Szerző Téma: A rókák mindenhol ott vannak  (Megtekintve 2719 alkalommal)

Nem elérhető Marcellus

 • Administrator
 • Vén ravaszdi
 • *****
 • Hozzászólások: 401
 • Der Rotfuchs
A rókák mindenhol ott vannak
« Dátum: 2010. Szeptember 21, 21:46:52 »
Nem tudom más, hogy van ezzel, de mióta intenzíven "rókázok"  :D, azóta mintha lépten nyomon rókákba vagy legalábbis rókás dolgokba botlanék. A nyár folyamán gyakorlatilag akár merre mentem mindenhol akadt valami róka, hol egy rókás festmény, képeslap vagy reklám, máshol igazi rókák, de mindig volt valami rókás motívum.
Persze lehet, hogy csak arról van szó, hogy a rókamániából fakadóan jobban felfigyelek ezekre a dolgokra, de azért én mégis szeretem azt hinni, hogy a rókák követnek engem. (Habár még szeretnék fejlődni e téren, mert jobban szeretnék több valódi rókára bukkani, mint ábrázolásra)
The Foxy Whiskered Gentleman

Nem elérhető Vulpex

 • Administrator
 • Vén ravaszdi
 • *****
 • Hozzászólások: 328
 • fehéróka
  • VULPES Rókabarát Klub
Re:A rókák mindenhol ott vannak
« Válasz #1 Dátum: 2010. Szeptember 26, 08:51:48 »
Véleményem szerint nem túlzás azt állítani, hogy a rókák tényleg mindenütt ott vannak. A rókák ugyanis amellett, hogy igen elterjedtek, és sokhelyütt előfordulnak, világszerte igen nagy népszerűségnek örvendenek (akár pozitív, akár negatív irányban). Ezért aztán sokakat megihletnek.

Sok különböző kultúrát és népcsoportot ismerhetünk, amelynek életében fontos szerepet kapnak a rókák is. Ez érthető is. Azok a tipikus tulajdonságok, melyek a rókákat jellemzik (ravasz, tolvaj, rejtőzködő, magányos stb.), mindenki számára ismertek, és lassanként a rókák "védjegyévé" váltak minden esetben. Ezért van az, hogy ezeket a tulajdonságokat sokan a rókákkal szimbolizálják. Gondoljunk csak például a rengeteg régi és újabb népmesére, történetre, szólásmondásra, filmre vagy rajzfilmre stb., akár kis hazánkban, akár szanaszét a világban, melyben rókák szerepelnek, és minden esetben ugyanazokat a tulajdonságokat szimbolizálják, amelyek rókánk "védjegyévé" váltak az idők folyamán... A rókák tehát fontos szerepet kapnak a világ távoli pontjain kialakult különböző kultúrákban, a művészetben, a folklórban.

Népszerűségüket és megítélésüket tekintve a farkasokhoz lehetne hasonlítani őket. Egyrészt erős szimbólumrendszer kötődik hozzájuk, másrészt erősen megosztják az embereket, sokan vagy nagyon kedvelik, vagy nagyon gyűlölik a rókákat is.

Érdekes felvetés, hogy tényleg ennyire "követnek" a rókák mostanság téged, vagy csak jobban odafigyelünk mostanság a világunkban előforduló "rókás" dolgokra. Úgy gondolom, hogy külföldön, például Ausztriában, Németországban, Svájcban, Angliában stb... a rókák jóval több figyelmet kapnak, mint nálunk, ezért aztán jóval több "rókás" motívum is megtalálható ezen országok kultúrájában, és érdekes módon nem mindig negatív dolgot szimbolizálva (hiszen a rókákat a közvélemény borzasztó károsnak tartja és ebből adódóan sokszor ennek megfelelően, a Rossz-at szimbolizálva ábrázolja.) Azt, hogy külföldön nagyobb figyelmet szentelnek ezen állatnak, már abból is le lehet szűrni, hogy sokkal több külföldi szakkönyv és kutatás foglalkozik a rókákkal, mint magyar, jobban odafigyelnek a vadgazdálkodásban is rájuk, mint nálunk, stb. Ámde kis országunkra visszatérve, véleményem szerint a rókák nálunk is egyre nagyobb figyelmet kapnak a társadalom szélesebb rétegeiben is, és szintén nem mindig negatív irányban: és ahogyan egyre többen megismerik ezen állatok valódi "énjét", úgy foszlanak lassan szét azok a sztereotípiák erről az állatról, amik az elmúlt sok száz, vagy ezer év alatt kialakultak róluk. Ez szerintem a médiának is köszönhető, gondoljunk csak vissza az elmúlt néhány évre, amikor szinte minden hónapban és egyre gyakrabban megjelent kis hazánkban is valamilyen újságcikk, rádió- vagy TV műsor, ami a rókákkal foglalkozott.

Rengeteg ember kedvenc állata a róka, sokakat rabul ejt. És nem csak természetes szépségük, és természetük miatt. Sokak, így én is, nagyon hasonlónak érzem saját jellemem a rókákéhoz, és ebben a tekintetben hasonlítok rájuk, vagy legalábbis szeretném azt hinni, hogy hasonlítok. Hiszen a rókákat nyugodtan tekinthetjük egyfajta túlélőművésznek is, és azok a képességek és viselkedésforma, mely ilyenné teszi őket, a talpraesett, ügyes embereket is ugyanúgy jellemzi, és nagy hasznát lehet venni az "emberi világban" is.

Lehet, hogy kicsit nehezen követhető a gondolatmenetem így kora reggel, de talán a lényeget sikerült összefoglalnom, persze saját vélemény...
« Utoljára szerkesztve: 2010. Szeptember 26, 08:58:25 írta Vulpex »
Vulpex
"Look into his eyes and you will see the arctic lights..."

Nem elérhető Rókusfalvi

 • VIP tag
 • Rókakölyök
 • *****
 • Hozzászólások: 40
Re:A rókák mindenhol ott vannak
« Válasz #2 Dátum: 2013. Szeptember 11, 12:58:35 »