Pusztai róka (Vulpes corsac)

Profile picture for user mudibarát
Pusztai róka (Vulpes corsac)

Rendszertan

Rend: Ragadozók / Carnivora
Család: Kutyafélék / Canidae
Nemzetség: Rókák / Vulpini
Faj: Vulpes Corsac

Külsőre inkább a sarki rókára hasonlít, ezért régen az Alopex nemzetségbe sorolták.

Elterjedés

A pusztai róka sztyeppés és félsivatagos területek lakója. Szinte egész Közép-Ázsiában előfordul: Kazahsztánban, Üzbegisztánban, Türkmenisztánban, Irán és Afganisztán északi részén, és ezek szomszédos oroszországi régióiban.

Korzak elterjedtsége
Korzak elterjedtsége

Megjelenés

A korzak közepes méretű róka, teste 45-65 cm hosszú, farka 19-35 cm. A felnőtt példányok súlya 1,6-3 kg. Bundájának színe szürkés-sárgás, pofáján és hasán sápadtabb árnyalatú. Rókához képest kis fogai és széles koponyája van. Képes fára mászni is.

Szokások

Korzak család
Korzak család

Viselkedésükről keveset tudunk. Éjszakai állatként vannak jellemezve, de fogságban nappal is nagyon aktív. Az év nagyobb részében magányosan élnek, de télen kisebb csoportokba verődnek, amely a párból és felnőtt kölykeikből áll.

Étrend

Táplálékának domináns részét kisemlősök alkotják, de előszeretettel fogyaszt rovarokat, hüllőket is. Nem vetik meg a gyümölcsöket, zöldségeket sem, különösen ha a fő táplálékforrások megcsappannak. Természetes ellenségei a sasok, farkasok és egyes vágómadarak.

Szaporodás

A szaporodási időszak januártól márciusig tart. A hímek megküzdenek a nőstények kegyeiért, majd segítenek a kölykök felnevelésében. Egy odúban több vemhes nőstény is élhet, de a kicsik megszületése után többször is költöznek. Általában 2-6 kölyköt szülnek 52-60 nap után, de már tízkölykös alomról is beszámoltak. Az újszülöttek 60 grammot nyomnak, bolyhos,világosbarna bundájuk van, amely az idő múlásával sárgássá válik. 9-10 hónapos korukban válnak ivaréretté. A vadonban akár 9 évig is elélhet.

Korzak kölykök
Korzak kölykök
Pusztai róka (Vulpes corsac)
Pusztai róka (Vulpes corsac)

 

Források, ajánlott irodalom

Szöveg

Képek

Kategóriák

Hozzászólások

Profile picture for user Vulpex

Nagyszerű ismertető, gyönyörű képek. Köszönjük a beküldést! Egy újabb rókafajjal lettünk gazdagabbak általa.