Szakkönyvtár

Profile picture for user Vulpex

A webhely egy új szekcióval bővült, melynek a neve: "Szakkönyvtár".

Terveink szerint ide rókákkal kapcsolatos tanulmányok, ismertetők és egyéb letölthető dokumentumok kerülnek, akár idegen nyelven. Talán idővel teljes könyvek is.

A gyűjteményt úgy alakítottuk ki, hogy nagy mennyiségű dokumentumban is könnyen lehessen megtalálni azokat a témákat, melyeket olvasóink keresnek.

A szolgáltatás jelenleg kísérleti jelleggel érhető el. A webcímek változhatnak, így rájuk hivatkozni nem feltétlenül érdemes még más oldalakról. A hozzáférés egyelőre mindenki számára nyilvános. Nemsokára újabb, máshol nem tslálható dokumentumok is felkerülnek.

Olvasóink segítségét kérjük a gyűjtemény bővítésében. Regisztrált tagjaink is beküldhetnek, feltölthetnek ide dokumentumokat. De közzétételük csak az adminisztrátorok jóváhagyásával történhet.

Kategóriák

Hozzászólások

Profile picture for user mudibarát

Ez jó lesz! Mondjuk a tudományos szövegek kicsit nehezen emészthetőek idegen nyelven, de még mindig jobb, mint a semmi. Kissé zavaró, hogy szinte semmilyen magyar tanulmány, vagy akárcsak szöveg nem található a rókákkal kapcsolatban.

Megrendeltem egy angol nyelvű könyvet, ami a rókákkal foglalkozik, íme: http://www.amazon.com/Red-fox-Catlike-Canine-Smithsonian/dp/1560986352

Ha találok benne érdekes dolgokat, amiket érdemes lenne megosztani veletek, majd beszkennelem az oldalakat! De arra még várnom kell, csak valamikor márciusban jön meg.

Profile picture for user Vulpex

Válasz mudibarát üzenetére

Köszi a felajánlást! Hasznos lenne.

Igazából nem is olyan egyszerű ez a dokumentum-gyűjteményes dolog. Mert hát a szerzői jogok, ugye. Marcellus régebben scannelt be régi külföldi könyveket, igazi ritkaságokat, a rókákról. De nem raktuk ki eddig a weboldalra. Nem akartuk ezt a kockázatot vállalni. Jelenleg az két dokumentum, amit első körben feltöltöttem oda, az is Creative Commons licensz alatt lett közreadva. Azaz szabadon terjszthető változatlanul, csak a forrás, szerző legyen jelölve. Az más kérdés, hogy ha csak ilyen "szabad" dokumentumokat teszünk ki, azzal mennyire lesz valóban használható, és komoly ez a tudásbázis. Így nem sok értelmét látom.

Jelenleg dolgozunk az áthidaló megoldásokon. Olyan megoldáson, hogy minél több információt, tartalmat közzétehessünk a portálon, ugyanakkor ez mind kevésbé legyen jogsértő. Át kell gondolni, hogy megengedjük-e például könyvek, dokumentumok scannelt lapjainak feltöltését, vagy könyvekből készült jegyzetek, összefoglaló dokumentumok közzétételét - ez vajon mennyire sért szerzői jogokat? Főleg, ha tényleg ismeretterjesztő jelleggel tesszük ki ezeket, tehát nem azért, hogy pénzt keressünk rajta. Az is lehet, hogy a hozzáférést korlátozzuk, csak bizonyos tagok láthatják ezeket, míg a többi nyilvános lesz továbbra is. Csak ez utóbbi egyelőre nem kivitelezhető technikailag még, nincs megoldva a rendszerben az ilyen szintű jogosultságkezelés.

Szóval nem tudom. Én az információk szabad áramlásának a híve vagyok, ez végülis meg egy ismeretterjesztő weboldal, de nyíltan nem szeretnék szerzői jogokat sérteni. A dokumentumgyűjteményből meg idővel akármi is lehet, csak ügyesen kell csinálni.

Profile picture for user Marcellus

Válasz Vulpex üzenetére

Szerintem már akkor is van értelme ennek a könyvtárosdinak, ha csupán Creative Commons dolgokat teszünk elérhetővé, mivel a valóságban meglepően sok rókás cikk, diploma- vagy TDK munka jelenik, ám megtalálásukhoz igen csak sokat kell az embernek a netet bújnia. Ezért ha össze tudunk szedni néhány fontos művet, szerintem már azzal is segítettük a rókák iránt érdeklődők munkáját.

A szerzői jogok esete egyébként elég kényes téma, amiben tisztán látni elég nehzéskes kérdés.