Egy érdekesség a Debreceni Református Kollégium archívumából

Profile picture for user Marcellus

Annak, aki debreceni azt hiszem nem kell bemutatnom a Református Kollégiumut, ám úgy gondolom mások számára sem teljesen ismeretlen ezen intézmény meghatározó szerepe a magyar oktatástörténetben. Ma késő délután az egyetem szervezésében egy várostörténeti előadáson vettem részt a fentebb említett helyszínen, melynek a végén lehetőség volt egy kicsit szabadon bolyongani az iskola többszázéves könyvtárában és a nem régiben kialakított múzeum részben.

A múzeum részét egyébként a természettudományok iránt érdeklődőknek tudom ajánlani, ugyanis sok régi, Hatvani István korabeli berendezést és kísérleti eszközt lehet megtekinteni. Emellett számos vitrin foglalkozik különféle botanikai témákkal is, az egyik ilyen szekrény fölött a falon a következő rajzot találtam:

Debreceni Református Kollégium archívuma, sivatagi róka rajz

A kép ugyan nem teljesen egyértelmű, de nekem valahogy mégis szöget ütött a fejembe a dolog és kicsit utánakérdezősködtem az idegenvezetőnknél. Kiderült, hogy a kép egy régi állattan-könyvből lett kinagyítva és egyike az  első magyar sivatagi róka ábrázolásoknak.