Thomas Smith: The life of a fox

Profile picture for user Marcellus
Thomas Smith: The life of a fox

Teljes cím:

The life of a fox, written by himself
(Egy róka élete, írva sajátkezüleg)

Szerző: Thomas Smith

Kiadó: Whittaker and Co., London

Kiadás éve: 1843

A regény nem más, mint régi módi értelemben vett vadásztörténetek gyűjteménye, ami a szerző nevének ismeretében nem is meglepő. Ugyanis Thomas Smith korának egyik legelismertebb vadász-írója. Azonban a regény elbeszélés módjában van egy kis csavar, ugyanis a történeteket nem a vadászok, hanem az azok eszén túljáró rókák szemszögéből hallhatjuk.

A könyv központi alakja egy Wily nevű róka, akinek miután egy napon két vadász beszélgetését kihallgatja az ötlete támad, hogy érdemes lenne társaival megvitatni, hogy ki hogy, s mint szedte rá a vadászokat. Ezért egy szép holdfényes nyári estén meghívja magához a barátait, hogy meséljék el milyen módon voltak képesek megmenekülni az őket üldöző vadászkopók elől. A rókák közül elsőként Wily beszéli el élettörténetét, majd sorban a többiek is megosztják saját kalandjaikat.

A mű nyelvezete kissé nehézkes és mivel első sorban a vadász közönség számára készült, ezért elképzelhető, hogy sokan a rókák kalandjait megörökítő történeteket kissé unalmasnak fogják tartani. Ám ugyanakkor van néhány olyan epizód, ami miatt a rókák iránt érdeklődő embereknek egyszer érdemes kézbe venni ezt a művet.