Tartalom beküldésére vonatkozó irányelvek

Utolsó frissítés: 2012. február

A VULPES Rókabarát Klub (VRK) weboldalain lehetőséget biztosítunk regisztrált tagjaink számára, hogy hozzászóljanak a különböző témákhoz, tartalmakat küldjenek be.

Így tagjaink közül bárki portálunk társszerkesztőjévé válhat, amennyiben cikkeket és egyéb tartalmat tesz közzé nálunk.

Azért, hogy portálunk hű maradjon témájához, és igényes tartalmat szolgáltathasson olvasói számára, meghatároztunk néhány egyszerű alapelvet a beküldhető tartalmakkal kapcsolatban.

Amennyiben valaki tartalmat szeretne közzétenni a portálon, a későbbi félreértések elkerülése érdekében érdemes az alábbiakat átolvasni. Azon beküldött tartalmakat, amelyek ezen feltételeknek nem felelnek meg, az adminisztrátor a portálról eltávolíthatja, közzétételét elutasíthatja.

Fontos kiemelni, hogy a VULPES Rókabarát Fórum esetében az alábbiakban leírtak nem érvényesek. A Fórum egy alapvetően más célokat szolgáló, nyílt és szabad közösségi (elsősorban beszélgetésre) szolgáló színtér, az ott közzétett tartalomnak semmilyen komolyabb tartalmi vagy formai követelményeknek nem kell megfeleniük, feltéve, hogy nem sértik meg az alapvető Házirendet.

Cikkek és ismertetők

A portálon lehetőség van ismeretterjesztő, és egyéb gondolatébresztő cikkek beküldésére, akár blogbejegyzésként, akár önálló cikként.

Mivel ezen írások portálunk kiemelten fontos részeit képezik, az ezzel kapcsolatos irányelveket az üzemeltetők igen komolyan veszik.

Csak olyan cikkeket áll módunkban közzétenni, amely portálunk témáihoz kapcsolódik, pontos, tényszerű, akár több forrásból ellenőrzött adatokat, tényeket tartalmaz. Logikusan felépített struktúrája van, nem tartalmaz durva helyesírási vagy stílusbeli hibákat.

Más weboldalról vagy forrásból "egy-az-egyben" átvett cikkeket nem áll módunkban közzétenni, kivéve, ha azt a cikk eredeti szerzője küldte be, vagy engedélyezte a nálunk történő közzétételt.

Amennyiben a szerző cikke megírásához más forrásokat is felhasznált, azokat illik feltűntetni (pl. könyvcím, irodalomjegyzék, webcím stb.), általában a cikk legvégén.

A beküldött cikkek nem lesznek azonnal közzétéve. A szerző később is áttanulmányozhatja, átírhatja, bővítheti. Amikor úgy érzi, hogy az készen áll a portálon való megjenésre, akkor kérheti az adminisztrátort a közzétételre. Az adminisztrátor szintén javaslatot tehet erre.

Az adminisztrátor ezen felül javasolhat egyéb módosításokat is a beküldött cikkel kapcsolatban, vagy apróbb módosításokat tehet rajta: kijavíthatja benne a nyelvhelyességi, helyesírási hibákat, vagy átformázhatja annak érdekében, hogy jobban illeszkedjen a portál egységes megjelenéséhez.

Amennyiben az adminisztrátorok semmiképpen sem járulnak hozzá a beküldött cikk közzétételéhez, még mindig lehetőség van beküldeni azt a Fórumunkban.

Blogok és blogszerű írások, hírek

A blogok általában időhöz köthető tartalmak, tipikusan egy-egy hír, vagy esemény megírására szolgálnak. Blogbejegyzés beküldése esetén nem kell szigorú formai vagy tartalmi követelményeket betartani a portálon. Azonban figyelembe kell venni, hogy a blog is moderált.

Az adminisztrátor eltávolítja azon blogbejegyzéseket, amelyek nagymértékben eltérnek oldalunk témáitól, és nem tartoznak bele olvasóink általános érdeklődési körébe ("off" témák). A blog nem hirdetési felület, és nem fórum; a néhány mondatos, illetve nulla információt hordozó bejegyzések szintén eltávolításra kerülnek.

Amennyiben egy tagunk blogot szeretne nyitni, de az semmiképpen sem férne bele portálunk jelenlegi keretei közé, javasoljuk neki valamelyik külső webes blogszolgáltatót, mint például a Blogger, ahol néhány perc alatt bárki elkészítheti személyes blog-oldalát - ennek címét természetesen nálunk is közzéteheti, például a fórumos aláírásában, vagy a felhasználói profiljában.

Híreket is lehetséges beküldeni, akár önálló cikként, akár blogbejegyzésként. Külső weboldalról/forrásból származó hír beküldésénél az eredeti forrást fel kell tüntetni. Az adminisztrátorok maguk döntenek arról, hogy ezeket hol, és milyen formában kívánják megjelenteni a portálon belül.

Dokumentumok

2012 februárjától lehetőség van dokumentumok (például tanulmányok, ismertetők) feltöltésére a weboldalon belül. Ezekre egyedi szabályok vonatkozhatnak, az adott dokumentumra vonatkozó licensz alapján.

Csak olyan dokumentum tölthető fel a szerverünkre, amelynek készítője ehhez hozzájárult, vagy amelynek licensze ezt megengedi. A felhasználók által feltöltött dokumentumok esetében a webhely üzemeltetői nem minden esetben tudják megállapítani, hogy az adott dokumentum honnan származik, de ha felmerül, hogy ezáltal szerzői jogok sérülnek, az üzemeltetők eltávolítják a kérdéses dokumentumot.

Fenti szabályok nem érvényesek a más webhelyen (szerveren) tárolt dokumentumokra, ugyanis azok forrását, közzétételének körülményét az üzemeltetők nem tudják vizsgálni vagy befolyásolni. Ha ezek hosszútávon elérhetőek, nem szükséges a weboldalunkra feltölteni őket, az esetek többségében egy webcím (hivatkozás) is bőven elég.

Képek és egyéb multimédia tartalmak

A portálon lehetőség van képek beküldésére, minden felhasználónak saját galériája is lehet. Ez a szolgáltatás még nem egészen tökéletes, folyamatos fejlesztés alatt áll, ezért időnként előfordulhatnak benne kisebb-nagyobb hibák, például nem lehet képeket feltölteni, vagy a feltöltött képek nem jelennek meg.

Tagjaink saját készítésű, vagy kedvenc fényképeiket, rajzaikat, egyéb képeiket egyaránt feltölthetik portálunkra. Minden kép csak előzetes adminisztrátori jóváhagyással jelenhet meg a Galériában.

A szerzői jogokat ez esetben is illik betartani. Az eredeti szerzőt, forrást fel kell tüntetni, ha az elérhető. Célszerű megírni az adott kép felhasználási feltételeit is. Nem tölthető fel olyan kép, amelynek szerzői jogi feltételei ezt kifejezetten megtiltják. Utóbbi esetben természetesen az eredeti kép forrását (pl. webcím) ettől még szabadon közzé lehet tenni az oldal más részein.

Amennyiben valaki "sok" képet szeretne feltölteni, azt tisztelettel megkérjük, hogy ne nálunk tegye! Sem szerverünk, sem kapacitásunk nincs arra, hogy a tagok tömegesen feltöltött képeit tároljuk. Ebben az esetben javasolt inkább külső képmegosztó szolgáltatást igénybe venni, mint például a deviantArt. Videókat pedig pl. a YouTube-ra lehet a legkönnyebben feltölteni. (Ebben az esetben természetesen lehetőség van a felhasználó profiljában ezen képek és videók elérhetőségeit is feltűntetni.)

Csak olyan kép tölthető fel, amelynek felbontása, minősége - a kép készítésének körülményeit figyelembe véve is - elfogadhatónak mondható. A nagyon rossz minőségű, vagy túl kicsi, már-már ikonméretű képeket törölni fogjuk.

Szintén törölni fogjuk azon képeket, amelyek semmiképpen sem férhetnek bele weboldalunk témáiba.

Nem tölthető fel portálunkra, és nem tárolható a szerverünkön továbbá olyan kép, amely:

  • általános közízlést sértő,
  • véres, brutális, erőszakos témájú, másokban esetleg indulatokat keltő (beleértve, de nem kizárólagosan: állatkínzás / vadászat témájú),
  • pornográf tartalmú,
  • jogsértő.