Könyvajánló - Jurij Koval: Apróka

Profile picture for user Vulpex
Jurij Koval: Apróka

Szerző: Jurij Koval
Teljes cím: Apróka
Műfaj: Ifjúsági regény
Kiadó: Móra / Kárpáti Kiadó
Kiadás éve: 1979 (a Nemzetközi Gyermekév alkalmából)


Spoiler:

Az oroszországi Msaga prémállattenyésztő telepről megszökik egy Harmadik Napóleon nevű sarkiróka. Kezdetben nem tudja mit tegyen, kétségek gyötrik, mert bár a szabad és független élet csábító, mégis csak nehéz a szőrmefarmon szokott unalmas, de kényelmes életéhez képest. Úticélja viszont világos: mindig csak északnak, hiszen - mint tudjuk - egy északi állatnak csakis és mindig észak felé kell mennie. Vándorútja során kóbor kutyákkal veszik össze, akik jól helybenhagyják, így kerül egy családhoz, ahol úgy ahogy össze tudja szedni magát ismét. Majd további és további kalandok sora vár rá, amiben van szenvedés és öröm bőven, miközben a állattenyésztő telep dolgozói is a nyomában vannak, mert Napóleon egy különleges és új vérvonal képviselője, egyedi és különlegesen szép prémje van, így különösen nagy értéket jelent a szőrmefarm számára. Közben a helybeli gyerekek pedig öszefognak érte, és tervbe veszik, hogy segítenek eljutni a kis állatnak az Északi-sarkra...


Az Apróka egy kifejezetten ifjabb korosztálynak szóló mű, ezért az alaptémájából adódó véres és sokkoló dolgokat ezúttal nyugodtan elfelejthetjük. A könnyed és vidám hangvételű regény, helyenként vicces szófordulataival és stílusával az idősebb korosztálynak is tetszeni fog. A történet könnyen magával ragadhatja az olvasót.

A regényben nem szerepelnek beszélő, emberi tulajdonságokkal szereplő állatok, a viselkedésük és természetrajzuk az igaziakhoz hasonló, persze nem annyira realisztikusan ábrázolva. Valamint, kiemelt szerepet kapnak benne az emberek, emellett kutyák és további rókák is feltűnnek, mint például a szintén telepről szökött "száztizenhatos számú kékróka", vagy a "vöröses Márki", akiről vörösessége ellenére is gyanítható, hogy valamilyen sarkiróka ő is...

Mindenképpen érdemes a könyvet elolvasni a rókabarátoknak. Bár elég nehéz beszerezni, esetleg e tekintetben érdemes az antikváriumok környékén, illetve a FSZEK központi adatbázisában (weblapján) utána nézni a regénynek.

Címkék

Hozzászólások

Profile picture for user mudibarát

Lehet hogy rosszul értelmeztem, de úgy tudtam, hogy a telepen élő rókák ezüstrókák (ami a vörös róka egy színváltozata). Vagy tévedek?

Profile picture for user Vulpex

Válasz mudibarát üzenetére

A főszereplő "Apróka", azaz Harmadik Napóleon biztosan nem ezüst, hanem sarki róka (ez a szerző leírásából is kiderül - azon belül is egy ritka szürke-fehér színváltozat, ezért olyan fontos a telep számára). A gyerekeknek is az a céljuk a kezdetektől, hogy a kis állatot az Északi-sarkra juttassák el. Apróka egyik társa, a regényben rövid időre feltűnő "száztizenhatos számú kékróka" szintén sarki róka (a "kékróka" a sarki róka egyik ritka színváltozata, bár sokan tévesen az ezüstrókákat is kékrókának nevezik, amely azonban egy teljesen különálló faj). A "vöröses Márki" szintén valószínűleg "valamilyen" sarki róka, bár én itt inkább arra tudok gondolni, hogy talán vörös (közönséges róka)-sarki róka hibrid lehet.

A szerző (aki egyébként láthatóan otthonosan mozog a szőrmefarm és róka témákban) egy-két alkalommal utal rá, hogy a telepen ettől függetlenül ezüst rókák is élnek, de csak ennyi, ők nem szerepelnek a történetben.