök
 • *
 • Hozzászólások: 2
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #1 Dátum: 2009. Július 24, 18:41:13 »
ÖRÜLÖK,HOGY TALÁLTAM EZT A FÓRUMOT!


ARRA KÉREK MINDENKIT KÜLDJE TOVÁBB ...AZ ÜGY FOLYTATÁSA A TÁRGYALÁS  EREDMÉNYE A NAPOKBAN ITT LESZ, FELTÖLTÖM

www.feherkeresztliga.hu - n megtaláljátok az eredeti anyagot ill itt:

http://feherkeresztliga.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=116:a-kotorekozas-betiltasanak-indokai&catid=34:aktualis&Itemid=48

Nem elérhető Vulpex

 • Administrator
 • Vén ravaszdi
 • *****
 • Hozzászólások: 328
 • fehéróka
  • VULPES Rókabarát Klub
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #2 Dátum: 2009. Július 24, 22:07:41 »
Üdvözlet a fórumon! Köszönjük hogy megosztottad velünk ezt a hírt. Mi is örülünk hogy megtaláltál minket.

Maximálisan egyetértek a fenti idézetben felsorolt problémákkal és javaslatokkal. Bár nem vagyok szakértő e téren, a web mellett a médiában is mostanában egyre többször találkozunk ilyen, rókák kinzásával kapcsolatos témákkal, úgyhogy egyre felkapottabb ez a téma, ami szerintem elég pozitív dolog, ezeket nyomonkövetve akaratlanul is lassan "szakértő" leszek. Örülök, hogy végre történik valami ezügyben, és kíváncsian várom a fejleményeket. Sok sikert hozzá!

Bár nem vagyok túl optimista, rengeteg külföldi országban engedélyezett a kotorékozás, akkor ezek alapján miért pont nálunk tiltanák/korlátoznák? Ami persze semmit sem von le abból, hogy mennyire brutális és kegyetlen, és biztosan lennének rá alternatívák. Az viszont igaz, hogy tényleg nagyon sok ellentmondás, megkerülhető kiskapu van törvényeinkben... amit ki is használnak mindenféle következmény nélkül. :(

Az ivartalanítás program esetleg sikeres lehet, de kissé talán drága lenne "nagyüzemben" csinálni, nem? :o

Az mondjuk pöttyet túlzásnak érzem, hogy 10 éven belül félig kihalhatnak a kotorékozás miatt a rókák (mivel már elég régóta elterjedt ez a "módszer", továbbá a veszettség elleni immunizáció miatt is egyre több róka lesz), dehát ki tudja. ???

Témánkhoz kapcsolódik: http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=8194 (milyen ironikus, hogy épp Firefox-szal nem megy ez a videó. WinMediaPlayer + MS Internet Explorer only.)
« Utoljára szerkesztve: 2009. Július 24, 22:10:48 írta Vulpex »
Vulpex
"Look into his eyes and you will see the arctic lights..."

Nem elérhető Marcellus

 • Administrator
 • Vén ravaszdi
 • *****
 • Hozzászólások: 401
 • Der Rotfuchs
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #3 Dátum: 2009. Július 25, 21:31:18 »
Én is maximálisan egyetértek a kotorékozás betiltásával.
Ugyanakkor teljességgel igaz, hogy a róka állományt mesterségesen kell kordában tartani, mivel a veszettség felszámolásával megszüntettük a legfőbb természetes korlátot e téren.  Ezen feladat elvégezhető brutális kegyetlenséggel és gyorsan, viszonylag fájdalommentesen. Véleményem szerint a "leghumánusabb" módja ennek a puskás vadászat. Egy hivatásos, gyakorlott vadász ugyanis képes arra, hogy egyetlen jól irányzott lövéssel leterítse a vadat.
Ez előbbi mondatban kiemelném a hivatásos szót, ugyanis egyre több az ilyen botcsinálta vadász, aki csak azért lövöldözik, hogy legyen miről beszélni a kocsmában. Egy jó vadász tiszteli az eljeteni kívánt vadat és törekedik rá, hogy minél kevesebb szenvedést okozzon neki. Ezzel szemben a fent említett "jampik" még büszkélkednek is, hogy kiélhetik szadista hajlamaikat a szerencsétlen állaton.

A minap láttam valahol egy videót az interneten, amin két falusi barom (már elnézést a szóhasználatért) egy rókakölyköt rugdos, miután az anyját már lelőtték.  >:(
(Be is linkelném, ha megtalalánám, de úgy tűnik már szerencsére levették)
 
The Foxy Whiskered Gentleman

Nem elérhető voja

 • Rókakölyök
 • *
 • Hozzászólások: 38
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #4 Dátum: 2010. Február 12, 13:23:07 »
 Miért kell betiltani illetve betiltatni? Ez egy régi múltra vissza nyúló vadászati mód. Nem akarok senkit megbántani előre leszögezem. De mint szakember a témában az a véleményem, hogy ez nem pusztán az emberek szórakozása. Pár évtizeddel ezelőtt komoly megélhetési forrás volt. Családok éltek meg ebből. Mikor még a róka gerezna értékesebb volt. Nem beszélve a jó kutya szaporulatáról.Ami többszörös értéket képviselt a nem dolgozó fajtársaiénál. Ezek az ebek évszázadokon át erre lettek szelektálva. Emberek szentelték az életüket ezeknek a fajtáknak a tökéletesítésére és munkastílusuk irányának meghatározására. Én nem tudok elképzelni egy jó genetikájú munkaterriert más szerepben.
 Ha ezt beszeretnék tiltatni akkor egy csomó mást is be kellene. Kezdve a lóversennyel.Milyen dolog az, hogy emberek önös érdekből kihasználják szegény védtelen pacit és a hátára ülnek? Persze ezzel pénzt is keresnek. Vagy a fegyveres vadászatot. Látott már Önök közül valaki reptetett kacsa vadászatot. Hány megsörétezett kacsa szenved órákat vagy napokat amíg ki nem múlik.Ugyanígy a fácán vadászat. Egy szem sörét a mellben. Találatot nem jelezve tovább repül.A seb elfertőződik és kínok között napokig szenved. Ha van egy kis szerencséje akkor valami ragadozó megkönyörül rajta. Ez a mezei nyúlra is igaz. Ezt mi emberek kreáljuk. Nem ösztönből hanem szórakozásból.
  Nem velünk kotorékosokkal van a baj. Hanem a sok szaporítóval. Akik felhígítják az állományt.Ezek szaporulatai könnyebben elérhető bárki számára és így bárki affinitást érezhet kotorékozásra de hozzá nemértésével és a kutya felkészületlenségével többet árt mint használ. Ezek miatt kerül negatív megítélésre a kotorékos társadalom.
  Ez a vadászati mód azért maradt fenn mert valóban hatékony módszer a vadállomány megőrzésére. Ellentétben a solymászattal vagy az agarászattal. Ezek inkább hagyomány őrzés mint teríték orientált vadászat.A múlt században el is tűnt. Csak egy kis csoport gyakorolja.

  Sajnos olyan időket élünk mikor a sötétzöldség a divat. A dolgok mögé kellene nézni. Nem rágalmazni kell. Mi is emberek vagyunk.
Ott a Noé állatotthon. Nekik kellene most segíteni. Többet tehetnének azok akiknek a kotizás csípi a szemüket ezekért a jó emberekért. Gondolok itt az adó 1% például.

 Annyi sokkal brutálisabb dolog van a világon amit belehetne szüntettetni. Inkább ezeket kellene megtalálni.

Nem elérhető Vulpex

 • Administrator
 • Vén ravaszdi
 • *****
 • Hozzászólások: 328
 • fehéróka
  • VULPES Rókabarát Klub
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #5 Dátum: 2010. Február 12, 23:22:53 »
Nos, üdv a Fórumon. Igazából örülök, hogy végre van egy témában járatosabb tagunk is. De meg kell mondjam, nem egészen értek egyet. Hogy, miért kell betiltani, vagy legalábbis, ha már a realitás talaján maradjak, mondjuk csak korlátozni? Röviden és nagyon tömören: Azért, mert brutális, kegyetlen vadászati mód, többnyire (?). Azért, mert nem megoldás a rókapopuláció visszaszorítására.

Idézet
Ez egy régi múltra vissza nyúló vadászati mód. Nem akarok senkit megbántani előre leszögezem. De mint szakember a témában az a véleményem, hogy ez nem pusztán az emberek szórakozása. Pár évtizeddel ezelőtt komoly megélhetési forrás volt (...) Nem beszélve a jó kutya szaporulatáról.Ami többszörös értéket képviselt a nem dolgozó fajtársaiénál. Ezek az ebek évszázadokon át erre lettek szelektálva. Emberek szentelték az életüket ezeknek a fajtáknak a tökéletesítésére és munkastílusuk irányának meghatározására. Én nem tudok elképzelni egy jó genetikájú munkaterriert más szerepben.

Ehh, ismerős. :D Ilyesmit már hallottam valahol. Hol is? Jah, az Angliában betiltott kutyás falkavadászat kapcsán.... Azért, ezekkel a hagyományokkal vigyázzunk. Ugyanígy hagyomány a bikaviadal, bikafuttatás is például. Csak ebben az esetben is ugye, a hagyomány, régi a "értékek" megtartása fontosabb ugye jóval annál, akármilyen állatkinzás is legyen a dolog. De ez is egyfajta hagyománynak tekinthető: http://en.wikipedia.org/wiki/Fox_tossing  (gyenge idegzetűek ugorják át ezt a linket.) De sorolhatnák még pár példát... Régen az ősember is bunkóval csapta le a másik embert, ha valamiben nem értettek egyet. Mi már nem vagyunk ősemberek...

Idézet
Ha ezt beszeretnék tiltatni akkor egy csomó mást is be kellene. Kezdve a lóversennyel.Milyen dolog az, hogy emberek önös érdekből kihasználják szegény védtelen pacit és a hátára ülnek? Persze ezzel pénzt is keresnek

Azért ez egy kicsit sarkított példa, nem egészen lehet összehasonlítani a kotorékozással, elvégre a lovakat mégsem vágják félbe ásóval. De értem, hogy mit akarsz mondani. Sajnos az ember ilyen. Önző, és ami/aki nála gyengébb, azt kihasználja. Ha tudja. Ha nem, akkor pusztuljon... és az állatok nálunk e tekintetben gyengébbek, mert mi emberek, fölöttük állunk. És ezzel a hatalmunkkal visszaélni a legalávalóbb dolog. Sajnos, ebben egyetértünk, bár tenni úgysem tehetünk semmit, mert a társadalom értékrendjét kéne ahhoz kifordítani önmagából, hogy másképp legyen. Igazából, nem is kéne szeretnünk az állatokat, elég lenne tuisztelnünk őket, és elfogadni őket annak, amik.

A vadászatról, úgy általában, nos úgy gondolom, már sokszor leírtam a véleményem a többi topicokban, nem ismételném magam.

Idézet
 Nem velünk kotorékosokkal van a baj. Hanem a sok szaporítóval. Akik felhígítják az állományt.Ezek szaporulatai könnyebben elérhető bárki számára és így bárki affinitást érezhet kotorékozásra de hozzá nemértésével és a kutya felkészületlenségével többet árt mint használ. Ezek miatt kerül negatív megítélésre a kotorékos társadalom.

Ezért is, továbbá azért is, mert folyamatosan csak erre hivatkoznak, hogy mert szükséges, muszáj kotorékozni, mert sok a róka és csak ezzel lehet visszaszorítani a számukat..

Nos aki egy kicsit is utánaolvas a témának és megnézi a statisztikákat, az rájön, hogy az összes vadászati módszer, beleértve a kotorékozást is, együttvéve sem volt soha elég arra, hogy a rókák számát akár csak szinten tartsa. És ezt nem én mondom, nem az állatvédők, hanem azok akik nálunknál kicsit járatosabbak a témában. Korábban sem volt, és most sincs statisztikákkal alátámasztva, hogy a kotorékozás hosszú távon állományszabályozó tényező lenne. Ehelyett, azokon a területeken, ahol nagyon intenzív kotorékozás zajlott, sokszor az állomány átlagéletkorára nézve jelentősen megfiatalodott, a következő évi szaporulat pedig az előző tüöbbszöröse volt. Ennek következtében aztán pár év múlva ugyanott voltunk, mint előtte, ha nem rosszabbul...  Érdemes elolvasni egyébként a Portálunkon a Vadászat c. ismertetőnket, valamint ezen iromány idevágó részeit: http://www.rokalaki.hu/tdk.doc

Idézet
Sajnos olyan időket élünk mikor a sötétzöldség a divat. A dolgok mögé kellene nézni. Nem rágalmazni kell. Mi is emberek vagyunk.
Ott a Noé állatotthon. Nekik kellene most segíteni. Többet tehetnének azok akiknek a kotizás csípi a szemüket ezekért a jó emberekért. Gondolok itt az adó 1% például.

Nem sötétzöldnek kell lenni. Nem kell ahhoz kiállni az utcára és teli torokból ordítani, hogy "Állatvédő vagyok!" Nem kell imádni, és gyűlölni sem az állatokat. Az, hogy tiszteled az állatokat, az pont elég. Meg elfogadod, hogy valamilyen szinten ők is éreznek. Ezért kell(ene) betiltani a kotorékozást. De mint mondtam, úgysem fogják szerintem betiltani, mert milyen alapon tiltanák be pont nálunk, ha egyszer minden más országban lehet? De korlátozni kellene. Csak olyan csinálhatna ilyesmit, aki ért is hozzá. De ha egyszer egy olyan országban élünk, ahol akár egy akármilyen állatot élve agyonverhetsz a nyílt utcán, és büntetlenül megúszod, akkor mit várhatunk mégis?

Egyszerűen a tisztelt vadászok nem merik beismerni (talán még maguknak sem), hogy élvezik valamilyen szinten az efféle véres sportot. Inkább muindenféle indok mögé bújnak. A nagyon intelligens fiatalabb korosztályról (tisztelet a kivételnek!), akik az efféle állatkinzáson vezetik le a fölös feszkót,  már nem is beszélve. Írni nem tud, de rókát kiásni már igen. Ügyes.

Más problémákkal kéne foglalkoznunk? Mégis, mivel foglalkozzunk, ha nem ezzel, egy rókával foglalkozó portálon? :D És mégis, mivel foglalkozzanak az állatvédők, ha nem ezzel? Hidd el, vannak "embervédők" is, és nyugi: ők vannak többen. :D
« Utoljára szerkesztve: 2010. Február 12, 23:34:46 írta Vulpex »
Vulpex
"Look into his eyes and you will see the arctic lights..."

Nem elérhető Marcellus

 • Administrator
 • Vén ravaszdi
 • *****
 • Hozzászólások: 401
 • Der Rotfuchs
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #6 Dátum: 2010. Február 12, 23:43:16 »
Mondjuk ez abszolút nem a portálunk témájába vág  :D és valamilyen szinten off-topic, de mint lovas ember, egy kicsit szeretnék finomítani a lovakra vonatkozó hasonlaton.

A házi ló, akár csak a kutya gyakorlatilag már több ezer éves múltra tekint vissza, mint az ember társa. Ezen állatok számára az együtt élés kompromisszuma nagyon is kifizetődő: Igen, valóban minden lónak valóban nagy traumát jelent mikor elsőként ül föl valaki a hátára, de ezt nem szükséges a vadnyugati filmekben látható "óó, most betörjük a kis csödört, haha" stílusban csinálni. A kulturált lovardákban ezt lassan és fokozatosan csinálják. Magam is láttam ilyet: Először egyszerűen az oktató közelségéhez szoktatják hozzá, amikor megvan a bizalom akkor felkerülhet a nyereg, de a lovas még semmi esetre sem. Amikor a jutalmazással és dicsérettel sikerült ezt is megszoktatnunk a pacival, akkor szépen lassan el lehet kezdeni az utat föl a nyeregbe. Ezt nem szokás mamár úgy csinálni, hogy hopp felugrunk rá rögtön, hanem fokozatosan egy ideig csak kézzel egy kicsit a nyeregre helyezve a testsúlyunkat  terheljük meg a lovat. A következő fokozat az, hogy oldalasan az oktató felhasal a nyeregre, de csak úgy, hogy le tudjun ereszkedni a földre, ha a ló megijedne. Így végül mikor eljön a nagy nap többnyire simán megy minden, lehet, hogy egy kicsit meg fog ijedni mikor valaki rendesen felül rá, de nem lez sokk hatás.
És hogy mit kap mindezen áldozatért a ló? Bizots élelmet, ami nem sovány fű hanem jófajta abrak. Fedett, fűtött itállót a feje főlé. Az emberek minden nap rendesen lecsutakolják, nyáron lemossák, kikefélik a sörényét. Természetesen ezek mellett a modern orvoslás gyógyszereit is élvezheti. Összességében tehát  egy hossabb, egészségesebb, kényelmesebb életet élhet, azért cserébe, hogy valaki megmondja neki, hogy merre mehet és merre nem. Ez szerintem egyáltalán nem rossz üzlet. Hiszen a miéletünket is szabályokhoz és törvényekhez kötik, pedig mi pusztán betartásukért nem kapunk házat, fútést és élelmet.
« Utoljára szerkesztve: 2010. Február 12, 23:45:30 írta Marcellus »
The Foxy Whiskered Gentleman

Nem elérhető Marcellus

 • Administrator
 • Vén ravaszdi
 • *****
 • Hozzászólások: 401
 • Der Rotfuchs
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #7 Dátum: 2010. Február 12, 23:46:44 »
Amúgy pedig wow  :D (????)
Nem is tudtam, hogy volt ilyen sport, hogy "Fox tossing". Mindenesetre elég elmebeteg az szent igaz.
« Utoljára szerkesztve: 2010. Február 12, 23:58:41 írta Marcellus »
The Foxy Whiskered Gentleman

Nem elérhető Vulpex

 • Administrator
 • Vén ravaszdi
 • *****
 • Hozzászólások: 328
 • fehéróka
  • VULPES Rókabarát Klub
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #8 Dátum: 2010. Február 12, 23:49:34 »
jah, még valami:

Idézet
Pár évtizeddel ezelőtt komoly megélhetési forrás volt. Családok éltek meg ebből. Mikor még a róka gerezna értékesebb volt.

Mester, kattints rá légy szíves, az aláírásomban, a nevem alá.

Személy szerint undortónak tartom, ha valaki szőrmét hord.
Nem vagyunk ősemberek, sem indiánok, eszkimók. Nem vagyunk rákényszerülve.

Nah, erre azt válaszolnád egész biztosan: "a vadászat során elejtett rókáknak a prémjét eladni, és feldolgozni NEM ugyanaz, mint az ipari szőrmeelőállítás, mert azoknak úgyis mindegy".

Nos ebben igazad is van. De a vadászatból származó szőrme is csak szőrme. Divatot és igényt kelt a másik emberben, aki nem vadász, ezért megveszi esetleg valamelyik szőrmegyár termékét. Hozzájárul ahhoz közvetve, hogy a valódi szőrme továbbra is elfogadott maradjon, státuszszimbólum leygen a társadalmunkban. Holott pont ennek ellenkezőjét kellene elérni.

Nőjünk már fel e tekintetben egy kicsit. Vannak a divatnál értékesebb dolgok is.
Vulpex
"Look into his eyes and you will see the arctic lights..."

Nem elérhető Vulpex

 • Administrator
 • Vén ravaszdi
 • *****
 • Hozzászólások: 328
 • fehéróka
  • VULPES Rókabarát Klub
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #9 Dátum: 2010. Február 12, 23:56:31 »
Amúgy pedig wow  :D (????)
Nem is tudtam, hogy volt ilyen sport, hogy "Fox tossing". Mindenesetre elég elmebeteg az szent igaz.

Azért elég nagy tömeg nyomatta ott az ilyesmit.
Ebből is látszik, hogy kb milyen volt a rókák megítélése, és ami durva az az, hogy ÁLTALÁNOSAN mindenki részéről.
Gondolom, ma sem változott sokakban ez a dolog.

Csak azt csodálom, hogy még nem pusztultak ki a rókák. Mondjuk ők szerencsések, szaporábbak, mint a farkas. De úgysem nyugszanak addig, amíg nem sikerül. Mármint vadon. Mert a szőrmefarmi rókák, azért megmaradnak. Természetesen.

Bocs, ez már nagyon off, de le kellett írjam.
Vulpex
"Look into his eyes and you will see the arctic lights..."

Nem elérhető voja

 • Rókakölyök
 • *
 • Hozzászólások: 38
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #10 Dátum: 2010. Február 13, 09:52:36 »
Szia Vulpex!

 A lovas témában nem mondtál újat.Mióta az eszem tudom generációk óta lovas család voltunk.
Ez nem igaz, hogy nem vagyunk ősemberek. Nézz meg egy foci meccset és másnap hallgasd meg híreket.Civilizált emberek így viselkednek?
Aztán ,ugyanazok meccs vagy a fogda után hazamennek és hónuk alá csapják a jagd terriert amit egy ezresért vettek Monoron és elmennek rókát keresni.Mert nem élték ki a barbarizmusukat. Aztán meg mennek a kocsmába dicsekedni a videókkal és képekkel.Ezek jutnak el hozzátok. Ezt én is elítélem.Ezzel szemben az az ember aki harminc-negyven éve tudatosan válogatott kutyáival gyéríti a területe kártevőit mivel ez neki munkaköri leírás, azon veritek el a port. Az hogy a prémet eladja az múltidő. De a dúvadjelért pénzt kap.Amiből a család bevételét kiegészíti. Nem tudom mennyire vagy jártas terepen de kérlek nézz meg egy kisrókás kotorékot nevelési időben. Mennyi minden van ott. Persze patkány és pocok maradvány is akadhat. De jellemzőbb az őzgida meg Mari néni kacsája meg kakasa meg macskája.A mezei nyúlfikról nem is beszélek. De ezeket nem kell ecsetelnem hiszen te ezekkel tisztában vagy. Mint ahogyan azzal is hogyan vezeti be az anyaróka a kölykeit a vadászatban. Ha védett lenne a róka ezeket a károkozásokat megfizetnétek?    Szerintem rá menne a GDP.

  Láttál már rendes kotorékozást vagy ugrasztást? Szerintem csak a brutális videókból és képekből indulsz ki. Meg kellene keresni néhány igazi szakembert aki gyakorlatban is csinál ilyet.( Aki a kerekasztalon volt az nem igazi szakérő a téma gyakorlásában.) Vannak komoly szakik.  De azok már annyi bántást kaptak tőletek hogy lehet már nem szívesen látnának benneteket.
 
  Szerintem is változtatni kell. De betiltani azt nem. Ha megtalálnánk a közös hangot lelehetne ülni beszélni. A hozzá nemértés a mi megítélésünket rontja. Először is törvénybe kellene foglalni a formát. Most itt egy nagy fekete lyuk tátong a vadászati törvényben.
 Miért nem lehetne pl.: ezt is mint az íjászatot csak kiegészítő vizsgával gyakorolni. Ami a vadászjegyben fel van tüntetve.A kutyákat is szintén szigorúbb vizsgához kötni. Ezután a ki nem rendelkezne a megfelelő feltételekkel szigorúbban lehetne szankcionálni.
  Először is a sok kutyaszaporítót kellene vissza szorítani. Ezeket lehetne adóztatni. Megtorolni , büntetni. Teleszórják a világot pusztán haszonszerzésből kutyákkal. Tömve a menhelyek fajtatiszta divatkutyákkal. Az emberek szemléletén változtatni kell. Igenis kampányolni kellene az ivartalanításokat és csak nagyon indokolt esetben engedélyezni a tenyésztést.Egy tenyésztő három alomnál többet egy szukától ne hozzon le. Így a kutyák tényleg értéket képviselnének és itt nem az anyagira gondolok. Itt kellene elkezdeni és akkor akárki nem jutna olcsó kotorék ebekhez és kevesebben éreznének affinitást a hobbi róka irtáshoz.
   Itt említeném, hogy egy jól képzett és bevezetett eb nem okoz hosszabb szenvedést egy rókának mint egy kissé elcsúszott sörétlövés. Nem szenved napokig amíg éhen döglik. Mert sebzetten nem tud vadászni. Biztos jártas vagy a témában mennyi puskás ember van az országban.Ebből szerinted mennyi tud úgy puskázni, hogy azonnal öl? Persze sokan direkt sebeznek, hogy biztos elmenjen. Ne kelljen cipelni a bolhás dögöt. Sajnos van ilyen is. De a kotorékban a kutya önállóan dolgozik és mint ösztön lény nem a kínzásra hanem az azonnali ölésre törekszik.A gazda pedig ha kell egy hegyet megmozgat hogy siessen a vadásztársa segítségére. Persze brutálisan hangzik, hogy ketté vágja lapáttal. De ez legalább gyorsabb az éhenhalásnál három sörétszemmel a hátsó combban.
  Én tisztelem a rókákat ravaszsága ügyessége túl tesz mindenen. Pont ezért jelent a vadászata sok embernek olyan sokat.Szerencsétlent irtották tűzzel-vassal, méreggel ,gázzal ,kutyával mióta világ a világ. De állomány stabil. Az immunizációval megszűnt a veszettség.De a területet járva egyre több a rühes róka. Szegény állatnak nem lennék a bőrében. Ezeknek egy lapát megváltás. Biztos humánusabb lenne a T61 de mi vadászok ilyennel nem rendelkezünk.
 
  Nagyon sokat tipródtam,hogy írjak -e ide. De úgy gondolom, hogy értelmes emberek vagyunk és civilizált formában mocskolódás nélkül tudunk beszélni a témáról és talán meg találjuk az az utat ami mindkét félnek elfogadható.

Nem elérhető voja

 • Rókakölyök
 • *
 • Hozzászólások: 38
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #11 Dátum: 2010. Február 13, 10:53:50 »
Bocsánat!A lovas téma Marcellusnak címezve.

Kedves Marcellus!

Köszönöm hogy így vélekedsz a lótartásról.Ugyan az mint a kotorék eb. Kap enni ,inni, melegben van megkapja a gyógyszereket kezeléseket. (Sőt az enyém velem alszik)Cserébe megfogja a Rudit. Kb ugyanaz Hiszen ősidők óta erre tenyésztették. Hát akkor ne használjuk arra? Akkor a lovon sem kéne lovagolni. Jól mutatna a sok telivér a legelőn. Nem? Ráadásul mindenféle vasat a lábára szegelünk meg a szájába is bele tesszük Meg izzó vassal számokat égetünk bele. Na ezt egyik ebedlimmel sem csinálnám.
 Na jó ez elég sarkos, de tény! Vagy nem?
Aztán megy szegény paci megöregszik vagy csak egyszerűen lesz egy savós patairha gyulladása és megy kolbászba.
Mert évezredek óta az embert szolgálja.Éltében és holtában is.
Hogy milyen sok csúnyaság van a világban!

 Ébresztő! 


Nem elérhető Marcellus

 • Administrator
 • Vén ravaszdi
 • *****
 • Hozzászólások: 401
 • Der Rotfuchs
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #12 Dátum: 2010. Február 13, 11:34:32 »
Igen, természetesen vannak hasonlóságok a dologban...
Azonban a főprobléma véleményem szerint nem ott keresendő, hogy különleges feladatokra kutyákat tenyésztünk (pl terelőkutya, mentőkutya, rendőrkutya, stb), hanem az, hogy a kotorékebeket kifejezetten egy másik állat életének kioltására tenéysztik. Ez számomra azért fura, mivel  kutyaviadalok vagy kakasvidalok rendezése  illegálás, noha ott ugyanez a cél. Kotorékozni pedig szabad, holott lényegében az is állatviadal csak a föld alatt.
Másik dolog, ami kicsit fura számomra, hogy lényegében a kutya is komoly sérüléseket szerezhet, sőt mi van akkor a ha pl a szóbanforgó róka veszett volt - bár szerencsére erre egyre kisebb az esély?

Ugyanakkor teljesen egyetértek azzal, hogy első körben az olyan emberek tevékenységének kellene gátat szabni jogi alapokon, akik nem hivatásból, hanem csak hobbi szinten, minden hozzáértést vagy előzetes tapasztalatott mellőzve gyakorloja ezt a fajtavadászati módot.

A róka állomány sűrsége viszont, mint az Vulpex is állította kevéssé függ a vadászás mértékétől (mármint most csak a hagyományos vadászati módszerekre gondolok, tehát nem arra, hogy méreggel kiirtjuk az egész erdőt), sokkal inkább függ az adott hely mezei pocok és egér populációjától. Ezen két rágcsálóféle alkotja a rókák főtáplálékát az év folyamán, nagyobb zsákmányt csak kölyök nevelési időszakban ejtetnek többnyire. Ezt az elméletet Heltay, aki maga is vadász volt, illetve két skandináv kutató (akik neve sajna nem jut eszembe, de ha gondolod utána nézhetek) megfigyelései is megerősítették. Tehát ha tényleg az állomány létszámának kordában tartása lenne az elsődleges cél, akkor sokkal hatékonyabb módszer lenne a születésszabályozás, amire már egy évtizede megvan a megfelelő szer és amelyet a veszettség vakcinákhoz hasonlóan lehetne is terjeszteni. Azt hiszem amerikában végeztek ilyen kísérleteket és a célterület szaporualata biztató mértékben csökkent is.

Mindenesetre jó végre olyan valakivel beszélgetni, aki jártas a témában és ugyanakkor kulturáltan képes vitázni  :) A legtöbb magát vadásznak valló ember, még azt sem tudja mi az a "vulpes". :P
 
« Utoljára szerkesztve: 2010. Február 13, 11:36:05 írta Marcellus »
The Foxy Whiskered Gentleman

Nem elérhető voja

 • Rókakölyök
 • *
 • Hozzászólások: 38
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #13 Dátum: 2010. Február 13, 13:10:07 »
Köszönöm :)
 Nem szabad össze keverni a mi földrajzi és környezeti adottságainkat a skandináv viszonyokkal.Teljesen más ökorendszer működik ott.  Nem olyan a vadgazdálkodási rendszere mint a miénk.Nincs profit célú vadgazdálkodás és a vadászati kultúrája nem trófea centrikus.Ha úgytetszik ott konyhára vadásznak.
  A születés szabályozás az egy jó ötlet de ki finanszírozná? Mint ahogyan az ivartalanítás és repatriálás is komoly pénzekbe kerülne. Kezdve egy élve fogó csapda.Minimum harmincezer. Ovari műtét alaphangon dettó. Meg ami ma mindenkinek drága, az idő. Az állatorvosok eljegyzés alapján csinálják az ilyen műtéteket. Akkor meg napokig kellene aszalni a befogott Rudikat ketrecben. Ez egy csomó erkölcsi és állategészségügyi problémát vet fel.
 
 Kakasviadal, kutyaviadal, bikaviadal.Ezek profit célú tevékenységek és a közönség szórakozására épül. Az a cél ,hogy a közönség élvezze a dolgot és cserébe sok pénzt hagyjon ott. Itt, mint te is le írtad a föld alatt történik az esemény és senki nem leli az örömét benne. Itt a cél a hasznos vad védelme. Azáltal, hogy a terrier vagy tacskó fizikai kontaktussal terítékre hozza a rókát.Úgy mint a solymásznak a madara a fácánt vagy az agár a nyulat. Előtted melyik élet ér többet? Egy nyúlé vagy egy rókáé? Szerintem egyenlő.
 Persze sérülhet a kutya is de megteszünk mindent,hogy ezt elkerüljük. Hány lóversenyen sérül meg ló?Törik lába vagy nyaka? Vagy hány autó versenyző leli évente halálát. Ezek a balesetek az élet miden területén előfordulnak. Nem az a célunk, hogy a kutyánkat hetente varrassuk. Hiszen kiállításokon is meg kell állni a helyüket. Az esztétikai összkép is fontos. Higgyétek el mi is szeretjük az állatokat és nem célunk a fauna megsemmisítése. De ez az ősi vadászati mód megőrzése az. Hogyan őriznénk meg ezeket a csodálatos kutyafajtákat ha nem az csináltatnánk velük amire tenyésztették őket? Nem tudnám elképzelni Pista bácsit amint frizbit dobál a foxinak. Vagy ha az Angol telivér nem versenyezhetne. Ezek ösztönlények ezt a genetika diktálja nekik. Mi alkottuk őket ilyenné.
  Lehet most megköveztek, de engem igen is örömmel tölt el mikor terítékre hozok egy rókát a kutya segítségével. Mert valahogyan közelebb érzem magam a természethez azáltal, hogy ember és állat együtt dolgozik. (Te is szoktad érezni mikor lovagolsz.) És a munka amit bele öltem a bevezetésbe az nem volt hiábavaló.
Most mennem kell!

Nem elérhető Vulpex

 • Administrator
 • Vén ravaszdi
 • *****
 • Hozzászólások: 328
 • fehéróka
  • VULPES Rókabarát Klub
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #14 Dátum: 2010. Február 13, 17:20:28 »
Elnézést ha kicsit elragadtattam magam. Ha támadó hangvételűre sikerült volna a beírásom, az nem voja-nak, inkább a nagy átlagnak szólt. Mert sajnos, a nagy átlag olyan, amilyen. Én tisztelem a szakértelmet és az elhivatottságot, és mások hobbiját, értékrendjét is, még ha nem értek vele egyet, legfeljebb leírom, és tisztában vagyok vele hogy a rókákat írtani kell. De nem mindegy, hogyan. Sajnos a nagy átlagnak ugye a vadászat egészen mást jelent, mint egy igazi vadásznak. És sajnos, az állatvédők is olyanok, amilyenek. Ők is átesnek a ló túloldalára, indulataik és nem a józan paraszti ész által. Az még rosszabb. Ezért nem szeretem, amikor engem is annak tartanak. Én is ismerek a való életben olyat, nem is egyet, aki vett már részt efféle "ásós rendezvényen". Bár jóba vagyok velük azért, max kerüljük a témát. De ami ebben rohadtul felidegesített, az az, ahogyan ők ehhez hozzáálnak. Számukra jó poén. Vicces dolog állatokat gyilkolni. Jó poénnak tartják, és büszkék rá. És ez kicsit bosszant, ez a hozzállás. Mert a vadászat, még ha véres is, nem erről szól. Hanem ahogy mondtad, a természet és állatok tiszteletéről, szeretetéről, a cserkelésről, hajszáról.

Jó lenne jogilag szabályozni a dolgot, ebben is, és egyéb dolgokban is amiket írtál. De pont a rókákkal kapcsolatban nem reménykedem, hogy ilyesmire van remény. Sajnos a vadgazdálkodás legtöbbször inkább szól a pénzről, haszonról, mint az ökológiai rendszer egyensúlyban tartásáról. És ha a róka írtása ezáltal anyagi haszonnal is jár, akkor miért korlátoznák bármiben is? Persze hogy mindenkinek megengedik, minden módszerrel, hiszen ez hajtja a legtöbb hasznot a vadászok, vadgazdálkodással foglalkozók számára. Vagy nem?

Persze, valamelyest érthető is a dolog, hiszen mindenki pénzből él, és valószínűleg a vadgazdálkodással foglalkozók ebből sem lesznek milliomosok, persze hogy minden ilyen módon megtakarított forint számít nekik. De be kell látnunk, hogy az eddig felhasznált összes vadászati módszer és a kotorékozás sem elég hatékony a rókák szinten tartására. Más módszereket kell találni. Ez a vadászok érdeke is lenne, ugyebár. Ők is jól járnának ezzel. Lehetséges, hogy a születésszabályozásra tényleg nem lenne elég pénz, és azért nem foglalkoztak vele eddig. Nem tudom, nem vagyok vadász... Egyébként, szerintem ez amúgy nem igényelné a rókák élve befogását vagy műtétjét, mert hormontartalmú szerekkel vakcinázható (ha jól tudom), mint a veszettség esetében. Apropó veszettség, nem tudom igaz vagy sem, de úgy hallottam, a veszettség elleni immunizációs programot is leállíthatják. Mert nincs már arra sem elég pénz.

Való igaz hogy a rühesség és a puskás vadászat is szenvedés soktízezer állat számára, ezt elismerem. Apropó rühesség, az ellen, és a rókák többi betegsége ellen, (mert van egy pár, igaz nem gyakoriak) hogyan véditek meg a kotorékebet?

A lovas meg egyéb haszonállat témához: Rengeteg állat szolgálja az embert, vagy táplálékként, vagy ruházatként, vagy társállatként, mint a háziállataink, vagy más módon segítve haszonállatként az embert, mint például a lovak. Ezzel alapvetően nincs gond, amíg vissza nem élünk ezekkel a "hatalmunkkal". Egy jó lovas sosem bántaná a lovát, ahogyan egy vadász sem bántaná, okozna fájdalmat a kutyájának és így tovább. Éppen ezért kell törekednünk arra, hogy ezek a haszonállataink "rabszolgasorsuk" ellenére soha semmiben se szenvedjenek hiányt, amíg élnek. Még jól is járnak valamelyest, hiszen cserébe egy csomó más nyűgtől megszabadulnak, táplálékuk, életterük biztosított az ember által és kipusztulni sem nagyon fognak, legfeljebb a vad fajtársaik.

Azért próbálok kicsit optimista lenni, mert az jó. Bár nem mindig sikerül. :D
« Utoljára szerkesztve: 2010. Február 13, 17:40:58 írta Vulpex »
Vulpex
"Look into his eyes and you will see the arctic lights..."