Cleo és Szmöre helyén új szelíd rókák a Noéban

Profile picture for user Vulpex

Szomorúan adunk hírt róla, hogy a múlt hét folyamán Cleo és Szmöre rókákat átköltöztették jelenlegi helyükről a nagy kifutóba, a vad rókák közé.

Aki az elmúlt évben valamelyest figyelemmel kísérte weboldalunklon keresztül a Noéban élő szelíd rókák életét, valószínűleg meglepve olvassa most ezt a fejleményt. Minket is meglepett.

Cleo róka 2012 tavaszán kölyökként került be az Állatotthonba. Azilhoz hasonlóan meglehetősen szelíd és nyugodt természetű állat volt kezdetektől fogva, akire bátran rá lehetett bízni a később bekerült kölyköket is, hiszen anyai ösztönei által folyamatosan figyelt rájuk. Szmöre egy év elteltével került be mellé a kis kifutóba, a két állat nagyszerűen kijött egymással, egyfajta anya-lánya kapcsolat alakult ki. Szmöre szintén nagyon szelíden és barátságosan viselkedett az emberekkel, hiszen őt születésétől kezdve emberek vették körül, egy család házikedvence volt, mielőtt az Állatotthonba bekerült.

Azonban mivel nem volt folyamatos interakció velük napi szinten, felnőtt korukra kevésbé szocializálódtak, már nem lehetett olyan könnyen megsimogatni őket. De így sem vadultak vissza, továbbra is nyugodtan és kíváncsian viselkedtek velünk szemben páéldául, amikor időnként bekéredzkedtünk hozzájuk a bejáratnál levő kis kifutójukba.

Cleo és Szmöre az elmúlt években a Noés blogbejegyzéseim állandó főszereplői voltak, akiket mindig szívesen és örömmel látogattunk meg, hiszen mindig szem előtt voltak és nyugodtan, kíváncsian fogadták közeledtünket. Cleo nem csak az én kedvencem volt, hanem szinte minden olyan tagunké is, akikkel közösen meglátogattuk. Szmöre pedig teljesen ismeretlenül is elfogadott engem már első alkalommal is, amikor először bementem hozzá, simogattatta magát, önfeledten játszott velünk. Lehet, hogy csak egy kicsi hiányzott volna ahhoz, hogy valóban olyan szelídek legyenek felnőttnek is, mint egy igazi "rendezvényróka", aki nem csak hogy nem fél az emberektől és kutyáktól, de egyenesen keresi azok társaságát. Sajnos a nagy rezervátumban erre már végképp nem lesz esélyük, valószínűleg vissza fognak vadulni. Nem lesznek szem előtt, emberek közelében. De akárhogyan is, az vigasztal, hogy mostani helyükön nagyobb helyük van, szabadabban mozoghatnak és jól érzik magukat.

És reménykedünk, hogy egyszer talán még viszont fogjuk látni őket a "nagy" Rókarezervátumban is.


A gondozók azzal magyarázták e döntést, hogy jelenleg nem tudnak minden frissen bekerült rókakölyköt megfelelően elhelyezni, kell nekik a hely. Cleo és Szmöre helyére két frissen bekerült rókát helyeztek el, akik jelenleg nagyjából három hónaposak lehetnek, az egyikük vak. Nevüket nem tudjuk, valószínűleg még nincs. A rókák gondozója igen nagy reményeket fűz hozzájuk, és azt szeretné, ha ezek a rókák nagykorukra is szelídek és nyugodt természetűek maradnának, akiket rendszeresen ki lehet vinni az emberek közé is.

Néhány képet sikerült készítenünk az egyikükről. A képen a vak róka látható, aki nyugodtan tűrte jelenlétünket, bár nem stresszeltük sokáig, komolyabb interakciónk nem volt vele.

A nagy kifutóban pedig egy régi kedvencünket sikerült lencsevégre kapni. Ha Cleo és Szmöre nem is, de Hamvas róka előjött, és megmutatta magát nekünk, kíváncsian figyelve minket. Egy óra jelenlét után annyira megszokta jelenlétünket, hogy majd egy méterre megközelített minket. Ha minden nap rendszeresen ki tudnánk látogatni, lehet hogy idővel jobban is... Egy másik kíváncsi róka is előkerült, de őt még nem láttuk. A Rókarezervátumban igazából csak sötétedés után indul el az élet, de akkor az Állatotthon már nem látogatható.

A Rókarezervátum átadása és a rókák beköltözése óta még sosem fordult elő velünk, hogy bármelyik róka ezek közül ennyire megközelítsen minket, és ilyen sokáig szem előtt legyen.

A fényképek minőségéért elnézést, egy rendkívül kezdetleges mobiltelefonnal készültek:

Kategóriák