Most akkor legális, vagy nem?

Profile picture for user Vulpex

A rókatartás nem egyszerű dolog, felkészültséget, pénzt és rengeteg időt igényel. Ha pedig mindezt legálisan, rendezett jogi keretek között szeretnénk megtenni Magyarországon 2014-ben, végképp nem vagyunk egyszerű helyzetben...

Érdekes esettanulmány következik. Szolgáljon tanulságul mindenkinek, aki ma Magyarországon rókát szeretne tartani, és mindezt legálisan szeretné megtenni, a hatályos törvényeknek és rendeleteknek megfelelve.


Egy illető (nevét, elérhetőségét nem tehetjük közzé) néhány hete azzal keresett meg minket, hogy segítséget kérjen tőlünk. Elmondta, hogy gyerekkori álma teljesült, amikor néhány hete kapott egy kotorékozást túlélt rókakölyköt. Megfelelően felkészült, van megfelelő kifutója, ideje és pénze rá. Annak érdekében, hogy ne kelljen az "ismerősök" feljelentésétől tartania, első körben rögtön szerette volna megtudni, hogy milyen engedélyeket is kell beszereznie ahhoz, hogy legálisan tarthassa a rókáját.

Ezért először is felkereste a területileg illetékes önkormányzatot, akik nem tudtak pontos választ adni arra, hogy tarthat-e rókát a kérdéses településen. Minden településen kell, hogy legyen valamilyen állattartást szabályozó helyi rendelet, ez azonban itt sem nem tiltotta a rókatartást, de nem is engedélyezte. Annyit azonban sikerült elérnie, hogy ennek végülis utánanézzenek, bár beletelt néhány napba. Végül a polgármester kiállított egy hivatalosnak látszó dokumentumot, hogy - engedély ide vagy oda - tudnak a dologról. (Más kérdés, hogy ezt mostanra visszavonták, pontosan azért, mert nem adhatnak hivatalos "engedélyt" arról, amit nem tilt meg egyetlen rendelet sem.) Így a településen tarthat rókát az önkormányzat szerint! Eközben felkereste a területileg illetékes vadászkamarát is, akik lényegében - egyáltalán nem adtak ki tartási engedélyt. Csak ugyanazt ismételték vissza, amit a rendeletekben találunk: A vadállat, így a róka is, az állam tulajdona, így csak hivatalos vadász foghatja be, hivatalos keretek között. Amennyiben valaki nem tudja igazolni, hogy az általa tartott vadállat vadásztól került hozzá, aki engedéllyel fogta be, az vadorzásnak számít, és komoly szankciókra számíthat. A vadász, aki befogta, külön engedéllyel értékesítheti (ennek beszerzése tetemes költséget jelent a vadászok számára is), ennek hiányában csak elajándékozhatja. Végül is a szomszédos megye (!) vadásztársaságától kért segítséget, mivel ennek vezetőjét személyesen is ismerte. Ez utóbbi egyelőre folyamatban van, és ez is csak azért, mert ismeri őket.

"Ha a róka az államé, és dúvad, és csak vadász ejtheti el, akkor a minap a tv-ben bemutatót illető aki a lapáttal "teljesen humánus" módon verte agyon az udvarába betévedt rókát, akkor az nem orvvadászat?" - tette fel a kérdést. "Ha valaki vadkacsát tart, az is vadállat, ha valaki fácánt, az is; illetve egyre népszerűbb a vadászgörénytartás (igaz, a görényt már lehet kereskedőktől venni, de régen ez nem így volt), akkor ezekkel az állatokkal mi is a helyzet, illetve mi lesz (ezek költői kérdések). Tehát: ha megvan a megfelelő tartási körülmény, megvan a megfelelő állatorvos, és nem veszélyes vad, akkor miért nem lehet amúgy a pusztulásra ítélt rókát tartani, ha valakinek ez a kedvenc állata? Lehet valakinek a kutya, macska, görény, csincsilla, nekünk a róka. Persze jönnek az ellenzők, a "tudatlanok" mert veszélyes. A legnagyobb  veszélyt az emberre az ember jelent! Természetesen kössék akár egy tanfolyamhoz (amiből megint csak az állam profitálhat) és mindenki jól jár!"

A dolog jelen pillanatban úgy áll, hogy hiába járt utána és kérdezett rá rengeteg helyen, eltelt több hét, és még mindig nincs semmilyen irata, hivatalos dokumentuma arról, hogy tarthat rókát. De tudnak  róla és hála istennek eddig nem ütközött egyéb akadályba, illetve nagyon reméli, ez így is marad.


Ez a történet nem egyedi. Vannak más rókatartók is, akiket ismerünk, és beszámoltak arról. hogy milyen falakba ütköztek akkor, amikor engedélyt szereztek volna rókatartáshoz. Az önkormányzattal, és a vadásztársasággal hetekig, sőt volt, aki hónapokig levelezett, eredménytelenül. Az önkormányzat nem akart, vagy nem tudott segíteni, a vadásztársaság meg csak fenyegetőző válaszokat küldött vissza. Sokszor egyébként egymásnak, és a hatályos rendeleteknek is ellentmondó dolgokat állítottak. Vagy azért, mert ők sem ismerték a jogi hátteret, vagy azért, hogy lerázzák magukról az érdeklődőt: "nem lehet rókát tartani, mert... nem, és kész."

Marcellus leírta a rókatartással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat tartalmazó ismertető cikkjében, hogy milyen jogszabályoknak és rendeleteknek kell megfelelnie annak, aki rókát szeretne tartani a ház körül hobbiállatként (társállatként). Látszólag ez rendben is volna, hiszen a cikkben idézett rendeletek látszólag pontosan szabályozzák ezt. A probléma inkább ezen jogszabályok értelmezésével, betartatásával van. Hiába dúvad a róka, tartását a megyei vadászkamara nem engedélyezheti, ha nem megfelelő "forrásból" szereztük be. Érdekes módon amikor az irtásukról esik szó, akkor a vadásztársaság jóval megengedőbb, de ez egy másik történet...