David Garnett: A rókafeleség

Profile picture for user Marcellus
David Garnett: A rókafeleség

Eredeti cím: Lady into fox

Szerző: David Garnett

Első kiadás éve: 1922

Magyar kiadás:

  • David Garnett: A rókafeleség
    Szépirodalmi Könyvkiadó, 1975
David Garnett: A rókafeleség

Richard Tebrick, angol földbirtokos egy napon, mikor feleségével Sylviával éppen hazafelé tart a környéken tett sétájukról különös átváltozás szemtanúja lesz: felesége egyik pillanatról a másikra valamilyen megmagyarázhatatlan módon rókává változik. A férj számára kezdetben úgy tűnik, hogy felesége átváltozása csak testi jellegű, mivel a szerencsétlenül járt asszony továbbra is felismeri férjét és próbál, amennyire csak tőle telik ember módjára viselkedni. Így például továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy ruhában járjon és az asztalnál étkezzen. Azonban, ahogy múlnak a napok egyre több aggasztó jele kezd annak megmutatkozni, hogy Sylvia lassan lélekben is rókává válik...

Ez volt az első regény, melyet Garnett a saját neve alatt publikált. A mű hamar nagy sikert lett, több díjat és író elismertséget hozott a szerzőnek. A művet hagyományosan Vercors mintegy negyvenévvel később írt Sylva című regényével párban szokás olvasni, melyben a Garnett által elbeszélt metamorfózis mintegy tükörképe jelenik meg. Ezen áthallást erősti a két regény központi nőalakjainak hasonló neve is.

Érdekességképpen megemlítendő, hogy Andrée Howard angol koreográfus 1939-ben egy azonos címen megírt balett-darab formájában színpadra vitte a Garnett történetét.