Közös "rókázás" 2011: MiskolcZOO, Tekergő

Profile picture for user Vulpex
MiskolcZOO logó

Tavaly nyáron a Miskolci Állatkertben jártunk, ahol többek közt lehetőségünk volt megismerkedni Tekergővel, az Állatkert méltán népszerű és híres félszelíd rókájával. Akkor megígértük, hogy valamikor még vissza fogunk térni ide, és ezen ígéretünket be is tartottuk.

A múlt héten egy újabb látogatást tettünk a Miskolci Állatkertben, ezúttal néhány új tagunk is csatlakozott hozzánk. Bár maga az állatkert, és annak lakói ezúttal is kellemes kikapcsolódást és élményt jelentettek számunkra, nem tagadhatjuk, hogy a "hangsúly" mégis csak Tekergőn volt, hiszen rókaimádóként valamennyien nagyon vártuk már, hogy találkozhassunk vele. Kíváncsiak voltunk, hogy hogy érzi magát, mi történt vele az elmúlt egy évben. Természetesen arra is bőven jutott idő, hogy ezúttal alaposabban körbejárjuk az állatkert többi részét is, megismerve annak néhány új lakóját.

Tekergő, MiskolcZOO 2011 (C) Marcellus, Rókabarát Klub

Örömmel tapasztaltuk, hogy kedvenc celeb-rókánk kiválóan érzi magát. Bár a bundája így nyár közepén járva elég kopottas, a hangulatát ez nem sokban befolyásolja. Eddig legtöbbször a látogatók által elzárt részen tartózkodott, most viszont új helyre költözött, ahol - ha éppen nem bújt el valahová - a látogatók is megnézhetik. Itt sokkal nagyobb mozgástere van, jobban érzi magát, bár erre korábban sem lehetett panasza. (Az itt látható térképen nagyjából bejelöltük, hogy Tekergő kifutója hol helyezkedik el az Állatkerten belül jelenleg, a korábbi medve kifutó és tigris kifutó közt érdemes keresni.)

Bár a gondozók rendszeresen foglalkoznak vele, Tekergő sosem lesz teljesen szelíd. Hangulata nagyon változó, és nem lehet úgy vele játszani vagy sétálni, mint egy kutyával vagy más háziállattal, de kellő óvatossággal és odafigyeléssel közeledve felé egy idő múlva megbarátkozik az emberekkel; ezúttal szívesen elfogadta a neki adott csemegét (kakaós csiga - imádja), és kijött velünk, úgyhogy sokat sétáltunk és játszottunk, láthatóan neki sem volt ellenére a dolog. Hosszú, majdnem egy órás séta volt, mely örök élményt jelent számunkra, hiszen nem mindennap van lehetőségünk arra, hogy ilyen közelről láthassunk rókát, arra pláne nem, hogy megsimogassuk, sétáljunk, játsszunk vele...

Tekergő, MiskolcZOO 2011 (C) Marcellus, Rókabarát Klub
Tekergő, MiskolcZOO 2011 (C) Marcellus, Rókabarát Klub
Tekergő, MiskolcZOO 2011 (C) Marcellus, Rókabarát Klub
Tekergő, MiskolcZOO 2011 (C) Vulpex, Rókabarát Klub

Tekergő ugyanis imád játszani, illetve nagyon nehéz eldönteni, hogy éppen keres valamit, vadászik, vagy játszik. Figyelni kell, mert néha durva is tud lenni, de szerencsére nagyon jól tudja ő is, hogy hol a határ a játék és a komoly dolgok közt. A rókákra jelemző módon elég hiperaktív, mászkál, szimatol, áskálódik, vadászik... (Sőt, ezúttal ama jellegzetes róka-ugrást is bemutatta nekünk játék közben, pontosabban nekem, amikor a kezemre ugrott ilymódon - persze csak játékból, úgyhogy nem okozva sérülést, és nagyon lenyűgöző volt számomra, hogy közvetlen közelről láthattam ilyet is.)

Tekergő, MiskolcZOO 2011 (C) Marcellus, Rókabarát Klub
Tekergő, MiskolcZOO 2011 (C) BSzili, Rókabarát Klub
Tekergő, MiskolcZOO 2011 (C) BSzili, Rókabarát Klub

 

Sétánk végére eléggé kifáradt(unk), úgyhogy lassan elkezdtük visszaterelni kifutója felé. Ez nem volt egyszerű, úgyhogy kicsit segíteni kellett neki, gondozója ölben vitte egy darabig, közben kicsit megpihentünk.


Tekergőn kívül van még az Állatkertnek két másik róka lakója is, akikről korábban már írtunk. Kíváncsiak voltunk, történt-e velük valami érdemleges az elmúlt egy évben, de úgy láttuk, nem sok változás történt körülöttük. Most is, mint mindig, a helyükön fekve nem sok reakciót mutattak érkezésünkre, és hiába a szép nagy kifutó és "gyakorlópálya", nem nagyon foglalkoznak azzal sem, csak esznek és alszanak. Két szép róka szuka, gyönyörűek, de mást ne nagyon várjunk tőlük. (Illetve az alábbi fényképeken most csak egy, mert a másik épp elbújt valahová. Egyszer Tekergőt éppen arra sétáltatták, de nem mutattak egymás iránt túl nagy érdeklődést)

Miskolc rókák, MiskolcZOO 2011 (C) BSzili, Rókabarát Klub
Miskolc rókák, MiskolcZOO 2011 (C) BSzili, Rókabarát Klub

 


Persze a rókák mellett bőven jutott időnk az Állatkert többi részére is. A farkasokat elég nehéz volt lefényképezni, a fiatalabb fáradhatatlanul rohangált. (Ez alátámasztja azt, hogy a farkasok nagyon szeretnek futni, és elég sokáig tudnak folyamatosan.)

Farkas, MiskolcZOO 2011 (C) Marcellus, Rókabarát Klub
Farkas, MiskolcZOO 2011 (C) Marcellus, Rókabarát Klub

 

A macskafélék általában lustálkodtak, ők már csak ilyenek. Persze nem mindegyikük, az óriási tigris alaposan ránk ijesztett, ugyanis amikor éppen a kifutója körül nézelődtünk, morgott egy nagyot és teljes erőből nekiugrott a kifutója szélének, pont felénk, kicsit ijesztő volt. A fekete párduc, vagy a mocsári macska viszont békésen pihentek. Rajtuk kívül sok érdekes dolgot láttunk még, például a nemrég született szurikátakölyköket, az állatkert egyik legújabb és legkülönlegesebb hangú lakóit, a kookaburrákat, a kíváncsi és különleges ormányos medvéket, és még felsorolni is lehetetlen lenne, mennyi állatfajt. Természetesen róluk is készítettünk rengeteg fényképet.

Mire minden látogatható részt bejártunk, eléggé elment az idő, úgyhogy lassan elköszöntünk és elindultunk a kijárat felé, de utoljára még egyszer egy rövid időre benéztünk Tekergőhöz is, aki közeledtünkre panaszosan vinnyogni kezdett, mintha érezte volna, hogy tőle is szeretnénk most elbúcsúzni. Persze nem végleg, hiszen biztos vagyok benne, hogy valamikor még visszatérünk Miskolcra.

Tekergő, MiskolcZOO 2011 (C) Vulpex, Rókabarát Klub

 

Képek és videók