Drezda, meg a rókák

Profile picture for user Marcellus

A közelmúltban egy szerencsés pályázatnak köszönhetően úgy alakult, hogy július közepétől két hónapig Drezdában dolgozom. Ittlétem második hetében úgy gondoltam, hogy a német szókincsem bővítése végett előfizetek egy helyi napilapra. A tegnapi számot lapozgatva váratlanul egy jól ismert vadállat alakja bukkant föl az egyik cikk alján:

"Fuchs, du hast den Schuh gestohlen!" (Róka, te elloptad a cipőm!)

A cikk, amint azt a címéből is kitalálhatjuk, cipőt lopdosó rókákról számol be. Az eset ugyan nem Drezdában történt, hanem Lugauban, ami kb 100 km-re délnyugatra van. A helyi rókák egy ideje rákaptak arra, hogy a lakosok kertben kint felejtett lábbelijének egyik felét az éj leple alatt megolvasítsák. A cipők nagy része egy közeli, már több éve használaton kívüli gyártelepen bukkan fel újból, ugyanis a kihalt ipari létesítmény és a környező erdő kíváló lakhelyet biztosít a ravaszdiknak.

Ettől függetlenül Drezda sem szűkölködik róka populáció terén. Egy néhány éve végzett felmérés szerint a város határain belül több, mint 1500 városi róka él. Ez az igen jelentős szám leginkább annak a kellemes körülménynek köszönhető, hogy Drezdában igen sok a park és a zöld terület.

Sajnos ez ideáig még nem volt szerencsém rókákkal találkozni a városban, kívéve ezt az egyet:

Drezda róka festmény

Címkék