Portálunkon igyekszünk kiemelten és ugyanakkor naprakészen foglalkozni a rókákat veszélyeztető betegségekkel. Az általános tudnivalók mellett negyedéves gyorsjelentéssel és több évre visszamenően statisztikákkal próbáljuk átláthatóbbá tenni a dolgokat.

A rókák betegségei és azok emberi vonatkozásai lehet, hogy első olvasatra kissé ijesztően hatnak, de tisztában kell lennünk azzal, hogy ezen kórok bármely kutyafélére nézve azonosak, így a kutyák ugyanúgy hordozhatják őket mint a rókák.

Veszettség (Rabies, Lyssa)

A veszettség - avagy régiesen víziszony - a rókák talán leghirhedtebb megbetegedése.

Marcellus 2009. 10. 01., Csü – 20:23

Rókaféreg (Echinococcus multilocularis)

Profile picture for user Marcellus

Sajnálatos módon a rókák itt tárgyalandó parazitás megbetegedése Magyarországon alig van jelen a köztudatban, még az erdészek és vadászok is viszonylag keveset tudnak róla. A nemzetközi orvosi és állatorvosi lapok is csak az utóbbi években kezdtek foglalkozni ezzel az igen jelentős problémával. Nézzük hát mivel is állunk szemben:


Orsóférges betegségek

Itt két a kutyaféléket veszélyeztető belső élősködőről: a toxocariasis nevű orsóférges betegségről és az ún. szívférgességről szeretnék szót ejteni.

Marcellus 2009. 10. 01., Csü – 20:33
Rühesség (Scabies)

A jelenleg a rókák életét leginkább megkeserítő megbetegedésnek a rühesség számít. Ezen betegségért egy parányi atka a felelős.

Marcellus 2009. 10. 01., Csü – 20:27