Szerző Téma: Kotorékozás: Pro és kontra  (Megtekintve 25283 alkalommal)

Nem elérhető Gabriel

 • VIP tag
 • Rókakölyök
 • *****
 • Hozzászólások: 6
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #45 Dátum: 2010. Február 22, 20:34:25 »
Előre leszögezném, hogy nem vagyok szakértő, legalábbis ebben a konkrét kotorékozási témában, és a rókákról is sokkalta többet tud rólam itt néhány kedves fórumozó, és persze a vadászatról, mint kultúráról is. Én egy másfajta, ha úgy tetszik pszichológiai, fejlődéslélektani megközelítésből szeretném felvázolni véleményemet.
Mi, emberek érdekes lények vagyunk. Az állatvilág része is, meg ugyebár nem is, még ma is dúlnak viták, hogy mint a Föld domináns fajaként egy egészen új lépcsőfokot képviselünk-e, és merhetjük-e kijelenteni 100%-os bizonyossággal, hogy különbek, értékesebbek vagyunk az állatoknál. Ezt a kérdést én magam sem tudom teljesen megválaszolni, mert lehet mellette érvelni, cáfolni, mindenesetre méltán írhatnám ide egy neves állatorvos szép és igaz szlogenjét, ha nem szó szerint is, hogy emberi felsőbbrendűségünk által kötelesek vagyunk kiállni az állatok mellett, mint a felnőtt a gyerekek ügyében, hiszen nagyban függenek tőlünk. Miért is? Ha nem csak a hazai faunát nézem az utóbbi évszázadokban nem volt olyan erős befolyásoló tényező ezen a bolygón, mint az ember.
Szubjektív véleményem az a kotorékozásról, hogy barbári, bár megfelelő szót nem is tudnék mondani rá, mert nem állati, hanem emberi...teljesen megzavarodva kissé abból a logikából kiindulva, amelyet követni szeretnék, miszerint egy verzióban nyugodtan kijelenthetjük azt, hogy valóban egy új lépcsőfokot képviselünk a földtörténetben, mert már nem tartozunk az állatvilág közé, ugyanis mint fajunknak számos egynéni ismertetője van, amelyet most mind nem sorolnék fel: kultúrateremtés, megnövekedett koponyatérfogat, egyenes gerinc, szembefordítható hüvelykujj, fejlesztő eszközhasználat, én-tudat, idő-tudat, rámutatás képessége...stb. De amit kiemelnék eme tulajdonságok közül, az az alábbi: felvetettétek azt, hogy a kotorékozás jót tesz az ösztönöknek. Az ember, kutya kiélheti magát. Engedjétek meg, hogy finoman jelezzem ennek az állításnak a valótlanságát, mert csak félig igaz. A kutya kiélheti. Az ember nem. Az embernek ugyanis nincsenek ösztnei, legalábbis a tudomány mai állásában ilyenről nem tud. Ez egy óriási közhely, amely megragadt a mindennapokban. Az ember, mint állatvilágból kiemelkedett faj valójában nem rendelkezik ösztönökkel, az ösztön ugyanis egy olyan válaszreflex, amely egy adott inger esetében mindig ugyanúgy lezajlik kivétel nélkül, ez a reakció pedig nincs meg az emberben.
Az ember minimum két lehetőség közül mindig választhat. Vagy ezt teszi, vagy azt. Ami fontos, az embert nem korlátozza semmilyen inger, mert szabad akarata van, szabadon képes cselekedni, és képes mérlegelni. Természetesen ezt az ösztöntelenséget évmilliók alatt érte el, az őseinket még megbéklyózta számtalan inger, de a mai modern embert már nem. Persze ha kötekedni akarnék magammal szóba hoznám az olyan alapvetőnek tűnő ösztönöket, mint az életbenmaradás, fajfenntartás, vagy a táplálkozás, de akármilyen furcsának is tűnik, és bár egyes filozófusok is beszélnek ösztönökről, ezek sem automatikusak már az ember részéről, mert már kiléptünk az állati normákból.

Ezzel csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy aki a kotorékozást szórakozásnak tartja, hát, gondolkozzon el emberi felelősségén, mert szó sincs arról, hogy ez belénk lenne kódolva. Ez valami más, amelyet magunkkal hoztunk, de nem ösztön.

Megjegyezném, hogy ezzel senkit sem kívántam támadni, csak kifejtettem a véleményem.

Nem elérhető voja

 • Rókakölyök
 • *
 • Hozzászólások: 38
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #46 Dátum: 2010. Február 22, 22:57:28 »
Ha nem ösztön akkor valami más ami diktálja azt hogy ne a négyfal között üljek hanem űzzem a vadat. Gén hiba! ;)
Mi ösztönnek nevezzük ezt. Nevezheted akárminek. A zsákmányolás vágya fűt minket. Túl járni egy vadnak az eszén  a saját környezetében. "Ösztönösen kihasználni a szelet, takarást és a vadat belopni."
Bárminek is nevezzük örömet okoz nekünk. Ezért csináljuk.
Szenvedély ez a legmegfelelőbb megnevezés.

Nem elérhető voja

 • Rókakölyök
 • *
 • Hozzászólások: 38
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #47 Dátum: 2010. Február 23, 09:38:44 »
Isten nem szokott gyilkolni? Szodoma és Gomorra? Vagy az özönvíz?
Nem megyek bele ebbe a témába mert ez nem ide tartozik.
Mi vadászok nem ugyan ezt tesszük? Túlszaporodik, bűnös életet él. Pusztítjuk.

Nem elérhető voja

 • Rókakölyök
 • *
 • Hozzászólások: 38
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #48 Dátum: 2010. Február 23, 10:08:04 »
Kedves Gabriel!

A modern fenntartó vadászat az emberi népesség egyre kiterjedtebb urbanizálódása miatt viszonylag szűk rétegeket érint. Vajon ennek az lenne a következménye, hogy a többi embernek semmi köze a vadászathoz? Egyáltalán nem. A vadászszenvedélyt, a vadászösztönt az emberek zöme pótcselekvések formájában éli ki. Bár a tényleges vadászat ősi és modern formájában fennmaradt napjainkig, a népesség jelentős részénél csak virtuális, esetleg transzformálódott, jelképes - szelíd és durva - formáit figyelhetjük meg.

Az, hogy az emberben genetikailag rögződött vadászösztön milyen módon kerül a felszínre, az ember környezetétől, neveltetésétől függ. Más hatások érnek egy skandináv vagy mondjuk egy zalai gyereket, mint egy városi, nagyvárosi, a természettől elzárt, azzal tényleges kapcsolatot alig tartó gyereket. Amíg az előbbiek számára magától értetődő dolog a természet erőforrásainak hasznosítása, azaz javainak megszerzése, addig az utóbbiak számára a fogyasztható késztermék a kapcsolat egyedüli formája, és sok esetben nem is látják mögötte például az állatot, annak tartási-nevelési, feldolgozási nehézségeit és örömeit (ezt nevezhetjük "bontottcsirke-szindrómának"). Az ilyen emberek az őzön csak a Bambit értik (ami ráadásul fehérfarkú szarvas vag esetünkben a rókán Vukkot), ugyanakkor a vendéglőben minden szívfájdalom nélkül megeszik a tűzdelt őzgerincet.

 A jelképes vadászatnak a természettől való elidegenedés mellett az állattenyésztés és a növénytermesztés kialakulása, majd a 20. század mezőgazdasági forradalma adott alapot. Ez a civilizációs változás a létfenntartó vadászatot az ősi vadásztörzsek elszigetelt közegébe szorította vissza. Mivel a modern fenntartó vadászat gyakorlásának (személyi, anyagi stb.) korlátai vannak, a vadászszenvedélyt, a vadászösztönt az emberek zöme pótcselekvés formájában éli ki.

A pótcselekvés formája lehet a jelképes ún. "szelíd" vadászat, de lehet "durva" vadászat is. Ezek a formák természetesen ugyancsak az evolúció eredményei, mai megjelenésüket már a civilizáció és az elidegenedés alakította, de csiráiban némelyik típus viszonylag korán, már az emberi törzsfejlődés során kimutatható.
A jelképes szelíd vadász a vadászszenvedélyét vagy az emberi fajt formáló másik tényezőben, a munkában éli ki, vagy valamely, a "zsákmányolást biztosító" póttevékenységben találja meg. Az előbbit munkamániás pszeudovadásznak, az utóbbit frusztrált vadásznak hívjuk.Amikor az emberi fajon belüli zsákmányolást törvények kezdték korlátozni (Ne ölj!), akkor azok áthágására kialakult a bűnözés, amelyet egész eszközrendszerével együtt ugyancsak a destruktív vadászat egyik válfajának tekinthetünk. Ennek minősített, "falkában" elkövetett formája a csoportos, szervezett bűnözés. A bűnözésnek egyik formája - nevezetesen az orvvadászat - aztán visszakanyarodik az eredeti indíttatáshoz, a vadászathoz. Az orvvadászat jelentős része nem megélhetési vadászat, elkövetőit inkább a "vérük hajtja", ismerik a veszélyt, a büntetés mértékét, mégis vállalják a kockázatot, mert az ősvadász destruktív módon működik bennük.

Összegezve megállapítható, hogy a vadászati formák túlélése, illetve kialakulása életmód- és társadalomfüggő. A dominánsan természetes életmód körülményei között mind a mai napig fennmaradt a létfenntartó vadászat. Emellett létezik és helyenként terjed a modern fenntartó vadászat, továbbá urbanizálódó társadalmi közegben ennek virtuális változatai (fotózás, hálózás, szimuláció). A dominánsan természettől távoli életmód körülményei között jelképes szelíd és durva vadászati formákká alakul át az ősi létfenntartó vadászat, illetve ilyen módon éli meg, illetve éli ki ez az egyre szélesedő réteg a vadászat és a zsákmányolás ösztönét.Nem elérhető voja

 • Rókakölyök
 • *
 • Hozzászólások: 38
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #49 Dátum: 2010. Február 23, 10:14:06 »
 ;D
Csak ,hogy én is tudományos legyek! ;)

Nem elérhető Vulpex

 • Administrator
 • Vén ravaszdi
 • *****
 • Hozzászólások: 328
 • fehéróka
  • VULPES Rókabarát Klub
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #50 Dátum: 2010. Február 23, 13:52:21 »
Természetesen nem kívánok hosszú terminológiai és egyéb vitákba bocsátkozni én sem, hogy létezik-e Isten, és ha igen, mennyire gyilkos vagy sem.

Nem nehéz észrevenni, hogy fentiekben az "Isten" jelzőt nem szó szerint, hanem képletesen értettem.

"Uralkodó faj", ha úgy tetszik. Olyan, akinek hatalma van a többi, földlakó faj felett.
Bár inkább kegyetlen zsarnok, aki mindent eltapos és kihasznál maga körül, mintsem egyszerű uralkodó.
Idézet
Mi vadászok nem ugyan ezt tesszük? Túlszaporodik, bűnös életet él. Pusztítjuk.

Az ember szemszögéből.
De amíg vannak olyanok is ezen a világon, akik nem csak az ember szemszögéből néznek mindent, és nem fogadják el ezt a gyönyörű emberközpontú világot, ahol minden értünk van és rólunk szól, addig van remény.
Vulpex
"Look into his eyes and you will see the arctic lights..."

Nem elérhető Vulpex

 • Administrator
 • Vén ravaszdi
 • *****
 • Hozzászólások: 328
 • fehéróka
  • VULPES Rókabarát Klub
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #51 Dátum: 2010. Február 23, 13:56:24 »
Természetesen nem kell részletezned, hogy mi, emberek hogyan bánunk a többi, számnkra valamit is hasznot hozó állattal, akár élelmezésünket, akár más célt is szolgálnak ezek.

http://rokabaratklub.hu/forum/index.php?topic=45.0

http://video.google.com/videoplay?docid=-3481883898572254535#

Én szégyellem magam, az egész Embeiség nevében!
Borzalmas.
« Utoljára szerkesztve: 2010. Február 23, 14:08:28 írta Vulpex »
Vulpex
"Look into his eyes and you will see the arctic lights..."

Nem elérhető Marcellus

 • Administrator
 • Vén ravaszdi
 • *****
 • Hozzászólások: 401
 • Der Rotfuchs
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #52 Dátum: 2010. Február 23, 14:11:10 »
Amit itt leírsz Voja, az szerintem is valós probléma.
Az urbanizáció, a maga kényelmi szolgáltatásaival valóban javarészt elszakította az ember a természettől. Maradjunk csak ennél a bontott csirke-szindrómánál, ez valóban egy súlyos probléma, ugyanis az emberek nagy része elvesztette a kapcsolatát saját ennivalójával. Sokan már attól zavarba esnének, ha a lefóliázott csirke helyett egy egész, de már lekopasztott, kizsigerelt csirkét adnál nekik. Pedig ezt csak a már jól ismert testrészek szerint fel kellene darabolniuk. Mi lenne ha a levágástól nekik kellene megcsinálni mindent? Sőt sokan - nagyon helytelenül - vegetáriánussá válnak, ha konfrontálják őket a hús származási helyével. Ugyanis abban, hogy az ember hús eszik semmi kivetni való sincs, mivel az ember is az ökoszisztéma része. Ráadásul mindenevő létéből fakadóan a hús nélkül alapvető fehérjéktől és vitaminoktól fosztja meg magát, amit aztán több kevesebb sikerrel valami húspótlóból (pl szója) próbálja beszerezni.
Ugyanakkor a fogyasztásra szánt állatok tartásánál sem szabad végletekbe esni, ugyanis tisztában kell lenni azzal, hogy az adott kismalac nem házi kedvencnek hanem családi ebédnek van szánva, ezért semmi esetre sem helyes a túl szoros kötődés ezen állatokhoz. Viszont nem szabad pusztán "húsként" sem kezelni őket, tisztelni kell azt amit értünk tesznek és életük során ezért amennyire lehet kellemes és megfelelő körülményeket kell biztosítanunk számukra.

A vadászattal is hasonló a helyzet, itt is vannak megrögzött tescos bontott csirke fogyasztók és vegetáriánusok. Azonban egyik sem helyes, mert az egyik a vadban csak a célpontot  vagy kártevőt látja , a másik meg minden állatot védeni akar. Ám úgy gondolom a kompromisszum itt is valahol középen rejlik: Ha vadászunk tiszteljük a vadat és ne lőjük csak azért le, hogy még egy trófea legyen a falon. Ha védeni szeretnénk, akkor azt értelmes körülmények között tegyük. Tehát a minden tagadása nem jó válasz. Meg kell állapodni mindkét fél bevonásával, hogy mikor, mit, mennyit és legfőképpen ki lőhet. Így például szerintem bármely vadászható állat függetlenül attól, hogy a jelenlegi tényállás károsnak vagy hasznosnak titulálja, megérdemli, hogy az évnek legyen olyan szakasza, amikor senki sem háborgatja. (Ezt talán a párzási / utódnevelési időszakban legcélszerűbb megválasztani.) A fairplay jegyében szintén tisztázni kell, hogy milyen módszereket szabad alkalmazni.

A vadászat az ember múltjának egy fontos eleme, ezt senki sem vonja kétségbe, de nem szabad hagyni, hogy hagyomány őrzés cím szó alá rejtőzve néhány ember az állatokkal szemben és ezáltal magával szemben is méltatlan cselekményeket kövessen el.
The Foxy Whiskered Gentleman

Nem elérhető Vulpex

 • Administrator
 • Vén ravaszdi
 • *****
 • Hozzászólások: 328
 • fehéróka
  • VULPES Rókabarát Klub
Vulpex
"Look into his eyes and you will see the arctic lights..."

Nem elérhető Gabriel

 • VIP tag
 • Rókakölyök
 • *****
 • Hozzászólások: 6
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #54 Dátum: 2010. Február 23, 18:23:32 »
Az emberré válás folyamata egy nagyon hosszú, több millió évet felölelő folyamat része. Az embernek minden tulajdonsága nem egyszerre jelent meg, hanem szépen és fokozatosan, felegyenesedett, növekedett a koponyája, elkezdett eszközt használni, hangokat kiadni, majd beszélni, mindezen keresztül alkalmazkodott fizikuma is új életmódjához. Az ember a kezdetekben, mikor még vadászott, gyűjtögetett, valóban rendelkezett ösztönnel, de ez lassan elkopott benne, majd végleg eltűnt.
Alapvetően sokan rosszul ragadják meg az ösztön valódi fogalmát. Az ösztön nem egy szimpla érzés, egy vágy, egy emberfeletti valami, hanem egy olyan automatikus reflex, amely az adott ingerre gondolkodás nélkül mindig bekövetkezik. Ez a se kép, se hang, csak a cselekvés:) Ha rendelkeznék a vadászat ösztönével, akkor habozás nélkül, ha meglátnék valamiféle kisállatot, nem törődve, hogy merre mentem, merre tartok, elkezdeném üldözni árkon és bokronát:D Mondanom sem kell, nem értünk volna el ekkora technikai színvonalat, ha még mindig lennének ösztöneink, vagy élhetnénk ilyen kultúrális életet.
Egy az ösztön, és más a kultúra, adott esetben a vadászkultúra, amely hagyomány ugyebár, de egyébként nem kitörölhetetlen és fellebbezhetetlen parancs, mert a döntés hatalma a miénk:)
Hogy úgy fogalmazzak lám, Isten megteremté az embert, és szabad akarattal ruházá fel. A tudásunk az átkunk, mert olyan dolgokról töprengünk el, amelyek néha megkeserítenek minket, de legalább egy nyitott működési programmal rendelkezünk, amelybe bele lehet piszkálni.Tehát mindig választhatunk.

Nem elérhető Gabriel

 • VIP tag
 • Rókakölyök
 • *****
 • Hozzászólások: 6
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #55 Dátum: 2010. Február 23, 18:57:40 »
Nem akarom off-olni a témát, csak szükségesnek érzem ezt a fajta atropológiai megközelítést. Egyes nézetek szerint a személyiséget két nagyon fontos tényező határozza meg: a környezet, és a materiális örökség, amelyet magunkkal hozunk, vagyis a gének. Azt viszont senki sem tudja, hogy pontosan mely tényező mennyire befolyásolja az egyént: talán 60-40% egyik-másik javára, mindezek mellett olyan elméletek is szárnyra kaptak a népszerűsödő genetika által, miszerint boldogsánukat 40%-ban a génjeink határozzák meg, de a legszebb elmélet szerint a tehetségünk 70%-át a DNS-ünkben hordozzuk. Tehát... aki eleve tehetséges annak az utódja is biztosan az lesz, holott Latabár például egy kimagasló színészzseni volt, és hiába akart a fia is a pálya babérjaira törni: csak egy ripacs maradt. Az ember annyira megörült a géneknek tehát, hogy mindent ezzel akart magyarázni, holott nem lehet.
Azért vettetem fel ezeket a tényeket, mert ha a vadászat valóban az embernél ösztönös lenne zárt programként a génjeikbe lenne kódolva. De ez sokakból hiányzik. Voltam már én is vadászaton, pontosabban agyaggalamb lövészeten. Érdekes volt, de másodszorra már annyira nem kötött le, mert nem az én világom, és még kevésbé ragadott volna magával, ha élő állatra kellett volna lőnöm. Aki szereti a vadászatot, nyilván azért szereti, mert belenőtt ebbe a kultúrába, talán a rokonai, esetleg a szülei vadászok, ezt tanulta meg. A tanulás pedig egy elég fontos dolog, a környezet pedig döntő tényező, hiába rendelkezünk egyes génekkel szüleinktől. Ha a busman kölyök az USA-ban nő fel, és egy gyorsétteremben lesz kiszolgáló, akkor azt tanulja meg hogyan fogja meg úgy a zacskókat, hogy minél több férjen el a kezében, és mikor lepottyantják Afrikába, miszerint ez a te szülőfölded, a véred, itt kell ezentúl élned, biztosan 1-2 nap múlva szomjan hal, mert nem hogy vadászni nem tud, de vizet szerezni sem.
Tehát nem a gének a fontosak, vadászat szempontjából különösen nem, hanem a tanulás, az adott kultúra, amelybe egy egyén bele nő.

Nem elérhető voja

 • Rókakölyök
 • *
 • Hozzászólások: 38
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #56 Dátum: 2010. Február 23, 19:43:46 »
Én nem vadászkörnyezetben nőttem fel. A családomban mindenki különcnek tart és kaptam is az ívet rendesen minden családi rendezvényen. Húsz évesen kezdtem ezzel a foglalkozni és úgy érzem jó úton haladok a vadásszáválás útján. A Párom ugyanígy. Senki sem vadászott a környezetében. Ő mégis űzi ezt a nemes életformát.
 Azt gondolom ha nem csinálhatnám akkor nem is élnék.

Nem elérhető Marcellus

 • Administrator
 • Vén ravaszdi
 • *****
 • Hozzászólások: 401
 • Der Rotfuchs
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #57 Dátum: 2010. Február 23, 21:01:10 »
Az valóban egy érdekes téma, amit Gabriel feszeget itt. Az egyen viselkedés formájának kialakításában valóban van szerepe a géneknek és a nevelésnek, de szerintem sok úgy mond spontán elem is van benne, amely nem levezethető az előző kettőből. Pl. Már szóba került, hogy szabad időmben szívesen megyek lovagolni. Nálunk a családban gyakorlatilag két generációra visszamenően senkit sem vonzott különösebben ez a sport. Igazából egnem is csak 13 éves korom óta ragadott magával, amikor ki tudni mi okból egy kisebb pálforduláson mentem át egyik napról a másikra e téren, ugyanis előtte hallani sem akartam volna arról, hogy én lovagloni tanuljak.

Tehát szerintem nincs jól korrelált összefüggés az egyén neveltetése / genetikai állomány és a között, hogy valaki épp milyen sporttal vagy hobbival kezd el foglalkozni. Természetesen  az említett két faktor bizonyos dolgok valószínűségét növelheti, de hatásuk nem egyértelmű.
The Foxy Whiskered Gentleman

Nem elérhető Gabriel

 • VIP tag
 • Rókakölyök
 • *****
 • Hozzászólások: 6
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #58 Dátum: 2010. Február 24, 08:52:09 »
Ez egy eléggé vitatott és mély vita még a tudósok között is. Mindenesetre legyen szó spontenaitásról, kultúráról, nevelésről, vagy génekről, úgy vélem, mivel kivételes intelligenciával vagyunk megálldva és automatikus reflexek sem korlátoznak minket a döntés és választás hatalma mindenképp a miénk :)

Nem elérhető Marcellus

 • Administrator
 • Vén ravaszdi
 • *****
 • Hozzászólások: 401
 • Der Rotfuchs
Re:A kotorékozás betiltásának indokai:kÉRLEK TERJESSZÉTEK !
« Válasz #59 Dátum: 2010. Február 24, 13:01:52 »
Kedves Gabriel!

Lehet, hogy ez az ösztön vs. értelem téma megérdemelne egy külön topicot, mivel ide csak érintőlegesen kapcsolódik. Szóval ha gondolod nyiss neki egy külön témát, ahol bővebben is beszélhetünk erről a kérdésről.
The Foxy Whiskered Gentleman