Spitzbergák és a téli eső veszélyei

Profile picture for user Marcellus

Az éghajlat változása egyre inkább szembetűnő a világ minden pontján. Egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási jelenségek, melyek nem kis veszélyt jelenthetnek egy adott terület ökoszisztémájára.

A Der Tagesspiegel német napi lap nem rég egy a Spitzbergákon megfigyelhető veszélyes időjárási jelenségről adott számot.

A kemény és hosszú telek által jellemzett szigeteket az elmúlt hónap folyamán esőzések sújtottak. Ez a hír első hallásra nem tűnik kifejezetten veszélyesnek, ám téli esőzések ennek ellenére igen komoly kockázatot jelentenek a helyi állatvilágra. Az eső ugyanis pillanatok alatt ráfagy a már így is vastag hórétegre és mintegy áthatolhatatlan páncélt képez a talaj fölött. Ez a vastag jégréteg nagyban megnehezíti a szigeten elő növényevő állatok számára - mint például a rénszarvas és a hófajd - a táplálékszerzést. Egy ilyen ónosesővel sújtott telet a rénszarvasok csak mintegy egy ötöde éli túl. A területen elő sarki rókák számára ez az időszak ugyanakkor a bőség netovábbja, mivel nagyobb erőfeszítés nélkül juthatnak hozzá a táplálékhoz. Az elhullott és a hó által konzervált rénszarvas tetemek, egészen a nyár közepéig megoldják a rókák élelmezési gondjait. Azonban mindez csupán időleges, a következő tél folyamán ugyanis a rókák rá is rákerül a sor. Mivel igen kevés növényevő élte túl az előző telet, ezért bizony kevés az elejthető préda és csakhamar a rókáknak is fel kopik az álla. A téli esőzések ilymódon egy kétéves kihalási hullámot hagynak maguk mögött a szigeten. Szerencsére eddig mindössze kb minden ötödik évben került sor ilyen eseményekre, azonban a klímaváltozás további erősödése nem túl sok jót tartogat a sziget élővilága számára...

Forrás: http://www.tagesspiegel.de/wissen/klimawandel-winterregen-auf-spitzberg…

Kategóriák