Brutális módszer a kotorékebek kiképzésére - A Noé feljelentést tett

Profile picture for user Vulpex

Brutális módszerrel képzik ki, gyakoroltatják kotorékebeiket az ezzel foglalkozó vadászok. A netboard (nagy olvasottsággal és tagszámmal rendelkező) internetes fórumán találhatóak vadászattal, illetve kotorékebekkel foglalkozó (nyilvános!) topicok is, amelyekben rendszeresen találni véres, brutális, az állatkínzás határait feszegető képeket és videókat. A skála meglehetősen széles, de nemrég olyan videók is felkerültek, amelyek végképp kivágták sokakban a biztosítékot: feltüzelt kotorékebek gazdáik által fogva tartott, élő rókákat marcangolnak szét, melyeknek esélyük sincs a menekülésre. A Noé Állatotthon feljelentést tett, a netboard közössége felbolydult.

Hazánkban a rókák folyamatos intenzív vadászata egy szükséges dolog, ezt még az állatbarátok, és állatvédők is elfogadják. A vadászat módszereit már nem egészen, és nem minden alap nélkül. A kotorékozás szükségességéről, illetve módszereinek humánus mivoltáról már régóta erős vita van a két nagy csoport, a vadászok, és az állatvédők közt. Középút a kettő közt nem igazán van. Azt viszont a vadászok is elismerik, hogy egyes "kotorékebes" személyek időnként egy kissé túlszaladnak azon a bizonyos "vadászias magatartás" határain, illetve óriási hiba részükről, hogy az internet és az erre épülő közösségek szabad és mindenki számára elérhető eszközeit kihasználva ennek hangot is adnak. Konkrétan: a vadászat egy véres szórakozás, de a véres részletek nem kifejezetten a nyilvánoságra tartoznak. Persze attól, ha nem tudunk ezekről, nem szűnnek meg létezni, úgyhogy talán mégis jobb ez így?

A Noé Állatotthon a fórumon közzétett videók miatt megtette a rendőrségi feljelentést "súlyos állatkínzás és állatviadalra felkészítés bűncselekmények tárgyában egy névtelen, magát mégis rendszeresen mutogató jagdterrier tulajdonos ellen." Ezzel mondhatni "megtörték azt a bizonyos jeget", hiszen mint írták, ez volt részükről az első olyan eset, mikor kotorékosok ellen indítottak eljárást. Persze kérdés, milyen fejleményekkel zárul majd az ügy, hiszen az eddigi tapasztalatok alapján a hatóságok a kotorékozós kérdésekben nem igazán tudnak, vagy akarnak segíteni. A Noé annak idején éppen ebből a megfontolásból indította útjára a Rókarezervátum kezdeményezését is, látva, hogy egyszerűen lehetetlenség a rókák és borzok védelmében bármiféle eredményt elérni, legalábbis jogi úton, mert ezen állatokra úgy tűnik, nem vonatkoznak az állatvédelmi törvények, kotorékozás címszó alatt bármilyen brutális dolgot meg lehet velük tenni, és mindez jogilag rendben van.

A vadászok azzal érvelnek, hogy a kotorékozás szükséges vadászati forma, és ennek előfeltétele a kutyák ilyenformán történő gyakorlatoztatása is. A feljelentés, illetve a most közzétett videók miatt pedig ismét elszabadultak az indulatok a vadászok és állatvédők két nagy csoportja közt, és nem tudni, ez idővel hová, vagy mivé fajulhat még.

A Noé felhívása: Amennyiben valakinek hasonló, kotorékozással összefüggő állatkínzás jut tudomására, vegye fel a kapcsolatot az Állatotthonnal.

Kapcsolódó hivatkozásokHozzászólások

Profile picture for user mudibarát

Hihetetlen, hogy egyesek miket művelnek! Ez nemcsak a rókáknak/borzoknak szörnyű, de a kutyáknak is. Sokszor az ő képzésük is kínzásnak minősülhetne. Mondjuk én nem várnék túl sok mindent a rendőrségtől, még az emberek védelme sem túl jól szervezett nálunk, nem még az állatoké!

Nem kell minden kotorékozó vadászt elítélni. Olvastam pl. Szabó Péter: Rókák és terrierek című művét. Ő tisztelte a vadat. Mondjuk ő még inkább a régi generációhoz sorolható, a modernebb emberek mindenben kegyetlenebbek és tiszteletlenebbek, nem csak ezen a téren.

Utoljára akkor háborodtam így fel, amikor azt olvastam, hogy mudikat tartottak több 10 éven keresztül egy kis kennelben a fővárosi állatkertben. Az embereknek nem ártana kicsit magukba szállniuk. Sajnos nem ez az egyetlen állatokat kínzó szervezet az országban: gondoljunk csak a szőrmetenyésztőkre. Még videót is láttam arról, hoyg élve nyúzták meg szerencsétlen rókát, aztán kupacba dobálták őket és hagyták kimúlni. Szörnyű az emberi kegyetlenség!


Profile picture for user Vulpex

Válasz mudibarát üzenetére

Én sem ítélek el minden vadászt, a kotorékosokat sem. A vadászat egy szükséges dolog, és az is, hogy ez állatok életének kioltásával jár.

Egy banshee nevű kotorékebes tag beszabadult a Noé-s netboard fórumba észt osztani. Enyhén megmosolyogtató. Én ugyanezt csináltam a vadászfórumon pár éve a rókák védelmében. Értelme nem sok volt, de legalább szánalmas próbálkozás volt. Szélmalomharc.

Gyakorlati problémákon vitázik a két csoport, hogyan legyen humánus a vadászat. Csak a rendszer apró részeit látják, az egészet nem. Nem magával a kotorékozással van a baj, hanem azzal hogy az ember minden életteret kisajátít magának. A dúvadkár nem azért van, mert nem írtjuk a vadat rendesen, hanem azért, mert minden helyet elvettünk az állatok elől. Persze hogy a mi területünkön rabol a dúvad, ha más nincs. De hát az állatoknak úgy látszik, nincs joguk ezen a nyomorult világon lenni, csak akkor ha az embert szolgálhatják.

Ja, meg a pénz, ugye, csak az a fontos a vadásztársaságoknak is.

Kesergő sötétzöld duma ez részemről, de akkor is.


Profile picture for user mudibarát

Válasz Vulpex üzenetére

Teljesen igazad van, Vulpex, de sajnos ez tényleg nem elég. Nem látom nagyon át a rendszert, amely szerint a vadásztársaságok dolgoznak. Remélem jövőre bekerülök a gödöllői egyetemre vadgazda mérnöki szakra, és a jövőben majd képes leszek tenni is valamit.


Egyetértek az előző hozzászólásokkal. Nem magával a vadászattal van a gond,hanem a módszerrel. Kotorékozás esetén pedig az időponttal is,vagyis szaporodási időszakban hogy lehet ilyet tenni?! De miért csodálkozunk rajta,hiszen  az emberek a saját családjukkal sem törődnek,gyilkosságokat követnek el. A felhívás sem ér sok mindent szerintem. Az a tapasztalatom,hogy nagyon kevés ember mer tenni valamit.


Profile picture for user Vulpex

Válasz lola üzenetére

A kotorékozást mint vadászati módot éppen a kölyöknevelési időszakban kell folytatni. Így a leghatékonyabb. Így van igazán értelme. Persze ettől függetlenül még egyáltalán nem humánus, még a vadászokat is megosztja. De aki hibvatalból vadász, annak a dúvad írtása nem szórakozás, hanem munkaköri leírás. Ahogy a vad védelme is.

Itt nem arról van szó, hogy nem mernek a téma ellenzői mit tenni. Inkább az, hogy nem tudnak. Sem jogi úton, sem fenyegetéssel, sem máshogy. Megoldás? Más hatékonyabb vadászati módszerek kellenének. De ilyenek nincsenek. Illetve, más hozzáállás úgy egyáltalán a természethez, a vadvilághoz. Ahhoz meg kéne egy-két generációváltás is szerintem. Az emberi civilizáció pedig terjeszkedik, nem a rókák tehetnek róla, hogy az ember bekerítette a vadászterületüket és baromfit tart rajta...


Válasz Vulpex üzenetére

Csak arra szeretttem volna rámutatni,hogy az emberek mennyire érzéketlenek. Mivel nincs természetes ellensége a rókának,valóban szükséges az állományuk szabályozása,de nem mindegy milyen formában.  Az apróvadban tett károkozás a kóbor kutyák számlájára is írható(ez csak az én véleményem). Miért a rókákat büntetjük azért,mert nincs fölöttük ragadozó,hiszen "mi" irtottuk ki őket.

Valóban több generációváltásra lenne szükség,ezért is tartom fontosnak,hyogy a gyerekeket  minél hamarabb megismertessük a természettel. Felelősségre kellene nevelni őket,de ebben a rohanó világban egyre kevesebb ideje van a szülőknek.