Két év - Nulla veszett róka

Profile picture for user Marcellus

2011-ben az országos vakcinázás hatására, az évek óta tartó csökkenő tendencia végre elérte a nullát - az ország teljes területén egyetlen veszett rókát sem regisztráltak a vadásztársaságok. Sőt, biztató módon a 2012-es év is teljesen veszettségmentesnek bizonyult a rókák szemszögéből. Noha még korai inni a medve bőrére, de azért reméljük, hogy ez a sikersorozat 2013-ban is folytatódni fog.

Részletes információ: Veszettség statisztikák

Címkék

Hozzászólások

Profile picture for user mudibarát

Ez valóban biztatóan hangzik. Bár szerintem nem nagy az esély a teljes veszettség mentességre, mivel nem vagyunk zárt terület, mint Anglia. Sokban fog függni a környező országoktól is.  Engem még az  zavar, hogy a kutyákat ugyan kötelező oltani veszettség ellen, de a macskákat nem. Pedig azok is terjesztik ám, főleg a falusi cirmosok, amik össze-vissza kóricálnal mindenütt.

De mindenképpen jó hír, főleg a magamfajta kutyatartók számára!

Profile picture for user Marcellus

Válasz mudibarát üzenetére

A macskák (főleg falun vagy tanyán élő) szerintem is meglehetősen nagy egészségügyi kockázatot jelentenek, mivel az átlag emberek nagy része a macskáknál valahogy elfeledkezik a kutyáknál szokásos veszettségoltásról illetve féreghajtásról.

Profile picture for user Vulpex

Válasz mudibarát üzenetére

Igen, ez valószínűleg igen nyomós ok. Angliában még nem tartanak a rókaféreg kórokozójától sem, nem is igazán ismerik. Így bár ott jóval több városi róka van, az emberek sokkal inkább tolerálják a jelenlétüket és nem félnek annyira az általuk terjesztett betegségektől sem.

Profile picture for user Marcellus

Válasz Vulpex üzenetére

Angliában egyelőre nem is kell tartani a rókaféregtől, mivel az angol szigeteken nincs jelen ez a parazita. ("The parasite is found in much of the northern hemisphere, although the British Isles are fox tapeworm free." -http://www.thefoxwebsite.org)

Az angliai róka populáció jelenleg legjelentősebb egészségügyi problémája a rühesség.

Profile picture for user Vulpex

Köszönöm, hogy utánajártál így utólag is.

Sajnos Romániában, Szerbiában és a délszláv államokban nem ilyen jó a helyzet. Romániában ugyan van veszettség elleni vakcinázás - úgy mint nálunk, de úgy tűnik, nem teljesen hatásos. Sok hírt lehet erről találni, bár van köztük elavult is. De páldául Háromszéken idén 2013-ban is sok veszett rókát regisztráltak. A határ menti településeken még pár éve alkalomszerűen előfordult, hogy átjöttek ezek a veszett állatok. Romániában nemrég szigorítottak a kutyák kötelező védőoltási kötelezettségén. Egy biztos, a határmenti településeken jóval nagyobb a rizikófaktor.

Sokan nem tudják, hogy a róka nyúzása közben is el lehet kapni a betegséget, erre van dokumentált eset. Mivel az az állat nyálával, vérével terjed, de nem szükségszerű, hogy például megharapjon: "az elhullott rókák tetemét nem szabad kesztyű nélkül megfogni, megnyúzni, mert még az épnek látszó bőrön is lehet sérülés, ahol a fertőzés bekerülhet az emberbe.". A szakemberek azt javasolják, senki se vásároljon frissen nyúzott rókabőrt.