Gondozási tanácsok párhetes kölyökrókákhoz

Profile picture for user Marcellus

Ebben a kis alfejezetben egészen kicsi, párhetes rókakölykök gondozásához szeretnék néhány tanácsot adni, arra az eshetőségre ha egy még magatehetetlen kölyökkel hozna össze valakit a sors egy erdei séta alkalmával.

Itt több esetet kell megkülönböztetnünk, attól függően hogy hol és mikor találkozunk a kisrókákkal.

A kölykök esetében bundájuk szín, nagyságuk és viselkedésük alapján viszonylag könnyű megsaccolni a korukat: Képes kisróka kormeghatározó

 • ha bundájuk még szürke, igen kicsik és nincs nyitva a szemük, akkor 2 hetesnél fiatalabbak
 • ha nyitott a szemük és bundájuk szürke, akkor már olyan 3 hetesek
 • ha bundájuk kezd vörösre váltani, de viszonylag keveset mozognak, akkor 5 hétnél nem idősebbek.
 • ha ha bundájuk vöröses és kíváncsian szaladgálnak, akkor 8 hét körüliek

Ha egy vagy több 2-5 hetes kölyköt találunk összebújva valahol egy fa gyökerei vagy kisebb odúban, akkor többnyire az a helyzet, hogy éppen költözik a rókacsalád. Ha a szuka költözteti az almot valami miatt, előfordulhat, hogy a kölyköket nem egyből az új kotorékhoz viszi - főleg ha a távolság nagy. Inkább egy közbülső rejtekhelyre viszi előbb őket és onnan az új kotorékba. Ez meglehetősen nagy munka és sok időt igényel, ezért fennáll az eshetősége, hogy az anyarókát egy vadász puskavégre kapja az ingázás közben. Ilyenkor a kölykök magukra maradnak. Tehát csak akkor szükséges beavatkoznunk, ha a kölykök láthatóan rossz bőrben vannak (például sárosak, vacognak és vinnyognak, mert éhesek), egyébként inkább hagyjuk őket, mert az anyjuk hamarosan jön értük.

Ha a velünk szembekerülő kölykök bundája már színeződik, akkor valószínű, hogy a közelben van valahol a kotorék és a kicsik, csak elkóboroltak néhány méterre. Ez természetes jelenség, a kölykök egyszerűen kíváncsiak. Azonban, ha mindösszesen csak egyetlen kölyköt látunk, az már valamit jelezhet, mert a kicsik mindig csoportosan mozognak. Ekkor lehet, hogy megint költözés van, de az is, hogy valami történt a szülőkkel. Azonban itt is csak akkor lépjünk, ha láthatóan sovány vagy fázik a kölyök.

Ha tehát úgy döntünk, hogy felelősséget vállalunk a szegény páráért, akkor a következő dolgokra érdemes figyelni:

 • mint minden vadállat a rókakölykök is terjeszthetnek betegségeket, ezért puszta kézzel ne érjünk hozzájuk
 • attól még, hogy kicsik és aranyosak az 5 hetesnél idősebb kölykök már jól tudnak harapni
 • megfogásukhoz használjunk ezért kesztyűt vagy ha az nincs terítsük le őket valami kendővel / ruhadarabbal, amit nem sajnálunk és azzal együtt fogjuk meg őket
 • ez utóbbi azért is jó ötlet, mert a kölykök a sötétben a legtöbb állathoz hasonlóan valamelyest megnyugodnak, illetve fontos, hogy melegen tartsuk őket.

Ezt követően az első és legfontosabb lépés, hogy minél hamarabb állatorovoshoz vigyük őket.

Az állatorvosok jó része általában nem foglalkozik rókákkal, mert egyfelől nincs papírjuk vadállatok kezeléséhez, illetve mivel a róka dúvadnak minősül, így nem igazán szokás védeni. Mindezek ellenére majdnem bizonyos, hogy a kölykök mentéséhez segítséget kapunk tőlük, tehát mindenképpen az első út a rendelőbe vezessen a kölyökkel. Ha minden rendben megy akkor az orvos ki fogja vizsgálni a kölyköt és megteszi a szükéseges lépéseket annak védelmében. Felépülését követően a róka áltaálában innen majd rehabilitáció után visszakerül a természetbe vagy esetleg egy vadasparkban szállásolják el.

Azonban előfordulhat, hogy valami oknál fogva még sem kapunk segítséget vagy nem tudjuk rögtön orvoshoz vinni a kölyköt, esetleg , vagy az állatorovosunk beleegyezik, hogy az ő felügyelete alatt mi gondoskodjunk a rókakölyökről, erre az eshetőségre igyekeztem néhány irányadó tanácsot összeállítani:

Tanácsok "pótmamáknak"

Alapvetően három dologra kell figyelni egy pár hetes kölyök tekintetében:

 1. Legyenek mindig melegben, mert nagyon könnyen kihűlnek
 2. Renszeresen kapjanak enni
 3. Rendszeresen "vécéztessük" őket.

Alvóhely

Az első feladata megvalósításához igázból egy kellő méretű doboz és néhány puha törölközőre lesz szükségünk. A dobozkát állítsuk a radiátor mellé vagy a lakás valamely meleg helyére, ahol szem előtt van. A kölyköhöz berakhatunk valami nagyobb plüss figurát, hogy legyen mihez hozzábújnia.

Ha a kölyök hosszabb ideig is nálunk marad, akkor ajánlatos beruházni egy nagyobbacska ketrecbe, mert a kartondobozt, hamar szét fogja rágni. Itt viszont azt kell elkerülni, hogy a kölyök ne rágcsálhassa a rácsot, mert kitörtheti a tejfogait. Béleljük ki ezért valami puha, de tartós anyaggal - ami nem is mérgező - a lakhelyet.

Etetés

Három hetes koruk előtt a kölykök csak anyatejjel táplálkoznak, tehát ezt kell neki valahogyan pótolnunk. Erre a tehéntej, ugyanúgy nem alkalmas rókakölykök esetében, mint az emberi csecsemőknél. Azonban kölyök kutyák számára kapható az állatpatikákban többfajta tejpótló készítmény. Az állatorovsunkkal konzultálva ezekből megfelelő táplálékot készíthetünk a kis róka számára.

Az etetéshez használhatunk kutyakölyköknek kialakított cumis üveget vagy ha az nincs egy közepes méretű injekciós fecskendő is megteszi, amiből lassan adagolva a tejet a kölyök fel tudja azt nyalogatni. Etetéshez vegyük ölünkbe a kölyköt, úgy hogy az a hasán feküdjön - ezzel imitálva a természetes szopási poziciót. Csak nagyon óvatosan és lassan etessük őket.

Az etetések 2-3 órás időközökben kövessék egymást (2 ha nagyon kicsik, ha már rendesen szőrösek, de még vakok, akkor 2.5-3) és egyszerre ne adjunk túl sokat a kölyöknek, mert  felfúvódhatnak tőle. Az etetéseket zárt szemű kölykök esetében reggel hattól éjfélig rendszeresen végezzük.

A cumis üveg mindig fertőtlenítsük és a tejpótló hígitásához is előzőleg kiforralt, majd lehűtött vizet használjunk. Etetés közben használjunk egy puha gyapjú kesztyűt a meghogásukra vagy finoman bugyoláljuk beőket, mert nagyon könnyen kihülhetnek ilyenkor is. Ha abba hagyják a szopást, akkor ne etessük tovább őket és vigyázzunk nehogy félrenyeljenek.

Megjegyzés: Fennáll annak is a lehetőség, hogy a kölyök a számára idegen tejpótló miatt az első etetést követően felfúvódik. Ilyenkor készítsünk egy evőkanál friss édesköményből vagy egy filter felhasználásvál kb. féliter lédesköményteát. Hagyjuk lehűlni és minden etetés előtt legalább 24 órán keresztül adjunk egy keveset belőle a kölyöknek. Az etetéseket végezzük ettől függetlenül rendszeresen.

A három hetesnél idősebb kölykök már próbálkozhatnak a tejpótlón kívül szilárd táplálékkal is. Itt első sorban a kutyakölykök számára készített speciális eledelek jöhetnek szóba.

"Vécéztetés"

Ez első hallásra kicsit furán hangozhat, de a kisrókákat rendszeresen vécéztetni is kell, ugyanis maguktól nem tudják elvégezni a dolgukat. Ehhez egy pár gumikesztyűre és valami tiszta, puha kendőre lesz szükségünk, jól megfelel a célnak a kozmetikai boltokban árult arctisztító kendő. Terítsünk egy régi törölközőt a kölykök alá mielőtt megkezdenénk a műveletet. A kisrókát tartsuk fejjel felfelé, közel függőleges helyzetben, majd a törlőkendő segítségével óvatosan simgosassuk végig az alhasi, nemi szervi tájékot felülről lefelé. Folytassuk addig, míg kellő mennyiségű ürülék és/vagy vizelet nem ürül. Székletet nem minden esetben fog produkálni, de vizeletet mindig kell, hogy adjon, akkor volt eredményes a vécéztetés.

Ezt a műveletet is rendszeresen két óránként végezzük, de ez kicsit függhet magától a kölyöktől is.

Az etetésekről, a bevitt tej mennyiségéről, a vécézésekről és a köztük eltelt időközökről vezessünk feljegyzéseket.

Természetesen mindezen gondoskodás mellett fontos, hogy a szükéséges védőoltásokat és gyógyszeres kezeléseket is megkapják, mivel ezek hiányából súlyos egészségügyi problémák származhatnak nem csak a kölykökre, hanem ránk nézve is.

Forrás

Kategóriák

Címkék