Rókákról általánosan

Általános tudnivalók a rókákról, tartalomjegyzék

Vulpex 2010. 02. 02., k - 22:42

Kevéssé ismert tények rókákról

Profile picture for user Marcellus

Ebben a cikkben olyan rókákkal kapcsolatos megfigyeléseket, tudnivalókat és érdekességeket gyűjtöttünk össze, melyeknek többnyire nem jut hely az általános hangvételű ismertetőkben. Az itt közölt információk alapvetően vörös rókákkal kapcsolatosak, azonban sok tény más rókafajok esetében is megállja a helyét. 

Kategóriák

Vörös róka
Vörös róka

Kevés olyan vadállatunk van, mely annyira népszerű lenne, mint a róka - ennek ellenére csak nagyon kevesen ismerik igazából ezt az állatot, sok a tévhit velük kapcsolatban. Az emberek körében vegyes, és sok esetben szélsőséges a megítélésük, sokan vagy nagyon kedvelik, vagy nagyon gyűlölik őket. Abban viszont valószínűleg mindenki egyetért, hogy nem mindennapi állatok, gyönyörűek, intelligensek, vadak és titokzatosak... ezek a vörös rókák, az alábbi cikkből pedig kicsit jobban is megismerhetjük őket.

Vulpex 2013. 06. 25., k - 11:16

Kategóriák

Lapátfülű róka

Profile picture for user mudibarát
Lapátfülű róka

Rendszertan

Rend: Ragadozók/Carnivora
Család: Kutyafélék/ Canidae
Nemzetség: Rókák/Vulpini
Nem: Otocyon
Faj: Otocyon megalotis/Vulpes megalotis

Az Otocyon név a görög „otus” és „cyon” szavakból tevődik össze; az előbbi fület, míg az utóbbi kutyát jelent. A megalotis az „otus” és a „mega” szavak összekapcsolása, jelentése „nagy fülű”.

Kategóriák

Sarki róka
Sarki róka

A sarki rókák [Alopex (Vulpes) Lagopus] bolygónk leghidegebb területein élnek, kiválóan alkalmazkodtak a zord körülményekhez. Az alábbi cikkből megismerhetjük ezeket a gyönyörű sarkvidéki állatokat, és néhány érdekességet is meg lehet tudni róluk.

Vulpex 2011. 07. 04., h - 00:43

Kategóriák

Sivatagi róka
Sivatagi róka

A sivatagi róka a Szahara ismert nagyfülű, kistestű kutyaféléje, de a Sínai- és az Arab-félsziget sivatagaiban is megtalálható. Többnyire azokat a homok dűnék között fekvő területeket kedveli, ahol a nagy hőség ellenére is valamilyen gyér, száraz növényzet található.

Marcellus 2010. 08. 17., k - 21:53

Kategóriák

Róka szótár

A "vadásznyelv" sok olyan rókával kapcsolatos kifejezést ismer, mely elsőre idegennek tűnhet egy, a témában kevésbé járatos ember számára. Az alábbiakban ezeket próbáljuk meg összeszedni.

Vulpex 2010. 02. 02., k - 22:42

Kategóriák

Képes kisróka kormeghatározó

A rókakölykök kinézete kezdetben erősen különbözik a felnőttekétől, ez jó lehetőséget ad arra, hogy korukat a bundájuk színe, méretük és viselkedésük alapján meghatározzuk.

Marcellus 2010. 02. 02., k - 21:54

Kategóriák