Életképek a Noé Állatotthonból - 2013. nyár

Profile picture for user Vulpex
Rókarezervátum 2013. nyár

Az elmúlt hónapokban többször is kilátogattunk a Noé Állatotthonba. Részt vettünk vendégként és fotósként néhány rendezvényükön is, például a Noés gyermeknapon, és az éves találkozó- és örökbefogadó napon is. Ezekről, és persze elsősorban a Noé két legszelídebb rókájáról sikerült néhány nagyszerű fényképet és videót készíteni, amelyeket örömmel mutatunk meg olvasóinknak is.

Látogatásaink középpontjában ugyanis általában a rókák álltak. Már korábban is sikerült közelebbi ismeretségbe kerülnünk Cleo-val és Azillal, így nem csak fotózhattuk, de szinte minden alkalommal meg is etettük és simogattuk őket a kifutójukban. Bár a rókák vadállatként vannak kezelve, és speciális bánásmódot igényelnek a gondozóiktól, így a gondozókon kívül más szinte soha nem is látogathatja őket a kifutójukban. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem is lehet megsimogatni őket, hiszen Azil és az újonnan bekerült kisrókák egy-egy rendezvényen mindig "kilátogatnak" gondozójuk karján a vendégek közé, úgyhogy érdemes lesni az alkalmat, ha rókát szeretnénk testközelből látni és simogatni.

Rókarezervátum 2013. nyár

Azil és Cleo a bejárattól nem messze található egy kisebb kifutóban, mivel a nagy rezervátumban gyorsan visszavadulnának, itt rendszeresen emberközelben élnek, foglalkozva van velük, szépen szocializálódtak az emberekhez és nem annyira félénkek. A kis kifutót egy csíkos, Monk nevű vadmalaccal osztják meg, aki az elmúlt hónapokban szépen megnőtt és már nem olyan kicsi, úgyhogy valószínűleg kinövi ezt a teret és költözni fog. A szelíd rókák viszont úgy tűnik, maradnak. Kettejük közül egyébként Cleo a "kezdeményezőbb", bár bátorságnak azért ezt nem nevezném, de ő szívesen odajött hozzánk mindig - elsősorban persze a finom falatok miatt amit bevittünk neki - míg Azil csak a gondozója közelében veti le magáról és félénkséget. Igaz, akkor teljes nyugalommal tűri azt is, amikor gondozója a vállán egyensúlyozva viszi ki a látogatók közé, vagy mutatja meg neki például a kisrókákat, mint például legutóbb gyermeknapon. Azil ugyanis leginkább egy embert fogad gazdájának és csak az ő közelében érzi magát biztonságban, míg Cleo kicsit "mindenki rókája", úgyhogy ő kevésbé tartott tőlünk is már kezdetektől, aztán a félénkséget lassan átvette a kíváncsiság, sőt kifejezetten pimaszul próbálta megszerezni a bevitt csemegét és ásta el Azil elől amit csak tudott, majd nem sokkal később a táskákat, szatyrokat is megpróbálta elvinni magával. Igazi rókás jellem, szemtelen, hiperaktív, de ezért imádjuk. :)

Rókarezervátum 2013. nyár

A gazdasági udvarban található Láncos nevű (háromlábú) róka korábban házikedvencként volt tartva - láncon, mielőtt bekerült volna a Noé-ba. Ő kevésbé szelíd, bár gondozója jelenlétében engedte magát simogatni és etetni ő is. Egyébként kifejezetten stresszes volt számára a jelenlétünk, úgyhogy nem is zargattuk sokáig. De érdekes, milyen sokat jelent számukra, ha van ott valaki a közelben, akitől nem félnek. Valószínűleg nem kevés trauma is érhette mielőtt a Noéba került, úgyhogy kifejezetten jól jön neki az a nyugisabb, a látogatók által be sem járható rész.

Rókarezervátum 2013. nyár

Korábban Facebook-on mutatták be Orsit és Levit, a két kis mentett rókakölyköt. Őket is megnéztük és sikerült fotózni őket. Ők még áprilisban kerültek be az Állatotthonba, mint elhagyott árva állatkölykök. Rossz állapotban voltak, azonnal orvoshoz kerültek. Sajnos maradandó károsodás vagy születési rendellenesség következtében félretartják folyamatosan a fejüket, ettől eltekintve élénknek látszanak, és rendesen esznek. Elég vadak, egymással is összevesznek gyakran, ők a nagy rezervátum lakói lesznek, ha megnőnek.

Vannak a Noéban más, korábban háziállatként tartott rókák is, amelyek mára visszavadultak. A nagy rezervátumban sincs túl nagy mozgás, éjszaka jönnek elő és akkor táplálkoznak ezek a rókák. A Fórumról ismert Nudli róka is odakerült mentett kölyökként.

Áprilisban jártunk a Noé Örökbefogadó Napon is, az ezzel kapcsolatos beszámolónkat egy másik cikkben tesszük elérhetővé, de a fényképek az alábbi linkeken megtekinthetőek, a többivel együtt.

Hozzászólások