Étetési irányelvek

Profile picture for user Marcellus

A rókához a hasán keresztül vezet az út...

A helyesen megválasztott étrend nagyon fontos, ugyanis általa kedvencünk egészséges és hosszú életet élhet, emellett a finom falatok segítenek elmélyíteni az ember és állat közötti barátságot. Szerencsére a rókák nem válogatósak, szinte bármit megesznek, de ettől függetlenül fontos, hogy rókánk számára mindig egy az életkorához igazodó, kiegyensúlyozott étrendet állítsunk össze. Az alábbi tanácsok ebben kívánnak segítséget nyújtani a leendő, vagy már gyakorló rókatartóknak.

 

Kölyök- és kisrókák etetése

A természetben a kisrókákat anyjuk 12 hetes korukig általában szoptatja, de már a 3-4 hetes koruk környékén elkezdi őket rászoktatni a szilárd táplálékra. Ha mi neveljük fel a kölyköt, akkor nem kell megvárnunk a 12. hét leteltét, célszerűbb a hatodik hét környékén végleg felhagyni az anyatej adásával. A tejtermékek későbbiekben is fontosak, de ekkor már adható az emberi fogyasztása alkalmas tehéntej, túró, kefir.

4. hét előtt

A négy hétnél fiatalabb kölyköket speciális anyatejpótlóval kell etetni, erre általában alkalmasak a kölyökkutyák számára készített termékek. Az etetéshez használhatunk kutyakölyköknek kialakított cumisüveget, vagy ha az nincs, egy közepes méretű injekciós fecskendő is megteszi, amiből lassan adagolva a tejet a kölyök fel tudja azt nyalogatni. Etetéshez vegyük ölünkbe a kölyköt, úgy hogy az a hasán feküdjön - ezzel imitálva a természetes szopási pozíciót. Csak nagyon óvatosan és lassan etessük őket.

Az etetések 2-3 órás időközökben kövessék egymást (2 óra, ha nagyon kicsik, ha már rendesen szőrösek, de még vakok, akkor 2,5-3 óra), és egyszerre ne adjunk túl sokat, mert felfúvódhatnak tőle. Az etetéseket zárt szemű kölykök esetében reggel hattól éjfélig rendszeresen végezzük. Az ilyen fiatal rókák etetéséről bővebben a "Gondozási tanácsok párhetes kölyökrókákhoz" cikkben tájékozódhat az olvasó.

4-6. hét

A negyedik héttől fokozatosan elkezdhetjük a szilárd táplálék adását. Persze erre csak szépen lassan szabad áttérni, ezért célszerű valami pépessel, de a tejnél tartalmasabbal kezdeni: erre a célra tökéletesen megfelel, ha a tejpótlóba beletörünk egy kis zabpelyhet, és első körben az így készült kásával próbálkozunk. Ahogy múlnak a napok, fokozatosan bevezethetjük a kölyökkutyák számára készült eledeleket is a menübe.

Ilyen idős korukban már nem kell olyan gyakran etetni őket, azonban még nem állhatunk át a napi háromszori etetésre. A kölykök fejlődése ebben az időszakban kezd felgyorsulni, ezért ha azt látjuk rajtuk, hogy éhesek, mindig adjunk nekik enni. Nem kell attól tartanunk, hogy elhíznának, mivel ilyenkor a táplálékkal felvett energia túlnyomó része a növekedésre fordítódik, a maradékot pedig a sok játékkal és mozgással úgy is ledolgozzák.

A helyes növekedés szempontjából kiemelt fontosságú a kellő mennyiségű fehérjebevitel, azonban a rostanyagok és vitaminok szerepét sem szabad lebecsülni. A rókák kutyaszerű kinézete miatt sok ember hajlamos elfeledkezni arról, hogy a rókák nem tisztán húsevők, hanem jelentős mennyiségű növényi eredetű táplálékot is fogyasztanak. Ezért célszerű, ha a konzerves eledelt némi főtt rizzsel, tésztával, illetve gyümölcsökkel és zöldségekkel "javítjuk fel". Az alma, körte, banán, földieper, málna, szeder, főtt zöldbab, kukorica és répa biztonsággal adható.

Későbbiekben

A második hónap végétől fokozatosan átállhatunk a felnőtt kutya- vagy macskaeledelre, illetve bevezethetjük a tiszta húst is az étrendbe. Itt fontos megjegyezni, hogy a hússal kapcsolatban megoszlanak a vélemények, ugyanis egyes források nyers, míg mások főtt formában javasolják annak adását. A nyers hús magasabb taurin (egy a rókák számára fontos aminosav) tartalommal bír, azonban nem megfelelő kezelés esetén parazitákat és más nem kívánt kórokozókat hordozhat. Ezért általánosságban inkább a főtt variációt helyezzük előtérbe. Ha azonban a nyers húst mégis szeretnénk az étlapon tartani, akkor mindig jóminőségű termékeket válasszunk és soha ne adjunk húsipari maradékokat.

A harmadik hónapot követően heti kétszer-háromszor adjunk egy-egy tojást rókánknak, ezt nem kell feltétlen megfőzni, mert úgy is szeretik. A tojás esetében fontos, hogy héjastól adjuk oda neki, mert a csontok helyes fejlődéséhez szükség van a kalciumra, illetve így sokkal érdekesebb eledel lesz. Amennyiben rókánk mégsem fogyasztaná el a tojáshéjat, úgy törjük azt porrá egy konyhai mozsárban, és keverjük az eledelhez.

A felnőttkor elérése előtt ne adjunk rókánknak száraz kutyatápot, mivel ezek sótartalma általánosságban túl magas, és kevés taurint tartalmaznak.

Menü felnőtt rókáknak

Hat hónap elteltével rókánk már felnőttnek tekinthető minden tekintetben, ekkor már elegendő napi kétszeri-háromszori etetés. Ettől a kortól kezdve fontos, hogy egy rendszeres ritmust alakítsunk ki az etetésekben. Kezdetben célszerű reggel, délben és este is tálalni rókánknak, melyek közül a reggeli a legfontosabb étkezés. A főétkezések között időnként adhatunk jutalomfalatokat, vagy más rágcsálnivalókat is, illetve az egyedi igényeknek megfelelően a későbbiekben esetlegesen átállhatunk napi kétszeri etetésre is. Fontos megjegyezni, hogy mindig legyen friss víz is számukra.

Egy felnőtt róka naponta kb. 0,5-1 kg táplálékot fogyaszt el, ennek nagy része természetesen hús, ezért az étrendnek továbbra is fehérjegazdagnak kell lennie. E tekintetben érdemes az előzőekhez hasonlóan a konzerv kutya- és macskaeledeleket, valamint a csirke-, pulyka-, disznó- (csakis főzve!), marhahúst előtérbe helyezni. A konzerv eledelek praktikusak, de ne vigyük őket túlzásba, mivel magas zsírtartalmuk elhízáshoz vezethet. Ha szeretnénk kedveskedni rókánknak, akkor időről időre hallal, illetve nyúlhússal tehetjük külölegesebbé az étkezéseket.

Jelentős különbség a korábbiakhoz képest, hogy ebben a korban már biztonsággal adhatóak a száraztápok is. Érdemes a macskák részére készített eledeleket választani, mivel ezek magasabb taurin tartalommal rendelkeznek. Azonban a változatos étrend fenntartása érdekében ne magukban, hanem hússal, gyümölcsökkel és zöldségekkel kombinálva adjuk az ilyen tápokat .

Menü korosodó rókáknak (7 év felett)

A helyes táplálkozás minden korban igen fontos, azonban kölykök és idős rókák esetében kifejezetten hangsúlyos szerepet kap. Az alapelvek igen hasonlóak a felnőttkornál leírtakhoz, azonban 7 év felett újra kell hangolnunk rókánk etetését: A száraztápokat el kell hagynunk, mivel ezek megterhelhetik a szenior rókák szervezetét. Ezzel szemben viszont a napi étrendben emelnünk kell a tiszta húsok, mindenek előtt a vörös húsok és a növényi alapú komponensek szerepét. A etetéseket alapozzuk konzerveledelekre, melyekhez minden esetben adjunk húst is. Tartsuk meg az étkezési rendszeres napi menetrendjét, mivel ebben a korban a rutintól való eltérés - akárcsak embereknél - emésztési panaszokhoz vezethet.

Összefoglaló táblázat

  IGEN NEM
Eledelek konzerv (nedves), kutya, macsakeledel, jutalomfalatok, száraztápok (kis mennyiségben) száraztápok (fiatal és öreg rókák)
Húsok csirke, pulyka, marha, nyúl, hal, disznó (csak főtt) húsipari melléktermékek
Gyümölcsök alma, körte, eper, szamóca, szeder, banán, meggy, cseresznye szőlő, mazsola, avokádó
Zöldségek bab, borsó, kukorica, répa paradicsom, padlizsán, paprika, fokhagyma, hagyma
Magvak búza, árpa, rozs, zab, rizs dió, makadámdió, mandula
Egyéb táplálék kiegészítők (taurin és vitaminok) csokoládé, koffein, tartósítószerek (Ethoxyquin, BHA and BHT), édesítőszerek(Xylit, aszpartám, szacharin)

 

Forrás

Kategóriák

Címkék