Állatok Karácsonya a Noéban Azillal és Cleo-val

Profile picture for user Vulpex

Idén, december 16.-án is megrendezték az Állatok Karácsonyát a Noé Állatotthonban, amelyre mi is kilátogattunk. A borús, esős és hideg idő ellenére rengetegen érkeztek a rendezvényre. A látogatók egy nagy karácsonyfa alá helyezhették el, vagy saját kezűleg adhatták át választott kedvencüknek a neki szánt ajándékot. Sokan nem voltak könnyű helyzetben, a Noésok közt már hetek óta folyt a tervezgetés, ki melyik állatot szeretné megajándékozni. Nos nem meglepő, hogy mi az Állatotthon két kézszelíd rókája - Azil és Cleo - mellett döntöttünk. Persze a cicákat és a többi rókát sem hagyhattuk figyelmen kívül, de látogatásunk elsődleges célpontjai mégis csak a a Noé két "celebrókája" volt. Egyedülálló módon arra is lehetőséget kaptunk, hogy személyesen adjuk át a nekik szánt csemegét...

Az Állatotthonba megérkezve tehát egyből Azil és Cleo kifutója felé vettük az irányt. A két kézszelíd róka - és egy harmadik, számunkra "azonosíthatatlan" róka, aki elő sem bújt most - egy külön kifutóban található, nem messze a bejárattól. Velük rendszeresen kell foglalkozni, hogy viszonylag szelídek maradjanak. A nagy rezervátumban a vadabb természetű rókák találhatóak, ők szinte nem is láthatóak napközben. Látogatásunk során felkerestük Nudli rókát is, de erről majd kicsit később.

Cleo és Azil
Cleo és Azil

A kézszelíd rókák is csak rókák, speciális bánásmódot igényelnek, a látogatókat rendszerint nem engedik be hozzájuk. Nekünk szerencsére már korábban megengedték, hogy hosszabb-rövidebb időre bemenjünk a kifutóikba, néhány fénykép erejéig, vagy azért, hogy közelebbről is megnézhessük őket. Általában ebben ki is szokott merülni a dolog, de ezúttal kedvenceink meglehetősen barátkozós (vagyis inkább kíváncsi) kedvünkben voltak, főleg amikor előkerült az ajándékba szánt csirkefarhát.

Etetés
Etetés

A róka szívéhez a hasán át vezet az út, szokták mondani, és ez most sem volt másképp. A rókák kezdeti félénk, tartózkodó viselkedése is egyre inkább feloldódni látszott, ahogy a csirkefarhát egyre inkább fogyott.

Amikor kedvenc rókáink már kellőképpen teleették magukat, és sikerült néhányszor kiásniuk majd újra elásniuk a maradékot, egyre hiperaktívabban ugráltak körbe minket. Azil egy idő után elúnta a dolgot és elvonult a "pihenőpolcára", onnan figyelte a további eseményeket. Cleo azonban annál inkább kapható volt egy kis játékra. Persze leginkább azért, mert mindenáron meg akarta szerezni a szatyrokat és táskákat, amiben az élelmiszert, egyéb dolgokat vittük. Mindent meg kellett vizsgálni, szagolni és harapdálni jó alaposan, leygen az akár fényképezőkép, egy darab csomagolópapír, vagy a kezünk. :)

Játék
Játék

Közel két óra elég volt ahhoz, hogy a rókák elfogadjanak minket kifutójuk "részeként". A tartózkodó viselkedésük lassan átalakult kiváncsisággá és egyre játékosabbá váltak. Két és fél óra rohangálás azonban Cleo-nak is bőven elég volt, úgyhogy végül ő is felkéredzkedett Azilhoz, és lepihent mellé. Aranyosak voltak így ketten együtt, és itt már nagyon lassan és óvatosan meg is tudtuk simogatni őket.

Pihenő
Pihenő

Az eltelt több mint két (három?) óra őrült kergetőzés és rókasimogatás után végülis úgy döntöttünk, hogy ideje lenne elindulni másfelé is az Állatotthonban. Már befelé jövet is megcsodáltuk az óriási karácsonyfát a rengeteg ajándékkal a bejáratnál. Itt feltöltődtünk némi frissítővel, és indultunk tovább.

Karácsonyfa
Karácsonyfa

A nagy rókarezervátum abszolút kihaltnak tűnt, de azért oda is elhelyeztük az ajándéknak szánt csirkefarhátot. A cicáknak szánt meglepetést is elhelyeztük a karácsonyfa alatt. Fényképezni már nem igazán tudtunk állatokat, már nem voltak túl "aktívak", sötétedett is lassan.

Végezetül felkerestük Nudli rókát, aki jelenleg az Állatotthon gazdasági udvarában osztja meg kifutóját egy hiperaktív nyesttel. Ő aztán végképp nem látogatható nyilvánosan, sőt nem is látható. Bár nem reménykedtünk benne, hogy túlságosan barátságos lesz - nem is jött elő - azért sikerült néhány fényképet készíteni róla vacka legmélyén.

Loki
Loki

Összefoglalva: Jó érzés volt megajándékozni Karácsonyra a Noé állatait, de ez a látogatás nekünk is óriási ajándék volt, és hiába a hideg, eső és rengeteg sár, megérte, mert nagyszerű "rókás" élményekkel lettünk gazdagabbak ezáltal.

A Noé rókáiról és a Rókarezervátum projektről a http://www.noeallatotthon.hu/index.php?… webcímen olvashatunk többet.

További képek a fotógalériánkban találhatóak.